Hongaarse premier Viktor Orbán: West-Europa is door multicul al verloren

Hongaarse premier Viktor Orbán: West-Europa is door multicul al verloren

Sommige Europese leiders hebben het al opgegeven en zien de toekomst van West-Europa niet meer beter worden. De culturele aspecten van beschavingen worden in dit deel van Europa al decennia niet meer serieus genomen. De 'ont-christelijking' viert hoogtij in deze landen.

Volgens Orban ligt de toekomst van Europa dan ook niet meer in het klassieke West-Europa, maar in Midden- en Oost-Europa:

De samenwerking tussen deze landen is van onschatbare waarde. Het is niet zonder reden dat Hongarije zich zo verzet tegen de binnenkomst van (islamitische) migranten. Ze integreren simpelweg niet: Is er ook maar één land waar dat wel is gelukt?

Of je nu een zware cultuurpessimist bent of toch nog de hoop hebt op saamhorige West-Europese landen, iedereen kan wel zien dat er afgelopen decennia en vooral de afgelopen jaren drastische culturele veranderingen zijn geweest. Of het nu de secularisatie is van West-Europa of de groei van het aantal moslims, samenlevingen lijken gewoon niet op wat ze zijn geweest.

'Maar dat gebeurt altijd met samenlevingen, ze veranderen.' Dit is een bekende tegenwerping op deze zorgen, vooral vanuit de linkerkant van het politieke spectrum. Het enige wat ze vergeten is dat alles steeds sneller gebeurt. Het leven en de ontwikkeling van samenlevingen met de daarbij behorende veranderingen komen steeds sneller tot uiting.

De mens is daar niet op ingesteld en kan dat ook maar moeilijk aan. De ontwikkeling van de globalisering en technologische- en culturele ontwikkelingen zorgen voor een diepgaande vervreemding van de mensen in de samenleving. Alles is daarbij ook vooral gericht op 'economische groei' en als migranten maar werk hebben en geen strafblad, dan is de integratie al gelukt.

Dat is natuurlijk immens naïef en incompleet mensbeeld. Herkenning van de omgeving en identiteit zijn grote aspecten van de menselijke belevenis. De politieke- en bestuurlijke elite ziet dit niet zo in, die hebben al geen wortels in een nationale identiteit en wonen en werken al in een totaal geglobaliseerde wereld. Wat ze vergeten is dat het overgrote deel van de samenleving daar helemaal niet op zit te wachten.

Orbán heeft ook zeker een punt als het gaat om de vermeende 'culturele zelfmoord' van West-Europa, of je het nu drastisch bekijkt of zelfs maar met een zeer relativerende blik. Of het met opzet gebeurt of niet, dat maakt niet uit. Het gebeurt en laten we dat nu eens serieus nemen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties