Lachwekkend: hoogleraar stelt voor om de Nederlandse taal 'gewoon af te schaffen'

Geen categoriejul 25 2017, 15:00
Het is ook soms te lachwekkend voor woorden, maar bij het lezen van de Volks(links)blad kwam er zo grappig artikel voorbij, dat er nog een uur voor nodig was om te beseffen dat het geen schijnwerkelijkheid was. De hoogleraar uit Leiden, Rint Sybesma, zegt dat we het Nederlands moeten afschaffen. Dan zou Nederland pas echt mee kunnen doen in de wereld.
Wat moeten we dan, zonder taal? We moeten volgens Sybesma allemaal massaal overstappen op het Engels. Binnen een aantal generaties zal dat volgens hem wel gelukt zijn:

Het is makkelijker dan je denkt. Eerst regelen we dat alle masteronderwijs in het Engels wordt gegeven. Vervolgens bieden we ook steeds meer bacheloropleidingen in het Engels aan. Die zullen gretig aftrek vinden, al was het alleen al omdat men zich goed wil kunnen voorbereiden op de master.

Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat er op almaar meer middelbare scholen in het Engels wordt lesgegeven. Ouders die het beste met hun kinderen voor hebben en willen dat ze goed beslagen ten ijs komen als ze naar de universiteit gaan, zullen hun kinderen graag naar die Engelstalige middelbare scholen sturen - na ze eerst naar op het Engels overgeschakelde basisscholen gestuurd te hebben, natuurlijk, want die kinderen moeten wel de kans krijgen goed voorbereid aan de middelbare school te beginnen.

Dit is een bizarre systematiek dat wordt geopperd door een van onze hoogleraren. Het systematisch afbouwen van een taal. Wat is dan nu het probleem volgens deze wereldvreemde man? Door het oprukken van het Engels in het onderwijs, hoog of laag, is het te lastig om het Nederlands als fundamentele taal in Nederland in leven te houden. We zouden volgens hem 'dan niet meer mee kunnen gaan in de wereld'.
Dat de verengelsing een groot probleem is, daar ben ik het geheel mee eens. Historicus Geerten Waling heeft daar een heel goed betoog over geschreven. Maar wat Sybesma voorstelt is een radicaal verkeerde oplossing. Vernederlands de studies juist weer. Anders leidt men een aantal generaties op van kennislozen. Kennis kan het best overgebracht worden met het gebruik van de moedertaal.
De taal vormt het fundament van een beschaving, historisch en in verbindend opzicht. Het Nederlands uitfaseren zorgt niet alleen voor een belabberde nationale communicatie, maar ook een culturele zelfmoord van jewelste met collectieve vervreemding als gevolg. Zodra de taal verloedert, verloedert de beschaving, dat moeten we voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten