Nét een slechte grap: helft van alle politiebureaus gaat dicht

De politie gaat de helft van alle politiebureaus sluiten in de komende jaren. 

Het kabinet besliste dat de politie 76,5 miljoen euro per jaar moest gaan besparen. Volgens een interne prognose bij de politie is die besparing veel hoger: 115 miljoen euro per jaar! Sinds 2014 zijn al 148 bureaus dichtgegaan. Het geld dat daarbij vrijkwam wordt dus niet aangewend om nog meer afbreuk van het gezag te verhoeden. Nee, de politie moet volgens Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie, zoeken naar nieuwe initiatieven.

De korpsleiding zit vol goede ideeën. Zo kun je politieteams in de bollenstreek in een camper zien rondrijden. (Hoi Bassie en Adriaan!) En in Dordrecht kun je in de McDonald’s terecht voor ‘coffee with a cop’. Gezelligheid, tussen alle schooljeugd en vertegenwoordigers. In Almere staat een witte tent als een ‘pop-upbureau’. Heel ‘vindbaar’ ook, als de politie elke week ergens anders neerstrijkt. Hiermee wil de korpsleiding ‘wat meer onder de mensen’ komen. De ideologie erachter: de politie moet de mensen opzoeken en zich niet verschansen in gebouwen van steen.

Als de politie nu een GGD of één of andere organisatie voor maatschappelijk werk was geweest zou dit niet eens zo slecht hoeven te zijn. Maar de politie is geen organisatie waar je even heen kan om een praatje te maken of om advies te vragen. De politie is de uitvoerende macht. De sterke arm der wet. De politie moet aangiftes opnemen en aan waarheidsvinding doen. Daarvoor is de veilige omgeving van een politiebureau nodig. De agenten op straat hebben hun thuisbasis nodig voor hun werk. De prietpraat van Liesbeth Huyzer is zo ongelooflijk dom. Het lijkt wel alsof de korpsleiding niet eens weet hoe het eraan toe gaat in het dagelijks politiewerk! We hebben het toch niet over een groepje praat-vrijwilligers van het Leger des Heils?

Het sluiten van politiebureaus, helemaal in een tijd waarin de spanningen in de samenleving groter zijn dan ooit, is een vreselijk slecht idee. Het ondermijnt het gezag van de politie. Deze plannen passen perfect in de verregaande feminisering van onze slappe samenleving. Een Amsterdamse agent zei tegen het Parool:

“Bij bureaus die wél openblijven, worden de nachtelijke openingsuren geschrapt. We zijn minder zichtbaar, dat valt criminelen ook op.”

Verstopt in allerlei wijkgebouwtjes, gemeentehuizen en inloopcentra mist de politie de kracht van de eenheid. De werkwijze wordt niet alleen afgekeurd door de mensen die daadwerkelijk op straat lopen en de back-up van een politiebureau keihard nodig hebben, ook voorzitter Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad staat niet te juichen:

“De alternatieven zijn nog lang niet op orde, denk aan de mogelijkheden voor mobiel werken, de ICT en het plaatsbepalingssysteem in auto’s. Los dat nou eerst op, voordat je nog meer panden sluit.”

Het is te hopen dat de Nationale Politie tot het inzicht komt dat deze desastreuze plannen de veiligheid in Nederland niet bevorderen, maar veeleer afbreken, voordat het te laat is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ni28

  Het lijkt wel of “die per past ons allemaal” terug van weggeweest is. Is het eigenlijk weggeweest? Contact met politie? Ach ergens onder weg kom je ze vast tegen. Voornamelijk is dat er geld bespaard wordt want daar gaat het om. Waar moet het heen met dit land?

 2. Guus Geluk

  Mogelijk worden de agenten dadelijk ook ontwapend. De terroristen lachen ons uit.

  1. Mart

   Eerst het leger,nu de politie ontwrichten.De ”elite” maakt het de overrompelaars wél makkelijk…en het volkje zag dat het goed was??

 3. van Urk

  Bij ons is er een wijkagent die zijn plekje in een speelgoedwinkel gevonden heeft alsof hij graag de roddels van de burger en winkelier wil gaan horen bij het genot van een bakkie. En op Facebook kom je ze ook al tegen om “vrienden” te maken met de burger. Andersom gebeurt dat ook en dat noem ik dan weer slijmen met de cop.

  1. Mart

   De politie is toch je vriend?….Zo werd dit verkondigd in de zestigerjaren.

 4. HaZ

  Onze “deskundige en bekwame” landsbestuurders maken in al hun (eigen)wijsheid de juiste keuzes: Meer geld naar Brussel voor de Grieken,immigratie en de graaiers van de EU, ipv naar de noodzakelijke politie/leger/brandweer/ambulance, kortom alles om de burgers veilig te laten zijn in tijden van terrorisme. En u ( de kiezer !) blijft volhouden dat u 15 maart jl. op de juiste partij heeft gestemd ?

  1. van Urk

   Kijk vroeger was het nog geen issue om Brussel rijkelijk te financieren aan contributies en om landen als Griekenland te doneren omdat het anders de winter niet doorkomt. Vroeger betaalde elk land alleen voor zijn eigen problemen nu betaalt elk land ook de problemen van andere landen. En ook toen waren Nederland en Duitsland krachtige economieen met een eigen sterke valuta eenheid. Logisch dat je nooit geen geld meer overhoudt om alles in je eigen land op de rit te houden als een groot deel van je winst weer in moet (wil) gaan leveren aan de hobby,s van Brussel. Zelfs niet nu de bevolkingspopulatie ook nog eens explosief is gaan groeien door kosten verslindende migranten. Onze pro-EU “trollen” die misschien wel bevestigen op de juiste partij te hebben gestemd kunnen waarschijnlijk dan ook niet zo goed rekenen.

 5. meanstreak2099

  tja, dit past helaas met alle eerdere berichten die we hier over de politie hebben gelezen

 6. Adriaan

  Mensen, geen paniek, de Moslims gaan dit gewoon invullen met hun shariapolitie.

 7. Ruud562

  Het kwaad heeft zich reeds genesteld en gaat nu tot ten uitvoer over!
  De agent op straat is in vele opzichten al beperkt in zijn handelen, want treedt hij/zij op dan zijn ze etnisch aan het profileren etc. En dat allemaal dankzij o.a. die fijne, oh zo correcte privacywetgeving, door die doordachte (not) en wereldvreemde strafoplegging c.q. rechtspraak, kortom door vooral politiek correct wanbeleid! Daardoor is de politie totaal ondermijnd en is het hier voor criminelen een paradijs!
  Zo’n paradijs dat de samenleving hier rijp wordt gemaakt voor shariawetgeving, wat uiteindelijk de bedoeling zal zijn van die fijne Rutte met zijn zooitje! Zo is de hoofddoekendiscussie een tweede opstap hiertoe!

 8. meijer61200

  De helft van de politiebureau’s opdoeken levert dus niet 78,5 miljoen op maar 112 miljoen. Heeft Druncker zich al gemeld voor een extra heffing? Drank wordt ook steeds duurder tenslotte.

  Uiteindelijk houden we in NL een agent of 10 over, die het Benoordenhout bewaken. Stel je voor dat de politieke landverraders als Rutte een haar wordt gekrenkt.
  NL is reddeloos verloren met politici als Rutte, Timmerfrans, het Schoeversmeisje en zo nog een stuk of 20.

  1. corfo

   @ meijer61200.
   En dát in een landje waarvan “deskundigen” als Rutte, Buma, Pechtold steeds blijven blèren dat het een “rijk” landje is. Rijk aan Voedselbanken bedoelen die onnozele halzen natuurlijk, en rijk aan gezinnen die uit hun huis worden gezet omdat ze de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen, rijk aan parasieten die mede voor bovenstaande gezorgd hebben ! Ik zou die hele Haagse rotzooi willen adviseren : inpakken én wegwezen, stelletje klojo’s. In Hongarije hebben ze een premier die er voor z’n landgenoten is, dhr. Orbán, had Rutte maar de lef die Orbán in z’n pink heeft.
   Een schijtluis, die z.g. “bekwame bestuurder” Rutte.

 9. Ali Yas

  Gezien de samenstelling gevangenispopulatie doen bepaalde wijken een groter beroep op de politie dan andere. Wat ligt dan meer voor de hand dan die wijken voortaan te mijden? Dat maakt het werk nog een stuk veiliger ook, wat als extra bonus de werving van vrouwelijk personeel bevordert.

  En nu maar hopen dat de politie niet met prioriteit buurtwachten gaan controleren.

 10. Ali Yas

  gaan=gaat

 11. Busjekomtzo

  Liesbeth Huyzer komt van oorsprong niet voort uit de politiepraktijk, hoe kun je dan oordelen wat goed is voor de gemeenschap. In 2005 maakte zij de overstap van het beleidsdepartement van de Nederlandse politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) naar Amsterdam.

  Huyzer: ‘Op het ministerie had ik een goed beeld over het functioneren van de gehele Nederlandse politie op strategisch niveau, maar je mist de feitelijke actualiteit. Hoe je het ook wendt of keert, op BZK sta je ver af van de dagelijkse actualiteit waarmee de politie in de samenleving wordt geconfronteerd. De kritiek vanuit Den Haag over wat wel of niet goed gaat in een politiekorps is dan te gemakkelijk te maken. Daar kreeg ik steeds meer moeite mee en daarom wilde ik op een gegeven moment zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van de politietaak.’

  “Het korps zou met minder vooroordelen naar BZK kunnen kijken. Ik hoor reacties als: “BZK snapt er niets van”. Maar ik weet dat er zeer capabele mensen werken op het ministerie, die weliswaar soms ook andere belangen hebben, maar uiteindelijk voor hetzelfde gaan, namelijk een veiligere samenleving.

  Meer het type van ‘verdeel en heers….en…..bezuinig’. Kijkt u niet vreemd op wanneer u binnenkort het leger ziet ondergebracht in filialen van Albert Heijn. !!

 12. Kodi

  Citaat: “We zijn minder zichtbaar. Dat valt criminelen ook op,”

  Zal het criminelen ook opvallen dat de politie minder zichtbaar is inzake aangiften verwerken? Voorwaar een signaal er makkelijker mee weg te kunnen komen.

  Ruim de helft van alle aangiftes gaat de prullenbak in

  Door Peter Winterman op zaterdag 22 juli 2017

  Meer dan de helft van alle misdrijven in Nederland wordt niet door de politie in behandeling genomen. Aangiftes van fietsendiefstal, vernieling en internetoplichting verdwijnen vaak regelrecht in de prullenbak. De politie heeft vorig jaar zo’n 511.000 zaken na een interne screening afgewezen, omdat er onvoldoende opsporingsindicatie was. Op een totaal van 930.000 geregistreerde misdrijven is daarmee 55 procent van de zaken ongemoeid gebleven. Vooral aangiftes via internet worden niet in behandeling genomen. Uit politiecijfers over 2016 blijkt dat nog eens 16.500 zaken vroegtijdig werden beëindigd omdat er te weinig mankracht voor was. In die zaken zijn er wél sporen die naar een dader wijzen, maar ontbreekt het de politie simpelweg aan capaciteit om de zaak verder uit te zoeken.

  Lees verder
  http://www.ad.nl/binnenland/ruim-de-helft-van-alle-aangiftes-gaat-de-prullenbak-in~a6d0024b/

 13. pietje1032

  Maakt niks uit die deden toch niks, kijk maar eens wat er rondloopt waar ze niks aan doen !!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.