Oprichtster moderne moskee Berlijn op straat aangevallen en ontvangt doodsbedreigingen

De liberale moskee in Berlijn heeft het niet makkelijk.

De oprichtster Seyran Ates, tevens de vrouwelijke imam van de moderne moskee in Berlijn, houdt er niet mee op. Ondanks aanvallen op straat, vele doodsbedreigingen en zelfs een fatwa uit Egypte, gaat de vrouwenrechtenactiviste uit Turkije gewoon door met haar missie. Met de liberale moskee denkt ze namelijk hét middel in handen te hebben om islamitisch extremisme tegen te gaan.

Hoe naïef kun je zijn. Om je juist binnen de islam op deze manier te profileren. Niet dat ik hier intolerantie en geweld goed zit te praten. Dat zij verre. Maar het is toch niet onbekend dat er binnen deze godsdienst niet al te tolerant wordt omgesprongen met andersdenkenden. En al helemaal niet met andersdenkenden die een draai geven aan hun eigen islam. Dat de liberale moskee erg slecht valt bij andersdenkende moslims is niet moeilijk te bewijzen. Ik ken geen licht-gereformeerde dominee Janneke die doodsbedreigingen ontvangt van een Oud-Gereformeerde pastor en zijn gevolg. Nee, voor zulke explosieve reacties moet je in islam-land zijn. Het zal ook wel de reden zijn waarom zo weinig mensen nog geloven dat islam vrede betekent. We zien zoveel boosheid in die kringen. En als het daar nu bij bleef, prima, boosheid is een mensenrecht. Het wordt pas eng wanneer doodsbedreigingen en fatwa’s door de lucht vliegen. De ruimte om geloof anders te belijden is er blijkbaar niet.

Seyran vindt dat extremisten de islam ‘kapen’. Ik vind dat dus naïef en dom. Seyran kan beter licht-gereformeerd worden als ze op die manier een samenkomst wil leiden. Ik vrees dat dit idee niet gaat werken.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. SlimK1nd

  Ja dat viel te verwachten. Sterker nog: ik had dat weken geleden al voorspeld. Die arme vrouw (Imam) is de pineut. Die Moskee is straks dicht en zij zit ergens ondergedoken met een kogelvrij vest aan. (En nee, dat komt – gek genoeg – niet door “populisten”). https://twitter.com/SlimK1nd/status/875604410272948228

 2. Peter Selie

  Hoe naïef kun je zijn. Om je juist binnen de islam op deze manier te profileren. Juist de islam laat zich niet ‘reformeren’ zeker niet door een vrouw, o ja dat sprookje van gematigde en Calvijnse moslims bestaat ook niet, een 1400 jaar oude veroveringsideologie haal je niet zomaar uit deze haatkoppen.

  1. van Urk

   Maar goed.. De reformatie binnen de Roomse kerk ging in het begin ook niet gepaard zonder geweld. De islam is allang over zijn gebruiksdatum heen en daarom is het juist goed dat er moslims zijn die dat ook vinden. Zo,n moskee komt overeen met de 95 stellingen van Maarten Luther. Het was de eerste officiele uiting van protest tegen de kerkelijke macht van het Vaticaan.

   1. Floris

    Deze vergelijking gaat mank. Of wou je beweren dat na Luther de kerken volstroomden met vrouwelijke dominee’s?

    Je zou wel een vergelijking kunnen maken met het vrijzinnige christendom dat in de 20e eeuw opgang deed. Maar wat is dat eigenlijk, dat vrijzinnige christendom? Dat is selectief shoppen in de bijbel waarbij de vrijzinnige negeert wat hem niet aanstaat en onderstreept wat hem bevalt.

    Ergo: het is nogal selectief en hypocriet (understatement). Het is zelfs zover gegaan dat er dominee’s zijn die niet meer in god geloven.

    Een dergelijke ultra-progressieve en extreem zweverige vertakking zit er binnen de islam totaal niet in. Dat heeft een aantal redenen, waarvan de belangrijkste is dat de koran als het letterlijke woord van god wordt gezien. Daar marchanderen ze niet mee zoals vrijzinnige christenen dat wél doen.

    1. van Urk

     Floris@ U hebt volkomen gelijk. Maar alles had nu eenmaal zijn tijd nodig. Zoals Guido Jansen het al beschreef: Ondanks de opkomende verschillende stromingen binnen het christendom waarin vroeger in de middeleeuwen alleen de Roomse kerk centraal stond, slaan christenen in deze huidige tijd elkaar niet meer om de horen met doodsbedreigingen. Toch heeft de islam ooit een soort van verlichting gekend. http://www.saltmines.nl/2017/06/22/heeft-de-islamitische-verlichting-al-plaatsgevonden/

     1. Floris

      Geachte heer Van Urk, ik beveel je het volgende artikel aan: https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

      Daarin wordt gehakt gemaakt van wat jouw bron stelt. De zogenaamde verlichte islam in Andalusië is een links fabeltje.

      Check en dubbelcheck je bronnen want anders wordt je op het verkeerde been gezet. Deze bron van jou deugt in ieder geval voor geen meter. Trap er niet in!!

     2. van Urk

      Zal ik onthouden beste Floris. Bedankt voor de waarschuwende tip!

     3. Floris

      Het artikel is vrij lang maar alleszins de moeite waard. Echt een aanrader.

     4. van Urk

      Ach, zie hier! Uw waarschuwing heeft mijn onderzoek verscherpt! 😉 Hier uit de oude doos van DDS: http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/islamexpositie-zit-barstensvol-leugens/

     5. GerGroot

      Floris vent al jaren fanatiek met het omstreden islamofobe opinierende artikel uit Trouw. Hij toont daarmee niet alleen deze islamofobe boodschap te onderschrijven (hij bepleitte hier al eerder moslims op straffe van deportatie te verbieden hun geloof publiekelijk te belijden) maar ook dat hij dolblij is dat dit betoog een keer een kwaliteitskrant haalde.

     6. HaZ

      @GG. U bent nieuw op dit forum, heeft u zich al die jaren alleen maar ingelezen mbt tot de postings van Floris of mogen we hier uitgaan van het DDS fenomeen https://www.youtube.com/watch?v=7RilQw4BH38

     7. Floris

      Ger zit hier al jaren, alleen noemt hij zich steeds weer anders.

      Overigens: als een linksert inhoudelijk geen verweer heeft op zo’n dijk van een artikel als dit stuk van Anne Marie Delcambre dan noemt hij het gewoon omstreden. Makkelijk, hè?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.