Opstalverzekering steeds belangrijker

family-593188_960_720
Foto: Geralt / Pixabay.

Iedereen met een koophuis of die op het punt staat om in een ander huis in te trekken, heeft vast weleens gehoord van de opstalverzekering. Met deze verzekering wordt eventuele schade aan de woning gedekt. Deze schadeverzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Wil je meer weten over deze verzekering en ontdekken hoe je de beste opstalverzekering kan vinden voor jouw situatie? Lees dan snel verder. In dit artikel wordt handige basisinformatie die je moet weten over de opstalverzekering besproken.

Wat is een opstalverzekering precies?
Vrijwel alle woningeigenaren kunnen een opstalverzekering afsluiten. Het is wettelijk niet verplicht om deze opstalverzekering af te sluiten, maar het is wel raadzaam. Bij huiseigenaren met een koopwoning en een hypotheek wordt dit eigenlijk wel verwacht. Hiermee wordt eventuele schade aan de woning verzekerd. Ook alle onroerende goederen die bij de woning horen worden meeverzekerd. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen, schuur en schuttingen. Ook schade aan de leidingen, de centrale verwarming en het sanitair wordt gedekt. Over het algemeen zijn er veel schadeoorzaken verzekerd. Hierbij kun je denken aan schade door brand of een grote storm. Er zijn verschillende dekkingen te onderscheiden.

Soorten opstalverzekering
De meeste verzekeraars gebruiken eigen benamingen voor de verschillende dekkingen. Deze dekkingen komen vaak overeen met de brandverzekering, uitgebreide gevaren verzekering, de extra uitgebreide gevarenverzekering en de alle van buiten komende onheilen dekking verzekering.

 • Brandverzekering
  Schadevergoeding bij brand, blikseminslag en ontploffingen
 • Uitgebreide gevaren verzekering
  Extra dekking tegen diefstal, vandalisme, een neergestorte vliegtuig en stormschade bij windkracht 7 of meer
 • Extra uitgebreide verzekering
  Met deze verzekering ben je extra verzekerd tegen: waterschade, schroeischade, zengschade, smeltschade, hak- en breekwerk om waterschade op te sporen
 • Alle van buiten komende onheilen verzekering
  Deze verzekering kan ook wel de all-in verzekering genoemd worden. Hiermee wordt alle schade gedekt dat is veroorzaakt door van buiten komend onheil.

Opstalverzekeringen met elkaar vergelijken
Er zijn verschillende verzekeraars in Nederland waarbij je een opstalverzekering kunt afsluiten. De vraag is nu echter: welke opstalverzekering past het beste bij jouw situatie en voor welke verzekeraar kies je? Om de beste opstalverzekering voor jouw persoonlijke situatie te vinden, is het raadzaam om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Hierbij is een vergelijking op maat erg handig, zodat je zeker weet dat je de beste en meest voordelige verzekering afsluit. Een opstalverzekering vergelijken kan tegenwoordig eenvoudig en snel online. Hiertoe dien je een aantal gegevens zoals woonplaats, gezinssamenstelling, type woning en de oppervlakte van de woning in te geven. Vervolgens krijg je een onafhankelijk en volledig overzicht van opstalverzekeringen die het beste bij jouw persoonlijke situatie passen.

Een opstalverzekering afsluiten: hoe doe ik dat?
Door online verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, kun je snel en eenvoudig een geschikte opstalverzekering vinden. Deze kun je vervolgens ook direct online of telefonisch afsluiten bij de desbetreffende verzekeraar. Hiervoor moet de verzekeraar de herbouwwaarde van jouw opstal (woning) vaststellen. Dit is niets anders dan het bedrag dat nodig is om jouw huis opnieuw te bouwen. De herbouwwaarde wordt berekend aan de hand van herbouwwaardemeters. Een groot aantal verzekeraars geeft garantie tegen onderverzekering, zodat je nooit voor een te laag bedrag bent verzekerd. Door gebruik te maken van een vergelijkingstool kun je zien welke verzekeraar de voordeligste opstalverzekering aanbiedt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!