Schokkend Duits onderzoek: ‘Media controleren niet meer politici, maar wat burgers over migratie denken’

Een ‘verrassende’ conclusie van onze Duitse collega’s bij Die Zeit: media blijken steeds vaker een verlengstuk te zijn van het partijkartel, vooral wanneer het op de ‘vluchtelingen’-crisis aankomt.

Media en partijen: allebei hebben ze hun eigen kartels – jawel, het mediakartel en het partijkartel – maar steeds vaker zit de gelijkenis niet alleen maar daarin. Volgens onderzoek van de Duitse krant Die Zeit zijn deze twee groepen namelijk steeds meer verweven van elkaar. Sterker nog: de media zijn in grote mate een verlengstuk van de gevestigde orde geworden.

Laten we even teruggaan in de tijd. De eerste echte kranten werden voornamelijk opgezet als plekken waar men zich – eerst vaak nog anoniem – kritisch kon uitspreken over de politiek. De controlerende functie die de media horen te hebben ten opzichte van politici bestond toen nog echt, maar dat blijkt sinds 2015, toen de migratiecrisis echt losbarstte, stevig afgevlakt te zijn.

Het onderzoek komt tot de verwoestende conclusie dat de meeste gevestigde media niet langer de politiek – en dan met name de regeringspartijen – controleren, maar hen juist napraten. Sterker nog: ze zijn een propaganda-instrument geworden waarmee de ‘wir schaffen das’-politiek van Angela Merkel en haar eurofiele collega’s er bij de lezers ingedramd wordt. Het is de omgekeerde wereld: burgers worden nu gecontroleerd, en als zij niet tolerant genoeg zijn of niet openstaan voor diversiteit, worden ze weggezet als radicaal. “In plaats van dat ze een open discussie mogelijk maken, verstikken ze die juist”, aldus Die Zeit. Nee, dat zijn geen slappe beschuldigingen!

Hoewel dit onderzoek zich op media bij onze oosterburen richtte, kunnen we gemakkelijk stellen dat in ons land precies hetzelfde gebeurd is. De vraag is of die ontwikkeling pas echt op gang kwam tijdens de huidige migrantencrisis, aangezien ons linkse mediakartel – denk aan het NRC, De Volkskrant en onze fijne staatsomroep de NOS – altijd al graag napraatte wat het partijkartel zei. Ik bedenk me of je je als rechtse persoon überhaupt ooit echt in die open discussie over belangrijke thema’s hebt kunnen mengen in Nederland, en moet tot de conclusie komen dat dat niet zo is. Sterker nog: er was een tijd dat er niet eens een discussie was over zaken als migratie en islamisering, laat staan dat je je er negatief over kon uiten. Wat dat betreft zijn we misschien een stapje de goede kant op gegaan, al is dat waarschijnlijk meer een natuurlijke ontwikkeling die volgt op de explosieve gevolgen van de wegkijkcultuur van de afgelopen decennia.

Dat betekent echter niet dat Nederland al écht kan zeggen wat het denkt, in ieder geval bij het mediakartel. Nee, van de NOS en het NRC hoef je geen kritische stukken over migratie te verwachten: en dat is nou juist waarom er zoveel dorst is naar media – ik noem geen namen – die dat wel eens aandurven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. sjun

  Gelukkig zijn er al media die dat aandurven. Je ziet daarom dat het narratief verschuift van oude vooral controlerende media naar nieuwe verkennende en inzichtbiedende media. Probeer het ook eens en oordeel zèlf: http://tinyurl.com/ydxgendg

  1. Derksen1

   Op welke nieuwe verkennende en inzichtbiedende media doelt u?

   1. sjun

    Kijk onder andere hier maar eens: http://tinyurl.com/yaewo339
    🙂

 2. Sniper666

  Trouw, Volkskrant, NRC, etc… Het is allemaal Pravda wat de klok slaat.

  1. sjun

   Zo nu en dan tref je wel eens een uitzondering: http://tinyurl.com/y7dgmlrl

  2. Mart

   Ik denk dat de Pravda eerlijker is dezer dagen.

 3. Ni28

  Dit had je vroeger achter de IJzeren gordijn. De media schreven wat de regering en de enige partij wilde. Een verlengstuk van de heersende partij. Wat is eigenlijk het verschil me de media in Nederland? Braaf volgens zij de richtlijnen door het establishment aangegeven. Wie anders schrijf wordt verguist. Kijk de hetze op alternatieve media het zou een bron van leugens zijn terwijl de MSM zelf van alles verdraaien en uit context halen of helemaal niet vertellen. Je zou haast zeggen dat het communisme bijna afgebouwd is. Beperkingen van de vrijheid beginnen bij de meningsachting daarna volgt de rest.

 4. Ritter

  De gevestigde media zijn tegenwoordig de grootste verdedigers van het establishment geworden. Dus b.v pro-EU; pro-massa immigratie; pro-islam; pro-globalisering.

  Vandaar ook dat veel gevestigde media tekeer gaan tegen landen als Polen en Hongarije die hun grenzen sluiten voor de illegale massa immigratie uit de islamitische landen en kritisch zijn op de islam.

  Ook zijn de meeste gevestigde media tegen Trump. Vandaar ook de (dagelijkse) media hetze tegen Trump door het verspreiden van allerlei complot theorieën over vermeende samenwerking tussen Trump en de Russen om hem te ondermijnen.

  Kortom; de media heeft haar eigen agenda en is dus “partij”.

 5. Guus Geluk

  Er bestaat geen partijkartel. “Partijkartel” is een ander woord voor het aloude “elite”, een puur populistische retoriek die nergens op slaat. Wel bestaan er verschillende partijen die af en toe met elkaar samenwerken, teneinde een regering te vormen.

  Als men het verschil niet ziet tussen conservatief, liberaal en socialistisch, heeft men niet goed opgelet.

  1. swetsnek

   Dacht dat ze jou hadden verband jammer ik heb het mis bah

   1. Guus Geluk

    Swetsnek, jij loopt hier zelf voortdurend te trollen en dan wil je mij een ban aansmeren? Het moet niet gekker worden.

  2. Roughwood

   Slaap rustig verder….

   1. Guus Geluk

    Slaap zelf verder. Er bestaat geen partijkartel. Er is wel een parlement dat 150 volksvertegenwoordigers omvat.

    Populistische retoriek en Baudet, de bedenker van dit woord, is de verpersoonlijking van het populisme.

 6. corfo

  Als de media écht zouden willen weten wat er in een samenleving speelt, dan zouden zij zich inderdaad méér moeten richten op de bevolking en NIET op de z.g. “politici”, want dat zooitje liegt en bedriegt “bij ’t leven”. De één of andere Haagse Dwaas noemt NL ook nog steeds een “rijk” landje terwijl het hier barst van de Voedselbanken en ondervoede kinderen en ouderen zónder zorg. De échte grote leugenaars én bedriegers zetelen in de politiek.

  1. Guus Geluk

   Nederland is een rijk land, dat is een feit. Het Koninkrijk der Nederlanden bezit de zeventiende economie ter wereld. Voedselbanken zullen er altijd maar, maar in Nederland zijn er voedselbanken. Dat kun je van diverse andere landen niet zeggen.

 7. Pjotter

  Maar te onderdrukken is het nieuws niet; Sweden: A Failed State?

  by Judith Bergman
  July 21, 2017 at 5:00 am

  https://www.gatestoneinstitute.org/10605/sweden-failed-state

 8. Bes Tolen

  Duitsers worden altijd al bedrogen. Ik gaf dat deze week al in reactie onder het artikel “De slavengeschiedenis is geen zwart-witverhaal” aan. Het vernietigen van de meeste stammen Westgermanen ten oosten van de Elbe door de christelijke Franken en bondgenoten. Niet alleen dus de genocide op bevolking van Verden en omgeving! Karel de Grote als symbool voor het verenigde Europa van nu.
  En de twintig miljoen doden door de dertigjarige oorlog? Puur en alleen godsdienstoorlog.
  Ondertussen is de CDU al lang de machtigste partij daar in Duitsland. Een partij, die traditiegetrouw niet om Duitsers geeft. Wel om alle vertrouwen in de mensheid te verliezen.
  Zo komt het nooit goed. Zeker niet met het benauwende dwangmatige politieke klimaat in Duitsland. Maar wel de problemen vergroten voor de Duitse bevolking en die van hun buurlanden. Neem de oorzaken weg! De hoogste tijd.

 9. Bes Tolen

  Sorry, de Dertigjarige Oorlog kostte tien miljoen mensen het leven. Twintig miljoen doden was het resultaat van alle godsdienstoorlogen in het Europa van die tijd. De slachtoffers vielen voor het over grote deel aan protestantse kant. Wel een heel ander protestantisme dan dat van tegenwoordig. De huidige protestanten zijn m.i. slechts het onwaardige restant dat in grote meerderheid de naam protestant helemaal niet verdient.
  Ook de Twee eerste Engelse oorlogen tussen de Nederlandse Republiek en Engeland waren godsdienstoorlogen. Zo ook 1672!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.