Barcelona: Vermeende daders misschien toch onschuldig, echte dader waarschijnlijk nog spoorloos

Geen categorieaug 18 2017, 9:00
De doodgeschoten man én de het tweetal dat gisteren werd opgepakt na de aanslag met een busje in Barcelona zijn misschien geen van allen de daders.
De hel op aarde gistermiddag in Barcelona: een busje reed in op voetgangers langs de populaire Ramblas, waarna uren van onzekerheid en hartverscheurende taferelen volgden. Het voorlopige gruwelresultaat: dertien doden en zo'n 100 gewonden.
Vanzelfsprekend moeten de daders, die volgens ISIS zelf banden hebben met die terreurgroep, zo snel mogelijk gepakt worden om te kunnen boeten voor hun daden, al is natuurlijk geen straf zwaar genoeg bij zoiets.
Na de aanslag heerste lange tijd veel onduidelijkheid: er werd de hele middag gezegd dat twee daders een Turks restaurant waren binnengegaan en daar aanwezigen gijzelden, maar 's avonds bleek daar opeens niets van te kloppen. In al die verwarring heeft of hebben de echte dader(s) waarschijnlijk kunnen ontkomen, naar nu blijkt. Wat nog meer bijdroeg aan de verwarring, was dat de politie eerste meldde twee verdachten te hebben opgepakt. Eén daarvan zou deze man zijn geweest, Driss Oukabir:
Nu meldt de Spaanse krant La Vanguardia echter opeens dat deze Oukabir helemaal niets te maken zou hebben met de aanslag. Hij heeft zichzelf gemeld bij de politie met die boodschap in zijn woonplaats, ruim 100 kilometer van Barcelona. De verdenking zou zijn ontstaan uit het feit dat zijn paspoort op de plek van de aanslag is gevonden, en dat hij de huurder zou zijn geweest van het busje dat de mensenmassa ingestuurd werd. Volgens Oukabir is dat paspoort gestolen, en zou iemand zich dus als hem hebben voorgedaan.
Zijn verhaal lijkt bevestigd te worden door de Spaanse politie, die donderdagavond meldde dat geen van de opgepakte mannen de bestuurder van het busje was. Van de man die bij een politiecontrole aan de rand van Barcelona werd doodgeschoten, wordt nu ook gezegd dat eigenlijk helemaal niet zeker is of hij er wel iets mee te maken had. Hoewel het dus goed kan dat zij wel een rol hebben gespeeld bij de aanslag, is de daadwerkelijke dader zeer waarschijnlijk dus nog op de vlucht. Het enige wat we op dit moment kunnen hopen is dat daar snel een einde aan komt, maar uiteindelijk hebben we daar weinig aan: voor hem 1000 andere islamisten die maar al te graag Europeanen de dood in zullen rijden, schieten of exploderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten