Barcelona: Vermeende daders misschien toch onschuldig, echte dader waarschijnlijk nog spoorloos

De doodgeschoten man én de het tweetal dat gisteren werd opgepakt na de aanslag met een busje in Barcelona zijn misschien geen van allen de daders.

De hel op aarde gistermiddag in Barcelona: een busje reed in op voetgangers langs de populaire Ramblas, waarna uren van onzekerheid en hartverscheurende taferelen volgden. Het voorlopige gruwelresultaat: dertien doden en zo’n 100 gewonden.

Vanzelfsprekend moeten de daders, die volgens ISIS zelf banden hebben met die terreurgroep, zo snel mogelijk gepakt worden om te kunnen boeten voor hun daden, al is natuurlijk geen straf zwaar genoeg bij zoiets.

Na de aanslag heerste lange tijd veel onduidelijkheid: er werd de hele middag gezegd dat twee daders een Turks restaurant waren binnengegaan en daar aanwezigen gijzelden, maar ’s avonds bleek daar opeens niets van te kloppen. In al die verwarring heeft of hebben de echte dader(s) waarschijnlijk kunnen ontkomen, naar nu blijkt. Wat nog meer bijdroeg aan de verwarring, was dat de politie eerste meldde twee verdachten te hebben opgepakt. Eén daarvan zou deze man zijn geweest, Driss Oukabir:

Nu meldt de Spaanse krant La Vanguardia echter opeens dat deze Oukabir helemaal niets te maken zou hebben met de aanslag. Hij heeft zichzelf gemeld bij de politie met die boodschap in zijn woonplaats, ruim 100 kilometer van Barcelona. De verdenking zou zijn ontstaan uit het feit dat zijn paspoort op de plek van de aanslag is gevonden, en dat hij de huurder zou zijn geweest van het busje dat de mensenmassa ingestuurd werd. Volgens Oukabir is dat paspoort gestolen, en zou iemand zich dus als hem hebben voorgedaan.

Zijn verhaal lijkt bevestigd te worden door de Spaanse politie, die donderdagavond meldde dat geen van de opgepakte mannen de bestuurder van het busje was. Van de man die bij een politiecontrole aan de rand van Barcelona werd doodgeschoten, wordt nu ook gezegd dat eigenlijk helemaal niet zeker is of hij er wel iets mee te maken had. Hoewel het dus goed kan dat zij wel een rol hebben gespeeld bij de aanslag, is de daadwerkelijke dader zeer waarschijnlijk dus nog op de vlucht. Het enige wat we op dit moment kunnen hopen is dat daar snel een einde aan komt, maar uiteindelijk hebben we daar weinig aan: voor hem 1000 andere islamisten die maar al te graag Europeanen de dood in zullen rijden, schieten of exploderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. van Urk

  Natuurlijk hebben zij er mee te maken. Het is een grote islamitische terroristisch tak. Het is dan ook heel toevallig dat de verhuurder van het busje een moslim is i.p.v. een Katholieke verhuurder waar Spanje meer dan genoeg van heeft.

  1. ookmaareenmening

   Over de nationaliteit of geloofsovertuiging van de verhuurder heb ik niets gelezen en is ook totaal onbelangrijk.
   Als islamitische terrorist, waarschijnlijk met een noord-afrikaans uiterlijk, een auto huren met een gejat paspoort met de foto van een katholieke Spanjaard?
   Gaat niet werken denk ik.

 2. DolleDries

  Suikerspiegeltje aan wand ,vertel eens wat is er toch met jullie de aan gang in het land.

 3. poldi

  Het is gewoon verschrikkelijk. Je wordt er moedeloos van. Het islamitisch terrorisme is meer dan een plaag, het is een ziekte. Een dodelijke ziekte. En bovendien zeer besmettelijk. Des te verbijsterend is het dan ook dat de Europese politici zo lamlendig reageren met zalvende reacties. Als dat al gebeurd. Tegenwoordig hoor je zelfs dat amper. De meeste politici (maar ook journalisten) houden zich opvallend stil.

  Het tekent het schuldgevoel. De angst ook. Jarenlang, tot heden toe, blijft men maar al te vaak wegkijken naar de voortetterende islam die men heeft binnengelaten: de islamitische cultuur in al zijn glorie.
  Veel links liberale politici schoven (en schuiven) alle kritiek weg met woorden als discriminatie en vaak nog veel erger.
  Maar het gaat maar niet weg. Het wordt steeds erger.
  Europa verkeerd in gevaar, zoveel is wel duidelijk.
  Onze manier van leven, onze beschaving, onze vrijheid wordt aangevallen. De klok tikt. Wanneer gaat het roer om in al die politiek correcte hoofden en zal men eindelijk eens ruiterlijk erkennen dat al die migratie een catastrofale vergissing is en dat de grenzen dicht moeten …

  Oh ja…gisteren in het stadshart van Zoetermeer heb ik wandelend van het begin tot aan het einde het aantal in zwarte soepjurken gehulde moslima’s geteld.
  Ik kwam op een aantal van 27.
  En dan ben ik nog niet eens binnen geweest in de winkels en warenhuizen.
  Verder waren ze omgeven door kinderen waarvan de meisjes van zelfs nog geen 3 jaar kopvodden droegen.
  Ik werd er niet goed van.

  1. meijer61200

   Ook van meisjes van drie worden ze botergeil hoor!

 4. Two Ravens Black Kettle

  Dertien doden, meer dan honderd gewonden van wie enkele het niet zullen redden.

  Waar maken Fake News organisaties als Washington Post, NYT, de MSM en de Betere Mensch zich druk over.
  Nope
  Niet de terror
  Nope
  Niet de doden en gewonden

  Een tweet
  Een tweet van Trump.

  De moreel voortreffelijke Betere Mensch.
  Damage control
  Wegkijken, de doofpot in en afleiden
  Een Tweet
  Daar is de woede op gericht.

  Zoals de Betere Mensch boos was op Tommy Robinson omdat die woedend was op het radicaal islamisme nadat een jihadist zich had opgeblazen bij een kinderconcert

  Zo reilt en zeilt de miezerige Gutmensch en HUN Fake News Organisaties (deze h*oeren van de Leugen noemen zichzelf overigens kwaliteitsjournalistiek. Staatsleugenradio 1 voorop (waar ze zich erg druk maken over tweets maar ‘we moeten het maar niet meer hebben over aanslagen van lone wolves en mensen met mentale problemen (yep mensen met mentale problemen mogen ongestraft geschoffeerd maar o wee als je het woord islamist laat vallen. Dan volgt excommunicatie uit de PC WegKijkGoegemeente)

  Kwa-li-teits-jou-na-li-stiek
  24 karaat Orwelliaans Newspeak !

 5. poldi

  En dan bij Jinek zit er zo’n zgn deskundige met en bolle baard en een kamerlid van de PVDD te zeggen dat we ons moeten verbinden met het moslimtuig, want dan gaan ze ineens normaal doen.

  Ik doe kokertjes om mijn tenen voordat ze gaan krommen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.