Bedankt, zorgverzekeringen! In 2018 gaan de premies met minstens €30 per jaar omhoog

Geen categorieaug 04 2017, 17:00
Nou, bedankt maar weer hè? Alsof de gemiddelde Nederland nog niet meer dan genoeg geld kwijt is aan gezondheidszorg gaan de kosten volgend jaar ook doodleuk weer omhoog. Met een niet te zuinig bedrag: maar liefst €30 per jaar.
Zorgverzekeringen zijn miljardenbedrijven. Dat geld is ze gegund mits ze natuurlijk goed werk verrichten. Maar gezien het feit dat je in Nederland verplicht ben een zorgverzekering te hebben, is het ook fair dat wij burgers daarvoor tenminste een beetje behoorlijk bestuur terugverwachten.
Als er dan ineens een "onverwachte tegenvaller" verschijnt, dan kan dat dus eigenlijk niet. Hebben er mensen lopen slapen, ofzo?

"Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen vanwege een onverwachte tegenvaller.

Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vrijdagochtend gezegd in het Radio 1 Journaal. Door een tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat.

"De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro", aldus Oomen. "Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden."

Het is natuurlijk van de zotten dat alle Nederlanders volgend jaar dieper in hun buidel moeten gaan tasten, omdat een stel dikbetaalde bureaucraten niet heeft zitten opletten en deze misser van €400 miljoen niet gezien heeft. Dat is geen wisselgeld.
Wat mij betreft lijkt het me dus zinniger dat de Achmea's, de Interpolissen en de FTBO's van deze wereld een algehele loonsverlaging gaan aankondigen om dat geld op te hoesten. Het is onredelijk om deze kostenstijging over de schutting te kieperen bij de gemiddelde Nederlander: want volgens mij betalen wij al méér dan genoeg om dat hele circus in stand te houden. Het wordt nu ook eens tijd dat ze zélf de portemonnee trekken om RutteCare te redden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten