Eiercrisis heeft eindelijk ook Brussel bereikt, EU bemoeit zich er mee. Gaap.

Al een paar weken is Nederland in de ban van de zogenaamde Eiercrisis. 

Het begon met de mededeling van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) dat in Nederlandse eieren het verboden middel Fipronil was aangetroffen. Dat leverde dit artikel op De Dagelijkse Standaard op. Fipronil, voor wie alles gemist heeft, is een pesticide dat wordt gebruikt om bloedluizen bij kippen te bestrijden. Ook in de meeste anti-vlooienmiddelen voor katten en honden zit Fipronil.

Inmiddels worden duizenden eieren (preventief) geruimden verkeren veel pluimveehouders in grote onzekerheid. Onder andere op de Veluwe, waar veel kippenboeren zijn gevestigd vallen grote klappen. Een groot deel van de inkomsten valt weg voor deze boeren omdat eieren vernietigd moeten worden.

https://twitter.com/bgmscherpenzeel/status/894580215267164165

Je vraagt je af hoeveel tijd het kost om een ei te testen op Fipronil. De foto’s in onderstaande tweet laten pijnlijk zien met hoeveel eieren zo’n pluimveehouder eigenlijk blijft zitten. Meer dan een miljoen eieren.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verkoop van het bestrijdingsmiddel is ChickFriend uit Barneveld. De twee bestuurders van ChickFriend, Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. uit Nederhemert, zijn aangehouden op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Het Reformatorisch Dagblad sprak met een veearts die diverse kippenboeren waarschuwde voor het bestrijdingsmiddel van ChickFriend. Dat het middel zo lang werkte was op zich al onwaarschijnlijk, omdat legale bestrijdingsmiddelen veel korter werkzaam zijn.

Waar de eierkwestie inmiddels tot veel gesteggel over de grenzen heeft geleid, bemoeit nu de Europese Commissie zich er mee. Waar consumenten, maar vooral de gedupeerde pluimveehouders in spanning wachten op een oplossing, stelt Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis uit Litouwen een topoverleg voor. Dat moet plaatsvinden voor eind september. Hoe ver kun je achter de feiten aanlopen? En dan voegt hij er nog een poepsaai cliché aan toe:

„Elkaar beschuldigen brengt ons nergens”, zegt de Litouwer in een verklaring. „We moeten samenwerken om hieruit lering te trekken, in plaats van energie te verliezen door met de beschuldigende vinger te wijzen.”

Vytenis kan beter nog een paar maanden op vakantie gaan. De eerste zorg is dat er weer veilige eieren verkocht kunnen worden zodat de kippenboer weer omzet kan draaien en de gewone man weer een cake kan bakken.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Blank en niet Wit

  Aaaargh! De EU bemoeit zich ermee! Nog meer over- heid en head.

 2. George van de linden

  Wel moet ik bekennen dat sinds mijn vrouw weer eieren eet, zij geen last meer heeft van schaamluis:-)

  1. HaZ

   😉

 3. Rex Gildo

  Het wordt een pan-Europese crisis.
  De besmetting van kippen, dus ook eieren, met gif – waarschijnlijk ultimo vorig jaar reeds ontstaan in België – breidt zich over het gehele continent uit.
  Het is ijdele hoop, dat het slechts de leghennen betreft; eveneens de slachthaantjes zullen eveneens met troep ingespoten blijken.
  Het feest is compleet op de godvrezende Veluwe.
  Men verdomt het daar om kinderen tegen ernstige ziekten te vaccineren.
  Echter; indien het om kapitaal gaat worden alle middelen gebruikt om hun pluimvee te behouden, zelfs ten koste van de gezondheid van mensen.
  De regio Lunteren – Barneveld herbergt tientallen bedrijven waar honderdduizenden gevederde dieren worden verhandeld.
  Dankzij de EU is hier sprake van open grenzen.
  Vandaar het olievlekeffekt naar andere landen.
  Straks worden kip- en eiproducten onbetaalbaar voor de consument.
  Het doel wordt bereikt.

 4. Ruud562

  Rex Gildo “Het feest is compleet op de godvrezende Veluwe.
  Men verdomt het daar om kinderen tegen ernstige ziekten te vaccineren.
  Echter; indien het om kapitaal gaat worden alle middelen gebruikt om hun pluimvee te behouden, zelfs ten koste van de gezondheid van mensen.”

  Een verdomd goed statement!

 5. Ruud562

  „Elkaar beschuldigen brengt ons nergens”, zegt de Litouwer in een verklaring.
  Ja, als je waarheden in de doofpot (of is het beerput?) wil houden kom je met dit soort verklaringen. Net zoals die Schippers en Van Dam al hebben gedaan.
  Alsof het volk debiel is.

 6. Ruud562

  En net zoals Rex hier ook al schreef: als het om geld gaat kan alles. Maar gaat het fout zit men in de kerk te janken en te bidden!

 7. Ni28

  Wat Vytenis Andriukaitis zegt is de bekende niets oplossende retoriek. Geen politicus treft de schuld en wij hebben mooi van geleerd. Tot de volgende keer!

 8. K.Dopper

  Zoals alle grote problemen kan ook deze crisis alleen in EU-verband effectief worden opgelost.
  Het is dus een goed zaak dat ook deze kwestie naar Brussel gaat.

  1. HaZ

   Klown Dopper heeft duidelijk van de giftige eieren gesnoept, gezien dit gewazel.
   Hij krijgt dan ook alle vrijheid om door te gaan met snoepen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.