Haha! Asscher dreigde de hele zomer, maar is uiteindelijk tevreden met een vage belofte

Want ach, meneer durft het kabinet eigenlijk toch niet op te blazen.

Hilarischer dan dit wordt het niet. De PvdA en VVD hebben dus een deal met elkaar gesloten over lerarensalarissen. Je vraagt je dan af wat die deal precies behelst? Asscher eiste duidelijke cijfers, keiharde afspraken.

Nou, zei de VVD, wat we kunnen doen is dit: wij zeggen toe dat we een “substantieel bedrag” gaan reserveren voor een salarisverhoging voor leraren en jullie zetten je handtekening daaronder. Wil je niet meespelen, jammer dan, dan is het gewoon einde kabinet.

En wat deed Asscher? Juist, die ging meteen overstag. Want als puntje bij paaltje komt is meneer de PvdA-leider namelijk een watje eersteklas. En nog eens principeloos ook.

Asschers verdedigde zijn ommezwaai als volgt: het geld voor de leraren is voor de PvdA het belangrijkste. „We gaan het niet omwille van de tijd laten mislukken.” Hij weet nu zeker dat de andere partijen hun woord zullen houden. Bovendien, zo zeggen ze bij de PvdA, is wel degelijk iets vastgelegd in de begroting: een ‘procestekstje’ dat zegt dat er later over het geld besloten gaat worden.

De kleine lettertjes van de overeenkomst zijn, zoals altijd, het belangrijkst. Zo weigerde Rutte gisteren het woord “garantie” in de mond te nemen. In plaats daarvan had hij het over een “inspanningsbelofte,” wat in de politiek natuurlijk betekent dat als anderen er niet aan willen hij het meteen in de prullenbak zal gooien. Ook had hij het steevast over “arbeidsvoorwaarden” in plaats van over “salarissen.” Dat geeft het nieuwe kabinet natuurlijk alle ruimte om iets anders — minder kostbaars — te ‘geven’ aan docenten.

Lachwekkend, natuurlijk, maar ook tekenend voor de PvdA van 2017. De partij is machteloos. Ja, Asscher en co zitten nog in het kabinet, maar dat is slechts een zaak van weken. Daarna is het over en uit voor de sociaaldemocraten: dan zitten ze opeens met 9 man in de oppositie en hebben ze helemaal niets meer in te brengen. Hun enige hoop is dat ze, door lief te zijn voor de VVD en diens formatiepartners, daar de komende jaren iets voor terugkrijgen.  Daarom zette Asscher niet door.

En zo is de rol van de PvdA in de binnenlandse politiek dus al uitgespeeld. Asscher mag zich nog even vice-premier noemen, maar dat is het dan wel. Voor de rest is zijn partij volstrekt irrelevant… en wordt de PvdA door letterlijk iedereen uitgelachen. Ja, ook door de ChristenUnie, wat toch een partij is die met nóg minder zetels in de Kamer zit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. J.C.

  De circa 400.000 “Nederlanders”, die bij de afgelopen verkiezingen in maart 2017 nog op de (nog net niet geïmplodeerde) PvdA gestemd hebben, weten nu door wie zij vertegenwoordigd worden en wie hun belangen dient, de slappe hap van Nederland (en de EU/NWO). Het CDA, D66 en de CU gaan de PvdA echt niks geven, zonder daar heel veel voor terug te krijgen. De VVD kan ten opzichte van de PvdA rustig de vermoorde onschuld uithangen, als een soort leeg inlegvelletje.

  Vermakelijk om zo’n onbenul als Asscher is, niveau vice minister president van de provincie Nederland, zo te zien stoethaspelen. Afijn, minister Van der Laan (PvdA), thans de kluns van Amsterdam voorspelde het al: die partij zal vanzelf imploderen. Hij bedoelde de PVV, maar helaas voor deze minkukel (ziet niet als hij door een duurbetaalde adviseur in de maling wordt genomen), blijkt hij wel gelijk te krijgen wat het imploderen betreft, alleen is het niet de PVV (tweede grootste partij van Nederland volgens de ons voorgehouden verkiezingsuitslag, zou zonder telfoutjes misschien nog wel groter geweest zijn), maar de PvdA zelf. Ook wel vermakelijk.

  Rare partij hoor, die PvdA: eerste die twee grioetjes , die al na een paar maanden in 2012 de Tweede Kamer PvdA fractie verlieten, later de heren van Denk en nog even later Samsom (die geheel vrijwillig) de fractievoorzittershamer neerlegde (ook hij was, bij het verwerven van inzicht in zijn positie, geholpen door Asscher).

  De Nederlandse bevolking wil de PvdA blijkens de laatste verkiezingsuitslag niet meer in de Tweede Kamer hebben, hoe kan het dan dat zij toch allerlei “verantwoordelijke” banen (burgemeesters, NPO, ziekenhuis, toegeschoven hebben gekregen en krijgen (kennelijk tegen de wil van het Nederlandse volk)?

  1. RS

   Iets van de “ratten verlaten het zinkende schip “, om toch geld te ontvangen ???? of krijgen ze toch wachtgeld ???

   1. J.C.

    @RS

    “Iets van de “ratten verlaten het zinkende schip “, om toch geld te ontvangen ???? of krijgen ze toch wachtgeld ???”

    Dit schreef ik vanmorgen hier op DDS bij een foto van Rutte en Asscher aan een tafel: Veelzeggende foto: de eigen toekomst is door politici veilig gesteld en de rest, ach we zien wel.

 2. Paaldanseres

  Asscherbak…. niets meer of minder dan een vieze, hypocriete, schele, ruggegraatloze minkukel.

  1. corfo

   @ Paaldanseres.
   Poeh poeh, u durft !!
   Maar ’t klopt wel !!!

  2. Christina

   Helemaal mee eens, niets aan toe te voegen!!

 3. DolleDries

  De PVDA denkt aan de nog te verdelen baantjes. Die leraren kunnen van hun de pot op.

 4. Ni28

  Dom en laf van Asscher die zich als slechte strateeg heef ontpopt. Net als de huidige oppositie voert hij een tandeloos geblaf. En juist nu was het zijn kans om zich te ontdoen van de slechte imago die de PvdA de kop heeft gekost door meedoen in dit kabinet. De leraren gaan straks toch wel staken want Ruttes beloftes zijn niets waard. Hij heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen en heeft zijn slapheid als leider opnieuw bewezen.

  1. corfo

   @ Ni28.
   Bekijk de geschiedenis van Asscher en u zult staan/zitten te kijken van wat z’n grootvader heeft geflikt in ’40-’45. De appel valt niet zo erg ver v.d. boom.

   1. Juuuules1

    Wat een ontzettend lage reactie die bovendien ook nog eens niet klopt!

    1. buitenbeentje

     leg uit. NI28 roept op de geschiedenis te bekijken omtrent de grootvader van Asscher en je roept bij voorbaat dat die niet klopt. Dus als ik iets vind omtrent Asscher dat hij een jofele man was die nooit een vlieg kwaad deed, klopt dat niet?

     1. nassigny

      Welke Asscher was? een jofele man, hijzelf dan is het toch niet was? Of is het dan toch zijn grootvader, die lid was van de joodse raad/ Deportatiecomite

    2. nassigny

     in welk opzicht klopt deze reactie niet?

     1. corfo

      @ Juuuules1.
      Een beetje erg domme én voorbarige conclusie uwerzijds !!
      U had e.e.a. kunnen/moeten controleren, en dat was in dit geval héél eenvoudig geweest.

   2. nassigny

    volkomen eens, het zit, kennelijk, in zijn genen. Dit is op meerdere volksverlakkers van deze partij van toepassing.

    1. corfo

     @ nassigny.
     Dank.
     Z’n grootvader zat inderdaad in de Joodse raad die Joden aanwees die gedeporteerd dienden te worden.
     Dit soort “gedrag” zit in Asscher’s genen.

 5. Bloem

  Tja, hij zou wel gek zijn wanneer hij zijn salaris van Euro 157.287,- per jaar op jou geven voor een doelgroep die toch op GroenLinks en D66 stemmen.

  1. Bloem

   Op zou geven

 6. EllyD19

  Die zien we nooit meer terug.

 7. K.Dopper

  Asscher hoefde het Kabinet niet op te blazen om dit belangrijke politieke succes binnen ter slepen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.