Hoorde jij het ook? In Game of Thrones zat deze week een belangrijk detail over Jon Snows afkomst verborgen

We weten al dat de werkelijke ouders van Jon Snow niet Ned Stark en ene ‘Whylla’ zijn, maar prins Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark uit Winterfell. In een scène met Sam zat echter nóg een aanwijzing verborgen dat Jon Snow niet is wie iedereen denkt dat hij is…

De nieuwste aflevering Eastwatch van de hitserie Game of Thrones bevatte deze week een belangrijke aanwijzing over de afkomst van Jon Snow.

De nu gelauwerde King in the North is namelijk niet wie hij denkt dat hij is – de buitenechtelijke zoon van de in seizoen 1 overleden Eddark Stark en een wulps meisje die de getrouwde heer van Winterfell verleidde tijdens Roberts Rebellion. Dat leerden we vorig seizoen leerden we namelijk al dankzij de tijdreizende gave van Brandon Stark – die nu de Three-Eyed Raven is. Jon Snow is namelijk in werkelijkheid de zoon van Rhaegar Targaryen, de kroonprins van het vroegere regime van drakenkoningen. Rhaegar werd tijdens een opstand tegen zijn psychisch gestoorde vader verslagen en gedood, terwijl de moeder van Jon Snow – Lyanna Stark – de geboorte van haar zoon niet overleefde en stierf in het kraambed. Om Jon Snow te beschermen en uit liefde voor zijn zus deed zijn oom Eddard daarom net alsof de baby zijn eigen bastaardzoon was en voedde hem eigenhandig op. Voordat Eddard zijn neef echter kon vertellen wie hij werkelijk was, verloor hij zijn hoofd dankzij politieke intriges in de hoofdstad King’s Landing.

Maar deze week leerden we in een vluchtig moment nóg iets meer over de afkomst van Jon Snow. Als kijker zijn we inmiddels op de hoogte van zijn werkelijke ouders, maar weten we nog niet dat Jon in werkelijkheid ook helemaal geen bastaard is. We gingen er namelijk vanuit dat zijn vader Rhaegar namelijk nog getrouwd was met zijn bruid Elia Martell. De boeken zitten vol met verwijzingen naar het idee dat hun huwelijk liefdeloos was, maar het was wel degelijk een huwelijk.

DGzq5l6VoAE5cbk

In Eastwatch lijkt dat laatste nu verbannen te worden tot het rijk der misverstanden. Terwijl Jons beste vriend Samwell in Oldtown bezig is met het overschrijven van boeken die tot stof aan het vergaan zijn, vindt zijn vriendin Gilly ineens een stuk tekst dat van onschatbare waarde is. “Wat is een ongeldigverklaring?”, vraagt ze ineens. Samwell legt uit dat het een manier is om een huwelijk te beëindigen. Gilly zegt dat ze het tegenkomt in een stuk tekst over een geheime kerkceremonie in Dorne, waar een priester het huwelijk van Rhaegar Targaryen ongeldig verklaart en tegelijkertijd een nieuw huwelijk sluit. De naam Lyanna valt net niet, wat Samwell ontsteekt dan in een tirade over al het kleinerende werk dat de Maesters of the Citadel hem laten doen.

Maar als oplettende kijkers hebben we ineens een bijzonder intrigerend verhaal gehoord. De tekst wijst namelijk uit dat prins Rhaegar Targaryen en zijn geliefde Lyanna Stark namelijk kortstondig getrouwd zijn geweest, voordat ze allebei de dood vonden. Het zou betekenen dat Jon Snow dus helemaal geen bastaardzoon is, maar de legitieme volbloedzoon van de voormalige kroonprins van de Zeven Koninkrijken.

De implicaties van die ontdekking zijn enorm. Het betekent dat Jons werkelijke naam eigenlijk Jon Targaryen is, en geen Snow. Het betekent óók dat hij ineens een betere aanspraak kan maken op de troon van Westeros dan Daenerys Targaryen. De wetten van de troonsopvolging in het land bepalen namelijk dat vrouwen alleen de ‘Iron Throne’ kunnen bemachtigen als er helemaal geen mannelijke erfgenamen zijn. Die zijn er dus wel, als Jon Snow – sorry, Targaryen – erachterkomt wie hij in werkelijkheid is, dat zijn ouders hem niet als bastaard verwerkt hebben en dat hij – en niet zijn nieuwe bondgenote Daenerys – de rechtmatige koning van de Zeven Koninkrijken is.

Dat de draak Drogon hem vertrouwde aan het begin van de aflevering, was ook al een aanwijzing dat Jon beschikt over het zogenaamde ‘drakenbloed’ dat zijn tante Daenerys ook heeft.

Hoe zich dit verder zal ontwikkelen, zien we hopelijk nog in de twee resterende afleveringen van het zevende – en het één na laatste – seizoen van Game of Thrones. Dat wordt volgende week dus weer met klamme handjes kijken!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.