Hoppakee, weg ermee! Utrechtse salafistenmoskee die kinderen indoctrineerde moet definitief dicht

De beruchte alFitrah-moskee in Utrecht Overvecht moet over uiterlijk vier weken de deuren hebben gesloten, heeft de rechter besloten.

Het is over en uit voor een van dé grootste haatmoskeeën van Nederland. De rechter heeft het gehad, en heeft de alFitrah Stichting – de stichting die de moskee uitbaat – opgedragen om zo snel mogelijk, maar hooguit over vier weken, hun biezen te pakken en hun pand in Utrecht Overvecht te verlaten. En dat is maar goed ook.

Dit is namelijk een moskee die – los wat je van moskeeën in het algemeen vindt – nou niet bepaald goed te boek stond. Het is een openlijk salafistische – oftewel, zeer orthodoxe – moskee die vooral bekend staat als “een unieke islamitische educatieve en opvoedkundige stichting”, zoals ze het zelf noemen, die kinderen aardig indoctrineert. RTV Utrecht schrijft daar het volgende over:

De Utrechtse gemeenteraad maakte zich in het verleden grote zorgen over het pedagogische klimaat in de moskee. Het onderwijs in het gebedshuis zou zeer strikt op de eigen islamitische identiteit zijn gericht. Leerlingen zouden daardoor nauwelijks in staat zijn om aan de Nederlandse samenleving deel te nemen.

Oftewel, deze stichting deed nou precies dát wat zo problematisch is: kinderen doen opgroeien met een nadruk op hun identiteit als moslim, en niet als inwoner van Nederland of een westers, verlicht land in het algemeen. Je kunt er zeker van zijn dat dat later problemen oplevert. Verder loopt er nog een onderzoek naar stevige witwaspraktijken en kwamen er af en toe gezellige haatimams langs. Echt een leuke, onschuldige moskee dus!

Genoeg redenen dus om die boel zo snel mogelijk te sluiten, maar de uiteindelijke reden die de rechter aandroeg is dan wel weer een beetje karig: de stichting moet haar biezen pakken omdat ze al twee jaar lang de huur niet betaalt. Hoewel elke reden een prima reden is om die salafistische haattoko op te doeken, is het natuurlijk wel weer typisch Nederlands: we weigeren problemen nu eens met échte maatregelen aan te pakken, en maken dan maar gebruik van dit soort flauwe ‘oplossingen’. Probleem is wel dat het helemaal geen oplossing is: niets belet hen een straat verderop gewoon een nieuw gebouw te betrekken en daar verder te gaan met hun ongure bezigheden. Nouja, als ze daar het geld voor hebben natuurlijk: eventjes een telefoontje plegen met Qatar dan maar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. HaZ

  “Het onderwijs in het gebedshuis zou zeer strikt op de eigen islamitische identiteit zijn gericht.” En waarom zou dat alleen in deze moskee zo zijn ? Zijn al die andere moskees al onderzocht op dit soort “onderwijs”?
  Mooi om te zien dat deze haathut, wat eens mijn middelbare school was, gesloten gaat worden. Niet dat de wijk er op vooruit zal gaan trouwens !

  1. van Urk

   DolleDries@ Weer Marokkanen. Toeval? 😉

  2. K.Dopper

   Fenixx.

   🙂

 2. Floris

  “Probleem is wel dat het helemaal geen oplossing is: niets belet hen een straat verderop gewoon een nieuw gebouw te betrekken en daar verder te gaan met hun ongure bezigheden.”
  ——————————————————————
  Inderdaad.

 3. Nasrani

  Van elke moskee die dicht gaat word ik blij, maar de reden is natuurlijk weer om te huilen! Typisch Nederland.

 4. Peter Loosduinen

  Die gasten mogen nog effe het offerfeest vieren met schaap / sla en de politietop van Utrecht en dan sluiten die tent.
  Goed nieuws net voor het weekend.

 5. EllyD19

  Spelen er eigenlijk nog andere zaken in Nederland dan alleen maar over moslims islam, marokkanen, hoofddoekjes, boerka’s ????
  Het lijkt wel of er geen Nederlanders meer wonen of mogen die alleen maar werken ?

  1. buitenbeentje

   Nadat ze hun belasting hebben betaald zijn die ook niet meer interessant.

 6. Ni28

  De moskee wordt niet gesloten wegens verspreiding van haat maar achterstallig huur. Als ik Wilders was zou ik nog achteraf in beroep gaan voor zijn minder, minder uitspraak. Maar wij weten tenminste waar wij aan toe zijn. Als je huur betaalt mag je islamitische haat verspreiden. Opgelost en handen zijn gewassen.

 7. Domtoren52

  Ik zocht net effe op ” Moskee in Utrecht ” ….
  Als je ziet wat er allemaal van die Islamitische meuk daar in Utrecht zit
  Moest tevens 2 keer kijken of ik wel de plattegrond van mijn woonplaats voor m’n neus had. Zoveel shit had ik niet verwacht in mijn buurt

  1. Nasrani

   Ja, goed gezegd! Zoveel shit woont er momenteel in Nederland. We worden wel steeds rechtser, maar het gaat te langzaam. We moeten nu eerst weer 4 jaar door met een halfzacht kabinet. Bah.

  2. Theo345

   Ik woon ook in Utrecht, Domtoren.
   Inderdaad zie je een concentratie van salafistische organisaties in de Domstad. De ondertekenaars van de solidariteitsverklaring aan Fawaz Jneid kwamen ook vooral uit Utrecht.
   Je vraagt je af waar het met deze stad naartoe moet.

 8. sjun

  Maak er een mooie bibliotheek of een internetcafé van zodat het bouwsel nog nut krijgt voor maatschappij-opbouw.

 9. Peter Loosduinen

  Niet het volgende vergeten :

  De stichting en de eigenaar van het pand hebben al meerdere keren tegenover elkaar voor de rechter gestaan over onder meer de huurachterstand en de koop- en huurovereenkomst van het pand. De rechter bepaalde ook al dat huurachterstanden betaald moesten worden, maar dat is niet gebeurd.

  Dus Gemeente : geld cashen bij de haatbaarden en dit gebruiken om nuttige dingen te doen voor de inwoners van uw stad.
  PS En blijf de haatbaardenclub goed in de smiezen houden !!

 10. Christina

  Wat zijn we toch een `gelukkig` land met al die moslims in het land, waarvan er minstens 90% zich eigen niet aanpast en dat ook nooit zullen doen zelfs niet degenen die hier geboren zijn!!
  En dat allemaal te danken aan decennia lang politici die alleen maar wegkijken en waarschijnlijk op de een of andere manier beter worden van al dat islam gezeik!!
  En het Nederlandse volk helpt ook nog eens een keer en stuk of wat van die lawaai papegaaien in het zadel/pluche neer te zetten.
  Ik vraag mijn eigen af hoeveel van die haathutten deugen wel???
  Ik denk verdomd weinig, ze hebben namelijk geen van allen wat met de westerse cultuur, en aan Nederland en de Nederlandse burgers hebben ze schijt!!

 11. Blue monday

  Ik denk maar aan de beruchte maffiabaas Al Capone, die konden ze ook niet pakken voor moord, geweld en afpersing.
  Maar gelukkig had ie nog ergens een dubbele boekhouding en waren ze van hem af.

  De wet staat het verbieden niet toe en passen we de wet aan dan ontstaat er al snel willekeur en handelen in stijd met de grondwet….. maar er is altijd wel iets op te vinden!
  Zeer benieuwd hoeveel religieuze huizen kampen met een huurachterstand.

 12. Ecoshaarlem

  Deze Imam van die haat moskee en al zijn aanhangers vandaag nog het land uitzetten, maar dan moet de leugenaar Rutte eerst natuurlijk toestemming vragen in Brussel, want wij zijn al jaren geen vrij land meer, door toedoen van die linkse kliek!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.