Net goed! Jihadist mag 2,7 miljoen aftikken wegens sloop van ‘ongelovige symbolen’ in Timboektoe

Een extremist die zich in Mali niet kon inhouden moet van het Internationaal Strafhof in Den Haag diep in de buidel gaan tasten.

Het komt Ahmad al-Faqi al-Mahdi, letterlijk en figuurlijk duur te staan dat hij in 2012 meedeed aan de jihad in Mali. In dat jaar boekten radicaal-islamitische terreurgroepen grote terreinwinsten op de Malinese overheid in een land dat al een tijd geplaagd werd door andere – niet islamistische – rebellen. Die kleine revolutie van de Toearegs – een etnische minderheid in Mali – werd als het waren gekaapt door terreurgroep Ansar Dine. Toen die eenmaal het noorden van het land in handen had, begon het.

Noord-Mali is een regio waar veel cultureel erfgoed van het vroegere Malinese rijk te vinden is, en dan vooral in de beroemde stad Timboektoe, bekend om haar bouwwerken van klei. De meest bekende gebouwen daar zijn – of helaas beter gezegd, waren – mausolea van 14de eeuwse moslimgeleerden. Je zou denken dan een islamistische groep als Ansar Dine daar wel respect voor heeft, maar niets van dat alles: volgens hun zeer strikte interpretatie van de Islam is het ten strengste verboden om wie dan ook buiten Allah te vereren of anderzins te verafgoden: “Er is geen god buiten Allah” luidt de bekende islamitische uitspraak immers.

En dat betekende voor Ahmad – die overigens Sharia-geleerde is, prima weet hoe het islamitische recht in elkaar zit en dus zeker niet als “nepmoslim” kan worden aangeduid, zoals links ongetwijfeld zal proberen – en zijn moordlustige terreurvriendjes dat ze een vrijbrief hadden om Timboektoe en omgeving met de grond gelijk te maken. En dat deden ze: maar liefst tien prachtige, eeuwenoude bouwwerken moesten het ontgelden toen zij langskwamen. Inmiddels, vijf jaar verder, is de rust met dank aan het Franse leger op de meeste plaatsen teruggekeerd. Sommige delen van het cultureel erfgoed zijn dan ook herbouwd, maar historisch zijn zulke namaaktempels natuurlijk allesbehalve. Die 14de eeuwse schatten zijn voor eeuwig verloren.

Ahmad werd eerder al door het Internationaal Strafhof in Den Haag schuldig bevonden en veroordeeld tot een magere negen jaar cel – waarna hij dus gewoon weer vrolijk zijn oude baan als jihadist zal kunnen oppakken. Daar komt nu dus de stevige boete van 2,7 miljoen eurootjes bovenop, waarmee de wederopbouw in Mali bekostigd moet worden. Ik betwijfel echter sterk of deze gek zoveel geld achter de hand heeft. Van een kale kip kun je niet plukken, en meer dan een symbolisch vonnis is dit dan ook niet. Toch is een symbolische veroordeeling beter dan geen veroordeling, dus wat dat betreft zeg ik: dat er nog maar vele haatbaarden mogen volgen bij het Strafhof!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ritter

  Wanneer zal Antifa en BLM schadevergoeding moeten gaan betalen voor de vernielingen die ze aanrichten met hun beeldenstorm?

  1. poison

   Dat zij eerst maar de schade vergoeden in Hamburg.

   1. Ritter

    poison

    Inderdaad. Want ook in Hamburg hebben ze veel vernielingen aangericht.

    1. van Urk

     Dacht je nou echt dat zij de bezittelijke schade gaan betalen van nazi,s en fascisten? Kom nou!

 2. Punt50

  Wat dachten jullie van een Punt50 eroverheen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.