Het is zomer. Dat betekent dat de beste tijd van het jaar is aangebroken voor een reisje richting Zuid-Europa, en dan heb ik het helaas niet over toeristen.
Elke zomer is het weer zover: de zee wordt rustiger, het weer aangenamer en de omstandigheden dus beter om tezamen met vrouw en kind, maar desnoods alleen, je leven te wagen op een gammel bootje op de Middellandse Zee. Jaar in jaar uit komen daarbij duizenden gelukszoekers bij tragische ongelukken om het leven. Zij die het wel redden en oprecht hierheen kwamen om ergens aan het werk te gaan waar ook echt werk is, komen ook bedrogen uit: hun scholing en taalkennis is meestal dermate karig dat ze hier weinig anders doen dan uit hun neus vreten en bijstand vangen. En daar schiet natuurlijk niemand echt wat mee op: die migranten niet, en Europese landen en haar inwoners al helemaal niet.
Je zou dan ook denken dat Europa alles doet om zulke mensen buiten de deur te houden: boten terugsturen zolang ze nog niet hier zijn, om mensen linea recta terugsturen zodra ze aankomen. Absoluut, dat kost op de korte termijn een stevige duit, maar op de lange termijn zou dit duidelijk maken dat het écht geen zin heeft om in die lekke schuiten te stappen, omdat je kans hier aan te komen en te blijven nul is als je dat op illegale wijze doet.
Helaas heeft politiek correct Brussel geen enkele boodschap aan dat soort structurele oplossingen. In plaats daarvan zeggen we bij aankomst "Foei, maar nu je hier toch bent: veel plezier met je gratis woning en maandelijkse zakcentje!" En ja, dat schrikt natuurlijk geen hond af: ik snap goed dat mensen voor zo'n buitenkans hun leven wagen. Wat ik nog beter snap is dat sommige landen Brussel de rug toekeren, en dan maar zelf stevig investeren in grensbewaking. In een ideale wereld hebben we in Europa geen binnengrenzen doordat we de buitengrenzen samen zó bewaken dat niemand hier illegaal kan komen, maar zo'n wereld is helaas een illusie met de huidige types in Brussel. Bulgarije - het zoveelste Oost-Europese land dat het gehad heeft met de slappe hap die het Europese vluchtelingbeleid heet - gaat het aantal militairen aan haar grens met Turkije meer dan verviervoudigen. Op dit moment staan er 140 man, en dat worden er 600. Op een grens van 270 kilometer betekent dat dat er gemiddeld elke 450 meter iemand staat: niet slecht.
Want hoewel veruit de meeste migranten via zee komen, wordt ook zeker de landroute nog vaak gebruikt, vooral buiten de zomer, als de zee zelfs harteloze mensensmokkelaars te gevaarlijk wordt. Niet zo gek dus dat de Bulgaren zich alvast voorbereiden op de volgende stroom asielzoekers. In een zeer politiek incorrecte, maar uiterst realistische uitspraak deelde de regering te Sofia mee dat de grens "desnoods met wapengeweld" verdedigd moet worden. Het is zeer te hopen dat het zover niet zal hoeven te komen, maar het is wel de enige boodschap die wat zal uithalen: de enige manier om Europa binnen te komen is een legale, en anders heb je een probleem. Nu de rest van dit continent nog!