Anti-patriottische Henk Westbroek is woedend: "Op het volkslied blokken is van 50 jaar geleden!"

Geen categorieaug 17 2017, 14:00
Ah, je bedoelt die tijd dat Nederlanders nog trots waren en wisten wat ons bij elkaar bracht, als volk?
Henk Westbroek is pislink. Hij vindt het namelijk volstrekt belachelijk dat het kabinet wil dat er op school ruim aandacht is voor het Wilhelmus. Dat vindt meneer de patriottisme-hater maar niks. Want 'blokken op het volkslied,' tja, dat is zó ouderwets.

Want kinderen laten blokken op het Wilhelmus, dat is dus letterlijk van ruim 50 jaar geleden. Kijk, dat er beperkt aandacht op school is voor het lied, vind ik niet zo gek. Maar leg dan de context uit. Dat de tekst werd geschreven op de melodie van een hoerenklaagzang. Want daar gaat de originele liedtekst over: de Nederlandse dames van lichte zeden, die met het verdrijven van de Spaanse troepen klaagden dat ze steeds minder emplooi hadden. Leg dát dan uit. Maar niet deze propaganda rond God en de koninklijke familie. Alsjeblieft zeg.’

En meneer de betweter was nog niet klaar. Hij zegt ook dat hij zal ingrijpen als zijn drie kleinkinderen straks voor de lol het Wilhelmus neuriën. "Als zij uit school komen en het Wilhelmus neuriën, ga ik ze echt laten weten dat ze veel beter andere muziek kunnen luisteren. Van K3, Justin Bieber, de ouwe lullen van The Beatles, maakt mij het uit. Maar niet dit," aldus Westbroek.
Je zou denken dat meneer wat satirisch is, maar nee, hij meent het echt. Hij vertelt bijvoorbeeld vol trots dat hij, toen hij een kleine jongen was, de eerste vier coupletten van het Wilhelmus moest opschrijven op school. "Maar ik wist geen enkel woord," schept hij op. "Mijn vader, een echte socialist, was trots op me toen ik vertelde dat ik niets ingevuld had. Hij had zo’n hekel aan dat volkslied. Zoals alle socialisten."
Wees er maar trots op Henk, dat je vader een oude socialist was (die Jozef Stalin ongetwijfeld een kekke kerel vond). Echt ge-wel-dig. Wat mooi! Weg met het Wilhelmus... en eigenlijk maar gewoon weg met alles dat Nederland Nederland maakt. De Internationale! Die mogen we wel zingen, maar ons eigen lied? Echt niet!
Het meest trieste is dat dit soort zelfhaat jarenlang dominant is geweest in Nederland. Gelukkig liggen die tijden nu dan eindelijk achter ons en mogen we gewoon weer trots zijn op onszelf, ons land, onze geschiedenis, en onze cultuur. Wat Henkiepenkie daarvan vindt is verder volstrekt irrelevant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten