Politiekcorrecte NRC-hoofdredacteur schrijft column over terreur zonder woorden ‘islam’ of ‘moslim’

Peter Vandermeersch is de koning van de politieke correctheid. Hij speelt het klaar om in een column over terrorisme niet één keer de woorden ‘islam’, ‘moslim’ of ‘jihadist’ te gebruiken. 

Hoe is het mogelijk! Een hele column over terrorisme schrijven zonder daarbij ook maar één keer te vermelden dat terrorisme vandaag de dag vooral vanuit de islam komt. Alleen een door de wol geverfde expert in politieke correctheid kan zoiets schrijven. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Peter Vandermeersch, is zo’n expert in het beschermen van de islam. Hij schreef vandaag een column over de wijze waarop zijn krant bericht over terreur. De Vlaming merkt op dat hij het belangrijk vindt om burgers goed te informeren, want dat zou het beste middel zijn tegen terrorisme.

Dat klinkt natuurlijk leuk en aardig, maar het is bijzonder vreemd dat iemand die naar eigen zeggen burgers ‘goed wil informeren’ de woorden ‘islam’, ‘moslim’ of ‘jihadist’ welgeteld nul keer gebruikt in een column over terrorisme. Terwijl Europa deze week werd opgeschrikt door de zoveelste terreuraanslag uit naam van de islam, doet Peter Vandermeersch net alsof er niets aan de hand is. Een connectie tussen de islam en terrorisme? Vandermeersch ziet geen enkel verband, merkt journalist Bart Schut fijntjes op:

https://twitter.com/bpschut/status/898594688403460096

Schut vat de hypocrisie van Vandermeersch uitstekend samen: net doen alsof je burgers goed wil informeren, maar tegelijkertijd de rol van de islam in terrorisme volledig verzwijgen. Wat ongelooflijk hypocriet!

Politiekcorrecte gekken als Vandermeersch kunnen schrijven wat ze willen, maar er zijn gelukkig steeds minder Nederlanders die een boodschap hebben aan dit soort praatjes. Normaal denkende mensen weten namelijk genoeg wanneer er weer iemand ‘Allahu akbar’ schreeuwt en op mensen inrijdt of ze neersteekt. Normaal denkende mensen weten heus wel dat er een verband is tussen de islam en terrorisme. Types als Vandermeersch kunnen nog zo hun best doen, maar er trapt niemand meer in.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

74 reacties

 1. Nasrani

  Dat is hetzelfde als de moord op 6 miljoen joden beschrijven zonder het woord ‘nazi’ te gebruiken. Dat is een minachting van de feiten die z’n weerga niet kent! Maar goed, Nederland zit vol guusjes en doppertjes die dit graag zo horen.

 2. Ritter

  Alleen extreem rechts geweld mag en moet benoemd worden van de media die hiermee hysterisch aan de gang gingen na de dode in de VS tijdens de rellen tussen extreem rechts en extreem links.

  Islamitische terreur en links geweld mag niet benoemd worden van de media.

  Kijk maar naar Trump. Die beging de “zonde” om ook extreem links geweld bij de rellen te benoemen. Het gevolg was een massale demonisering van de media van Trump.

  De inspiratie bron van dit Jihadistisch geweld ligt in de islam. Maar zolang de media dat blijven ontkennen en weigeren te benoemen zal er niet veel veranderen vrees ik.
  ———–
  “Om aanslagen te verklaren, is een blik op het leven van de Profeet voldoende. Hij rechtvaardigde de politieke moord voor het heil van de islam. En mensen bang maken, terreur uitoefenen, werd voorgeschreven als een nobele methode om paniek te zaaien onder de vijanden van het geloof.

  Het klopt dus eenvoudig niet om te zeggen dat het islamisme niets te maken heeft met de islam. Voor de moslim van gisteren en die van vandaag, is er maar één Koran zoals er ook maar één Profeet is. De islamist is net zo goed moslim als de mysticus, omdat beiden zich beroepen op deze twee fundamenten. En beide fundamenten, Koran en Profeet, roepen op tot strijd. ”

  https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

 3. K.Dopper

  Uit godsdiensten komt geen terreur. Terreur is een uitdrukkingvorm van machtspolitiek. Godsdiensten worden slechts misbruikt om er een legitimerende verhaal omheen te weven.

  De causaliteit klopt dus niet in het artikel.

  Ik blijf het zeggen hoor!

  1. Ritter

   K.Dopper

   U kunt het blijven zeggen dat betekend niet dat het juist is wat u zegt.
   ——————

   Jihadisme heeft alles met islam te maken

   “Wat is precies het verband tussen jihadisme en de islam? De jurist David Suurland, gepromoveerd op anti-terrorisme, heeft daarover een artikel gepubliceerd in het blad Liberaal Reveil. De titel luidt: ‘Islam en de religieuze fundering van politiek geweld’. Hij heeft daartoe de vier toonaangevende rechtsscholen van de islam onderzocht op het punt van geweld: de Maliki-, Hanafi-, Hanbali- en Shafi’i-scholen.”

   https://www.volkskrant.nl/opinie/jihadisme-heeft-alles-met-islam-te-maken~a4129090/

   1. Floris

    “Ook al willen de meeste moslims het niet toegeven, de terreur komt uit het hart van de islam, hij komt rechtstreeks uit de koran”.

    – Zafer Senocak (Turkse schrijver)

    1. K.Dopper

     Waarmee dan onverklaard blijft waarom christen veel meer mensen vermoordden.

     1. Nasrani

      En dat leest trouw….ha ha, wat een onzin.

     2. Ritter

      K.Dopper

      De wereld zucht onder islamitische terrorisme; wereldwijd plegen moslims aanslagen in naam van hun religie.

      Geen boeddhisten, Hindoes; Joden, Christenen maar moslims die wereldwijd aanslagen plegen in naam van hun religie. En dat heeft te maken met hun religie.
      ————-

      Jihadisme heeft alles met islam te maken

      “Wat is precies het verband tussen jihadisme en de islam? De jurist David Suurland, gepromoveerd op anti-terrorisme, heeft daarover een artikel gepubliceerd in het blad Liberaal Reveil. De titel luidt: ‘Islam en de religieuze fundering van politiek geweld’. Hij heeft daartoe de vier toonaangevende rechtsscholen van de islam onderzocht op het punt van geweld: de Maliki-, Hanafi-, Hanbali- en Shafi’i-scholen.”

      https://www.volkskrant.nl/opinie/jihadisme-heeft-alles-met-islam-te-maken~a4129090/

     3. van Urk

      K.Dopper@ Uit Godsdienst komt geen terreur. Dat zegt u net zelf. Dus verklaar dan ook wat meer duidelijker waarom christenen meer mensen vermoorden? In Irak zijn christenen haast uitgestorven door radicaal islamitisch geweld.

     4. K.Dopper

      @VanUrk, het christendom veroorzaakte geen genocide, net zo min dat de islam dat deed. Dat christenen veel meer mensen over de kling joegen dan moslims heeft politieke, economische en technologische oorzaken, met het christendom heeft dat weinig te maken.

     5. K.Dopper

      De heer van Url liegt graag en makkelijk en komt dus ook zonder blikken of blozen met die 270 miljoen aanzetten. Dat getal slaat nergens op en dat is hier al honderd keer aangetoond.

     6. Ritter

      K.Dopper

      In de islamitische wereld zuchten christenen al jaren onder vervolging door moslims. Ook andere religies worden vervolgd.

      Ten gevolge van deze christenvervolgingen door moslims zijn er over 15 jaar haast geen christenen over in het MIdden Oosten is de schatting.

      Kortom, moslims hebben de regio gezuiverd van christenen.

     7. van Urk

      Nee heer van Dopper. Het getal klopt wel. Net als u van u zelf denkt dat het klopt dat christenen meer mensen hebben vermoord wat eigenlijk ook niet waar is. Ik wil feiten van u zien.

     8. Floris

      Inderdaad Dopper, met het christendom had dat niets te maken. Het islamitische geweld heeft evenwel ALLES met de islam te maken.

      Dat is het essentiële verschil tussen die 2 religies. De één een religie van vrede en naastenliefde (ook hebben gelovigen zich daar lang niet altijd aan gehouden) de ander een loepzuivere oorlogsreligie met een complete oorlogsdoctrine (jihad).

      Waarom begrijpt u dit toch niet?

     9. K.Dopper

      @Floris, ja dat is de wonderlijke logica: christen vermoordden heel veel mensen ondanks hun christelijke levensovertuiging en moslims een stuk minder vanwege hun islamitische levensovertuiging.

      Hier wringt iets, vind je zelf ook niet?

     10. van Urk

      K.Dopper@ Een leger uit het midden-oosten bestaat voor 99% uit moslims. Uit hoeveel % bestaat een westers leger volgens u uit christenen? Dus wanneer spreken wij dan over een islamitische of christelijke oorlogsvoering?

     11. K.Dopper

      En nu we het toch over logica hebben: een kleine minderheid van de moslims pleegt terreur met (naar eigen zeggen) islamitisch motief, de overgrote meerderheid doet dat niet en zijn brave burgers, naar eigen zeggen omdat ze Allah hoog achten.

      Logisch gezien ligt het dan meer voor de hand de probalistische hypothese te formuleren dat een islamitische levensovertuiging eerder en vaker leidt tot vredelievend gedrag dan tot gewelddadig gedrag. Of in religieuze termen: de vrome moslim (en christen) onthoudt zich van geweld en de zondaren plegen geweld.

     12. van Urk

      K.Dopper@ Dat klinkt redelijker. Net zoals u als niet-christen net zo goed verantwoordelijk bent voor alle bombardementen in Syrie of Irak. De partij waar u op stemde heeft de missie waarschijnlijk ook goedgekeurd. Uit mijn weten was alleen de SP en de partij van de dieren hier op tegen.

     13. Floris

      “@Floris, ja dat is de wonderlijke logica: christen vermoordden heel veel mensen ondanks hun christelijke levensovertuiging en moslims een stuk minder vanwege hun islamitische levensovertuiging.

      Hier wringt iets, vind je zelf ook niet?”
      —————————————————-
      Wat hier wringt is jouw oikofobie en je onvermogen om een en ander objectief te analyseren.

     14. buitenbeentje

      Mensen waarom blijven jullie toch reageren op deze zielige figuur die niets ander doet als jullie voeren door consequent het tegendeel te beweren van wat jullie zeggen. Hij vertelt telkens hetzelfde verhaal. Links is lief geen doden, recht is slecht een stapel lijken. Islam is lief, bijna geen doden (hahahaha), christenen zijn slecht, een spoor van lijken. Telkens dezelfde riedel en jullie blijven hem voeren. DFTT

      Hij lacht jullie allemaal uit omdat jullie hem met argumenten proberen te overtuigen, terwijl hij helemaal niet de intentie heeft overtuigd te worden.

      Negeer hem of lach die belachelijke trol uit.

     15. Roughwood

      Waar dan?

     16. Seneca

      @dopper
      hoe komt u daarbij? bent u zo gehersenspoeld dat u niet de normale geschiedschrijving kunt begrijpen? voordat u uw drek spuit, eventjes informeren over de werkelijke gang van zaken in de wereld.

  2. van Urk

   K.Dopper@ !?

   1. Nasrani

    Doppertje liegt die onzin bij elkaar. Maar daarin verschilt hij in niets met andere linkse wegkijkers. En hij leest trouw…zegt genoeg ha ha.
    Daar komt bij dat hij consequent de islam een godsdienst noemt. Het is echter een ideologie vergelijkbaar met het nationaal socialisme uit de vorige eeuw.

    1. Laaghlandt

     Nasrani… wederom dom gezwets.. Islam en Nationaal Socialisme hebben niets maar dan ook niets met elkaar te maken.
     Maar goed.. ik weet waar je stoere praat door gevoerd wordt.. Dus nogmaals, verhuist u alstublieft naar een gezellige
     Kibboets in Israel.

     1. Nasrani

      Communistische regimes hebben in de geschiedenis miljoenen doden gemaakt vanwege hun ideologie.
      De nazies ( nationaal socialisme) hebben in de geschiedenis miljoenen doden gemaakt vanwege hun ideologie.
      Islamitische regimes ( waaronder ook is) hebben in de geschiedenis miljoenen doden gemaakt vanwege hun ideologie en doen dat nog!
      De overeenkomst is dus de hoeveelheid doden en de onderdrukking van minderheden. Vrijheid van meningsuiting is niet aan de orde en oppositie wordt niet geduld.
      De gevaarlijkste ideologie noem ik de islam, omdat deze niet tot landen beperkt blijft, dus redelijk overzichtelijk en beheersbaar (zoals nu N-Korea), maar zich als een gif over alle vrije westerse landen kan verspreiden, wat nu gebeurt! De zwakte van democratieën is dat gedacht wordt dat ze dat moeten toestaan vanwege vrijheid van godsdienst( doppertje en guusje vertegenwoordigen die groep op dit forum). Pas als je de islam gaat zien als ideologie ( waar gelukkig velen met mij een voorstander van zijn en die groep wordt groter) kan een halt aan dit gif worden toegeroepen.

 4. Paaldanseres

  Vieze laffe hond…

  1. Ritter

   DolleDries

   Goed artikel.

   Uit het artikel:

   “Wellicht is de mohammedaanse invloed in de Nederlandse antifa-beweging zo sterk dat er daarom nooit wordt geageerd tegen de tientallen islamitische moslimaanslagen in Europa. Al die doden in Berlijn, Londen, Manchester, Madrid, Barcelona, Denemarken, Zweden en Brussel interesseert ze geen lor omdat er ongetwijfeld sympathie is voor de anti-koloniale Islamitische Staat. Bovendien zijn getinte mannen (en eigenlijk alle moslims) het slachtoffer van de blanke man.”

   In de VS zien we precies hetzelfde beeld. Daar zien we ook sterke invloed van de islam bij bewegingen als BLM. Het is zelfs zo dat bij de “feministen” in de VS een moslima die de Sharia promoot een belangrijke rol speel. Onlangs heeft ze nog opgeroepen om een Jihad tegen Trump te voeren.

   Linda Sarsour, Women’s March Organizer and Fake Feminist
   http://www.breitbart.com/national-security/2017/02/03/vanness-linda-sarsour-womens-march/

 5. Ritter

  Een Senator van de Democraten heeft openlijk opgeroepen om Trump te vermoorden.

  Calls for Dem State Senator to Resign Surge After Trump Assassination Post; Secret Service Investigates
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/08/18/calls-dem-state-senator-resign-surge-trump-assassination-post-secret-service-investigates/

 6. Beukman

  Vandermeersch heeft de guts om recht tegen de neo-goedmenselijke opinie in de schuld niet te leggen bij de islam maar daar waar ze hoort: bij Al Qaeda en IS. Dat zijn twee organisaties die hun geopolitieke belangen met geweld verdedigen. Die belangen hebben maar bitter weinig te maken met welke religie dan ook.

  Tekenend voor het feit dat je moeilijk de islam de schuld kan geven, is het feit dat degenen die gehoor geven aan de oproep om aanslagen te plegen in het westen doorgaans losers zijn, veroordeelde kruimeldieven die de moskee eerder te weinig dan te vaak bezoeken, en hun kans om aan het einde van hun armzalige leven nog een rol van “betekenis” te spelen, met beide handen aangrijpen.

  Hulde voor Vandermeersch dus, die dwars tegen de politiek correcte stroom durft in te zwemmen.

  1. van Urk

   Beukman@ Dus het zijn dus veroordeelde kruimeldieven of losers die deze aanvallen doen. Hier moeten wij dus minder van hebben. Toch? Ik zie die artikel van DDS nog voor mij toen er een zestig jarige man door de politie werd opgepakt omdat hij wel iets tegen dit soort “losers” iets deed wat eigenlijk de politie zou horen te doen.

    1. Beukman

     @Urk
     Bedankt voor dit artikel.
     Wat er in ieder geval uit blijkt, is dat de islam niet de drijvende kracht is achter deze aanslagen.

     1. Floris

      Zo Beukman, blijkt dat eruit? Je bent gemakkelijk te overtuigen, zeg!

      Erg teleurstellend dit. Een vooringenomen man wiens kinderhand snel gevuld is.

      “Ik heb de koran intensief bestudeerd. Mijn studies overtuigden mij ervan, dat er maar weinig religies in de wereld zijn geweest, die voor de mensheid zo dodelijk waren als die van Mohammed. Voor zover ik kan beoordelen, is zij de drijvende kracht achter het verval, dat tegenwoordig zo duidelijk wordt in de islamitische wereld. Hoewel het mohammedanisme niet helemaal zo absurd is als de veelgoderij uit oude tijden, zijn z´n sociale en politieke tendensen volgens mij in hoge mate angstaanjagend. Daarom zie ik het in vergelijking tot het heidendom als achteruitgang, niet als vooruitgang”.

      – Alexis de Tocqueville

     2. Floris

      “Ook al willen de meeste moslims het niet toegeven, de terreur komt uit het hart van de islam, hij komt rechtstreeks uit de koran”.

      – Zafer Senocak (Turkse schrijver)

      Wanneer gaat die stront uit je ogen, Beukman?

  2. sjun

   Juist dat geeft heel goed weer waarom geweld in de leer van islam gebakken zit en wat er nog te verwachten is van het binnenhalen van kanslozen op de arbeidsmarkt. Wie zijn leven verziekt heeft, maakt het in islam in een ‘klap’ goed door ongelovigen in jihad op te ruimen om daarmee zijn plekje in het islamitische paradijs/Mohammed’s transcendentale bordeel te verdienen. James Arlandson legt even in tekst en context uit hoe de economie van de dood in de koran in elkaar zit. http://tinyurl.com/n7e4ch

   1. K.Dopper

    De liefdevolle boodschap van de Heere Jezus bleek volgens de causaliteit van Sjun ook een puik recept voor oorlog, genocide en inquisitie. Kennelijk zat er, opnieuw in zijn wonderlijke logica, iets van de economie van de dood ingebakken in het Evangelie.

    Maar, zoals Hans Teeuwen terecht zei, we hebben het altijd over de Joden enzo, maar de Duitsers waren ook geen lieverdjes.

    1. sjun

     Ik stel voor dat je daarvoor met teksten in hun context ter verklaring komt evenals Arlandson deed: http://tinyurl.com/n7e4ch
     Maar ik vermoed dat ook dit weer een gemakkelijke poging tot omkering was die nu wederom voor iedere lurker inzichtelijk wordt.

     1. K.Dopper

      Debatteren volgens de methode Sjun: je plukt een lap tekst van een islamofoob haatblog en je hoopt dat daarin de argumenten worden verwoord die de opponent kunnen overtuigen.

     2. sjun

      Aangezien ik K.Dopper op reactie 40 kennelijk niet mag beantwoorden dan maar zo: Het staat mensen vrij zich nader te informeren via de links naar meer informatie. Dat K.Dopper deze informatie zonder argumenten via een sneer probeert te diskwalificeren geeft precies aan wat er van hem aan bijdragen verwacht mag worden. Ik zal het hem niet euvel duiden, er zit gewoon niet meer in bij de mens achter K.Dopper. Sneu voor zijn verwanten, die zitten er maar dagelijks mee.

     3. K.Dopper

      Een debater van enig niveau gebruikt links naar bronnen slechts als ondersteuning van een zelfstandig geformuleerd standpunt. Het domweg teksten van anderen naar voren schuiven die het werk voor hem moeten doen duidt slechts op een matig HAVO-niveau, om de gebruikelijke sneer van Sjun naar zijn opponenten maar eens te gebruiken.

      Het probleem is overigens ernstiger: niet alleen het verschuilen achter lappen tekst van iemand anders is redekunstig zwak maar ook het gebruik van leugenachtig demagogische teksten van islamofobe haatblogs toont een eenzijdige en niet objectieve denkwereld.
      De combinatie van beide zwakheden maakt dat Sjun als debater niet serieus is te nemen.

 7. kapitein

  @ van Urk, het enigste waar ik het met dopper eens ben is dat godsdiensten geen mensen vermoorden, Islam vind ik ook geen godsdienst maar een ideologische religie waar de profeet hoger staat aangeschreven als allah. verder lult hij uit zijn nek. wat betreft vermoorden, dat is in deze ook niet de juiste term, ze “Doden”uit naam van hun ideologie. en dat zijn er een hele boel, alleen al in India zijnde schattingen 60 tot 80 miljoen DODEN door moslim invasie`s
  verder dopper is maar een rare snijboon hier met een “bijzondere” mening.

  1. van Urk

   Ik vindt het alleen jammer dat K.Dopper mij een leugenaar noemt. Vanwege zijn “bijzondere” meningen mag ik hem dan ook graag een beetje jennen. Eigenlijk klopt er iets niet met zijn bewering. Vaak wordt juist religie (Godsdienst) als kwaad genoemd en niet de gelovige mens. Nu beweert hij toch weer wat anders.

 8. Zwarte band

  Het wordt tijd dat de Europeanen zich gaan organiseren en zich gaan bewapenen en actief de strijd aangaan tegen de Moslims. Niets doen leidt tot ons hoofd op het hakblok.

  1. marco1

   Dat zou idd tijd worden , maar ik denk dat die tijd nooit zal komen.De enigste die zich mobiliseren en groeperen zijn de werkloze extreem linkse die islamisering van het westen enkel maar toe lijken te juichen.

 9. Guus Geluk

  Spijkers op laag water zoeken en gezeur.

 10. WimKersten

  Toch vreemd dat er werkelijk niemand is die de opvoeding in de moslimgemeenschap ter sprake stelt. Onbegrijpelijk dat zelfs moslims op geen enkele wijze zich afvragen: Wat doen wij verkeerd in de opvoeding van onze kinderen?

  1. HaZ

   Mocht u kinderen hebben of hebben gehad, heeft u uw kinderen opgevoed naar goede Nederlandse gebruiken, neem ik aan ? Moslims voeden hun kinderen op naar “goed”
   moslim gebruik; Op de knietjes voor Allah en verplichte kost erin stampen vanuit de Koran. Het klopt niet, het rijmt niet, het deugt niet en het botst met de Nederlandse/Westerse gebruiken,normen en waarden. In hun ogen doen moslims ook niets verkeerd, ze weten gewoon niet beter vanuit hun 1400 jaar oude geloofsindoctrinatie. Dom geboren, suf gewiegd en nooit wat bij geleerd ( nou ja de handjes gebruiken voor allerlei hobbies en doeleinden, dat dan weer wel).

  2. Mart

   Wim ,zelfonderzoek wordt niet verwacht en zelfs verboden in de islam.Deze regel wordt nu ook graag ingevoerd door de linkse politiekers van de europeese gemeenschap.

 11. nienke

  Vraag me af wanneer de Europeanen echt boos worden en met miljoenen bijeen komen om te demonstreren tegen deze barbarij.
  Hoeveel aanslagen en vermoorde burgers moeten er nog komen willen de Europeanen woedend reageren, of laten we ons gewillig naar de slachtbank leiden?
  Bescherming van de overheid daar hoeven wij niet op te rekenen die halen alleen nog maar meer jhihadisten naar ons land terug.

  1. marco1

   Waarschijnlijk nooit

 12. sjun

  Peter Vermeersch van de grote Belgische gelijkschakeling van de Nederlandstalige kranten doet nog eens het licht uit bij de molensteen van de geest. Wie betaalt om informatie te krijgen doet er beter aan voor het FD te gaan en daarnaast het aanbod van verschillende alternatieve media te consumeren.

 13. Ni28

  Elke verband van terrorisme en de islam moet vermeden worden. Moslims zijn geweldig. De aanslag werd gepleegd door criminele Spanjaarden(een echte). Wij beginnen op Venezuela te lijken. De waarheid wordt desnoods met geweld vermeden en wie de waarheid zegt moet opgeruimd worden.

 14. Ni28

  De meeste oorlogen en moorden in de geschiedenis zijn in naam van de godsdienst gepleegd. Er is nooit een fatsoenlijke antwoord vanuit die godsdiensten zelf ooit gekomen behalve ontkenning. De godsdienst noemt zich als werktuig tegen het slechte in de mens. Daarom lopen de kerken leeg, ook de protestantse. (De grootste schurken blijven wel zitten). Moderne mens doorziet het wel en verliest het geloof. Geloof is geen vrijheid maar een geestelijke gevangenis. Alleen de moskeeën zitten vol blinde mensen gezien hun achterstallige ontwikkeling. En de uitwerking ervan blijft bij de jongeren niet uit.

  1. van Urk

   “De meeste oorlogen en moorden in de geschiedenis zijn in naam van de godsdienst geweest” Ben ik helaas dit keer niet met u eens beste Ni28. En dat dit de reden is dat kerken hierdoor leeg lopen, klopt eigenlijk ook al niet. Mensen die geloven dat religies de oorzaak zijn van de ellende wereldwijd zijn op zijn zachtst oppervlakkige denkers en kijken niet verder dan hun neus lang is. Niet alleen begrijpen ze niet hoe het een en ander in elkaar steekt, maar zijn vooral erg simplistisch en hebben zelf frustraties opgebouwd die te maken hebben met hun eigen verleden. Dat zijn mensen die inderdaad gauw roepen dat religie hier de schuld van is en dat religie “opium” voor het volk is . Vanwege de goedheid van religies hebben machthebbers dat aspect misbruikt om op de sentimenten van goedgelovigen in te spelen zodat ze vervolgens op oorlogspad afgestuurd kunnen worden. https://wijblijvenhier.nl/nieuws/oorlogszucht-religieus-heeft-ook-atheisme-nog-wat-uit-te-leggen/

   1. Ni28

    Van Urk, ik weet dat wij op deze onderwerp elkaar niet zullen vinden. U bent gelovig en ik ongelovig. Godsdiensten vertegenwoordigen in mijn ogen een ideologie die zij zullen tot de dood verdedigen en uit wiens naam voor vechten. Godsdienst is voor mij net politiek alleen de godsdienst raakt de menselijke geest en de politiek hoogstens de hersenen. Mensen zijn in staat om meer uit hun geest te doen dan uit hun hoofd. Dit geldt voor godsdiensten zoals de islam die woekert door zonder enige vorm van verlichting die de christelijke vorm wel heeft ondergaan door de tijd en ontwikkeling. Daarom moorden zware protestanten niet en moslims wel. In de middeleeuwen was dit nog anders. Met de komst van de moslims keren wij helaas terug in de tijd om hun te bekoren. Ik leef al lang samen met mijn vrouw die ook gelovig is en wij zijn samen nog altijd gelukkig want alles met verstand en alles met mate. Ik zal u ook nooit op uw gelovigheid negatief aanspreken zoals u mij ook nooit aanvalt. In deze moet ik bekennen dat je op deze forum eerder door politiek “gestoorden” wordt aangevallen dan door gelovigen zelf vanuit hun geloof al beroepen zich deze op vaak hun christendom.(Ik hoop dat u deze zin in het goede van het woord begrijpt). En dan zit je in de kerk naast elkaar net of niets aan de hand is dezelfde god te bezingen. Dat zou ik niet kunnen en dat is een van de redenen dat ik ongelovig ben. Ik geloof niet dat iedereen in wezen goed is. Daar ben ik helaas in mijn leven te vaak over gestruikeld om zo te blijven denken.

    1. van Urk

     Ik zeg altijd dat je God hiervoor de schuld niet van moet geven van alle ellende waar wij eigenlijk met ons menselijk verstand zelf voor gekozen of veroorzaakt hebben.

     1. K.Dopper

      Van Urk snijdt hier een lastig theologisch thema aan: waarom schiep God een mens die tot het kwade is geneigd?

     2. van Urk

      K.Dopper@ Lees de Bijbel in o.a. Genesis bijvoorbeeld. Daar vindt u het antwoord. “Morgenster, zoon van de ochtendlicht, wat ben je diep gevallen! Jij die over alle volkeren heerste, bent neergeslagen.” Jesaja 14:12-15 “Mensenzoon, zingt dit treurlied over de koning van Tyrus: U was volmaakt. U was vol van wijsheid en volmaakt mooi” Ezechiel 28:12-15. Allemaal verwijzingen naar Satan.

     3. K.Dopper

      Moet ik, van Urk, uit deze mythische citaten begrijpen dat God het heeft afgelegd tegen de Satan en daarom het kwaad in de wereld niet heeft kunnen stoppen?

      Een originele theodicee hoor.

 15. Two Ravens Black Kettle

  Het NSB Handelsblad
  Fout in de oorlog tegen het nieuwe nazisme.
  Verbijsterend dat er mensen zijn die een abonnement op dit haatvod

 16. Ni28

  58@ Beste v. Urk, niet God heeft de mens geschapen maar mens de God. Godsdienst is menselijk uitvinding gecreëerd uit onwetendheid en onverklaarbaarheid van het onbekende. Voor wat je niet als mens kunt verklaren moet een alleswetende en alles regelende kracht achter zitten. God zal het weten! Gelovigen weten alles over God maar des te minder over zichzelf. Mens heeft met de godsdienst een eigen monument gecreëerd die alles verklaart en goed spreekt en die verdedigt moet worden door alle middelen en waaraan men het recht ontleend om zijn gelijk te krijgen. Verreweg de meeste oorlogen in de geschiedenis onttrokken de legitimiteit ervan juist uit naam van de godsdienst. Het gebeurd dus niet direct uit naam van God(die er niet is, volgens mij) maar door mensen in naam van God(hun Godsdienst). Wat is het verschil dan? Het effect is de zelfde. Het wordt zo een woordspelletje.

  1. K.Dopper

   “niet God heeft de mens geschapen maar mens de God. ”

   Dan rijst wel de vraag wie de mens schiep die vervolgens God kon scheppen.

   🙂

 17. Mart

  ”Voorzichtigheid is de hoeder van de porseleinkast”….en vooral zorgen dat je je zelf niet snijdt mocht er tòch wat breken.

 18. bas van der bijl

  Als ik veel van deze reacties lees denk ik : Wat is dan de oplossing ?
  Alle moslims uitzetten. Razzia’s . Concentratiekampen waar moslims opgesloten worden vastgehouden zodat ze geen aanslagen kunnen plegen. Dat gaat aardig richting Gulag of Westerbork. Waarom niet de mens zien als mens van vlees en bloed en de schuldigen aanpakken en de onschuldigen met rust laten. Neem een voorbeeld aan Spanje. En ja ik ben een deugmens en dat van harte.

  1. marco1

   van harte gefeliciteerd

  2. K.Dopper

   Op dit blog is door mensen als Augustinyak al opgeroepen alle (!) Nederlandse moslims op te sluiten in kampen en ze onder dwang te steriliseren, is door Kodi bepleit moslims de keel af te snijden en door Floris om moslims op straffe van deportatie te verbieden hun geloof te belijden. Tegen dit soort voorstellen wordt zelden duidelijk bezwaar gemaakt.

   Als ethisch bewust mens moet je hier een sterke maag hebben, bas van der bijl, maar het is van groot belang dat je dit kwaad blijft benoemen. We hebben hier weliswaar met een kleie minderheid te maken maar, zoals met name blijkt uit de moordpartijen van extreemrechts, niet zonder gevaar voor onze veiligheid.

   1. Ali Yas

    “de moordpartijen van extreemrechts”

    Wim alias K.Dopper heeft een sterke maag, maar ik heb zachte vloerbedekking. Wel zo handig bij het over de grond rollen.

    Verder moeten we hier beschikken over een spiegelgladde rug en een ongewone zelfbeheersing om de valse voorstelling van zaken en glasharde leugens van K.Dopper (e.a.a.) naast ons neer te kunnen leggen. Maar, we raken getraind. Dat moet wel na al die jaren.

    1. K.Dopper

     Hoe zou Ali Yas de honderden doden van extreemrechtse idioten dan willen omschrijven? Of ontkent hij die cijfers?

     1. Ali Yas

      Wat moet Wim toch blij zijn met Breivik! Vooral ook met zijn manifest, waar Anders zo vriendelijk was de valse vlag in volle omvang uit te vouwen zodat de intellectuele luilakken op links dat niet meer hoefden te doen.

     2. K.Dopper

      Wim moet maar voor zichzelf spreken, Ali Yas.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.