Venezuelaans leger heeft het parlementsgebouw overgenomen

Na het opruimen van oppositieleiders in Venezuela, heeft het leger van het land het parlement bezet. De parlementariërs mogen niet meer naar binnen. De leden van de omstreden grondwetgevende vergadering mag nog wel het gebouw in. Deze groep mensen moeten ervoor zorgen dat het hele parlementaire systeem in Venezuela wordt omgegooid.

Van de week was er ook al sprake van een poging van een deel van het leger om de controle te krijgen over de president, Maduro. Dit is niet gelukt en de aanval is afgeslagen. Steeds meer protesten zijn in het land aanwezig en de economie is naar een dieptepunt gedaald. Mensen lijden honger en burgers worden verplicht om te gaan werken, zodat er nog wel producten worden gemaakt.

Dit komt er nu van als macht gecentraliseerd wordt en een overheid te groot wordt. Dat is de kern van het socialisme en de gecentraliseerde macht kan naar believen gebruikt worden voor ‘het algemeen belang’. Het systeem wordt vervormd tot een dictatorschap en het volk wordt opgeruimd bij protesten. Het ooit zo rijke en ‘progressieve land’ in Zuid-Amerika is door het socialisme neergehaald tot een triest hoopje.

Hopelijk komt er een interventie, niet gelijk van het Westen, maar van de landen eromheen. De mensen lijden in het land en er moet een voorbeeld gesteld worden, waarbij de landen in Zuid-Amerika dat kunnen en moeten realiseren. De vraag is of die landen de verantwoordelijkheid voelen om de nodige stappen te ondernemen. Zo niet, dan wordt het van kwaad tot erger in het socialistische land.

De Verenigde Staten hebben al aangegeven om in te grijpen als dat nodig is en de mensen te veel lijden. President Trump heeft Maduro al een aantal keer gewaarschuwd, maar Maduro trekt zich daar niets van aan. Uiteindelijk is het ook beter dat de VS er niets aan doen, maar dat het uit de omgeving zelf komt. Een interventie van de VS zal voor alleen nog maar meer onrust zorgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Bloem

  Als we 1 ding geleerd hebben van de recente geschiedenis in het Midden-Oosten is dat we zeker niet moeten ingrijpen bij dit soort binnenlandse aangelegenheden.

  1. Ni28

   Ik denk ook niet dat het nodig is. In de geschiedenis vanaf 1950 werden dictators uiteindelijk afgezet door militaire coup. Het boycot die de omringde landen hebben ingesteld zal zijn uitwerking hebben en als de militairen ook honger krijgen is het bijna zover.

 2. Ni28

  Communistische dictators trekken zich van waarschuwingen niets aan, kijk naar Castro, Kim en nog wat en Maduro. De prijs van het socialisme is hoog. Honger, represailles en inzet van militairen tegen de bevolking is een hoge prijs. Nu gaar socialisme en honger altijd samen en het volk stemde sinds Chavez voor socialisme wat aanvankelijk leek te lukken. Op een kant geen wonder omdat de tegenstellingen in Venezuela waren altijd groot door een enorme kloof tussen arm en rijk ook in alle dictaturen voorheen. Maar toen was het goed draaiende land en had men nog wat te eten. Het communisme ontneemt je dat recht, socialistische economieën draaien nooit goed. Nu staan de Venezolanen op het rand van een burgeroorlog tenzij het leger uiteindelijk de kant van het volk zou kiezen. Ik ben benieuwd of al die voormalige linkse stemmers van toen nu van het socialisme genezen zijn of vergeten zij alles weer nadat zij weer een volle maag krijgen.

  1. corfo

   Ik ben het, bijna, volledig met @ Ni28 eens.
   Communisme brengt honger en armoede in het land. In ons land hebben we daarvoor Voedselbanken ingericht, weet u nog ? Voedselbanken bleken nodig om mensen enigszins te eten te geven, terwijl dit toch zo’n “rijk” landje is, volgens de “deskundigen”.
   Wouter Bos zou zorgen dat ze overbodig zouden worden, niemand heeft er ooit iets van gemerkt, terwijl die bla-bla-figuur nú rijk zit te worden over de rug van ziekteverzekering-premies ! Dat is typisch asociaal links gedrag : links lullen en rechts vullen; hemeltergend.

   1. Ni28

    Beste Corfo, in communistische landen zijn nooit voedselbanken nodig geweest want in het communisme heeft het iedereen goed. Het was ook niet nodig want werken was verplicht dus inkomen had je altijd. Als je van werk wilde wisselen had daar twee dagen voor vrij dat je als niet werkende geregistreerd werd. De derde dag was je al strafbaar en vervolgd. En geen excuus dat je dan minderwaardig werk moest doen bij gebrek aan arbeidsplaatsen. In die stelsel kon Wouter Bos de voedselbanken overbodig maken. En ook nog, bedelaars en homo’s zag je nergens want die waren verboden. In het communisme heb je dat soort dingen niet, net als in Noord Korea zie je dat daar alles netjes en perfect is en iedereen blij.

 3. Punt50

  Het is een ramp voor de bevolking aldaar maar ze zullen het toch echt zelf moeten oplossen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.