Zomergast en Artikel 1 lijstduwer Glenn Helberg: overal is racisme en kolonialisme

Het was weer een avondje met Zomergasten zeg. Veel afleveringen zijn al niet zo denderend, maar de aflevering van gisteravond was  slecht. Niet alleen de structuur was slecht, zo ging alles veel te snel en gehaast, maar ook de onderwerpen waren vermoeiend. Het was een avond kijken naar een uitleg hoe alles vol met racisme en kolonialisme zit.

Dit keer was Glenn Helberg aan de beurt. Niet een heel bekend persoon, maar hij is psychiater en mensenrechtenactivist. Tevens was hij lijstduwer bij Artikel 1, de partij van Sylvana Simons. Hieruit kon je al van tevoren opmaken waar dit gesprek over zou gaan: racisme, identiteit, psychologie. En dan allemaal met elkaar verbonden. Niets tegen hem, hij kwam over als een zeer sympathieke man. Maar de aflevering liep gewoon niet goed en gespannen.

De ‘witte vlek’, het privilege van wit zijn, hoe het kolonialisme nog steeds effect heeft op het feit dat zwarte mensen vaak een vaderloos leven leiden. Het was, bedoeld of onbedoeld, een soort les voor de ‘witte man’. Alsof even haarfijn uitgelegd moest worden wat het allemaal betekent en waar witte mensen op moeten letten. Een uitweg is niet mogelijk, want zoals Helberg zelf zegt: ‘Een sterk onderdeel van racisme, is dat ontkend wordt dat iets racistisch is.’

Ja, zo heb je mensen snel psychologisch in een hoek gedreven, dat is een ding wat zeker is. Zo domineer je ook gelijk het hele debat, waardoor het racismedebat altijd gekanteld is. Mensen kunnen alleen ‘ja het is racisme’ zeggen, want ontkenning betekent altijd dat het dus racistisch is. Je bent dus altijd ‘schuldig’.

Dit zie je ook heel goed in een stuk waarin de presentator, Janine Abbring en zelf wit, uitlegt dat ze bang was voor het gesprek:

 Ik zag voor een deel op tegen dit gesprek zal ik eerlijk zeggen, omdat ik bang ben om fouten te maken, omdat deze discussie in Nederland op zo een niveau wordt gevoerd waarin je snel fouten maakt. Ik erken dat ik dus een ‘witte vlek’ heb blijkbaar en dat ik allemaal vooroordelen jouw kant op gooi. Maar ik ben ook bang om verkeerde woorden te gebruiken, want dat kan tegenwoordig ook al verkeerd zijn.

Helberg geeft daarna aan dat hij zelf ook bang is om heel Nederland na gisteravond over zich heen te krijgen. ‘Ik heb niemand racist genoemd! Het gaat om ontkenning.’ Nee dat heeft u ook niet Helberg, maar het is dat laatste onderdeel dat in de weg staat. Het gaat om verborgen schuld. Iemand die ontkent, is schuldig, iemand die ‘toegeeft’ is schuldig. Het is de verborgen schuld die u lijkt te zien in blanken, zonder in hun hoofd te kunnen kijken, dat zorgt voor de spanning binnen het racismedebat.

Abbring geeft goed aan wat daarvan het resultaat is en het gevolg: angst en schuld voelen. Zo creëer je geen begrip, maar een angst- en schuldcultuur. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. nienke

  Het eeuwige gezeur over racisme en altijd schijnt het maar van 1 kant te komen in dit land en dat zijn van de blanke mensen.
  Nee, bij de zwarte mensen bestaat geen racisme, neem alleen de moslims accepteren geen homo’s, onderdrukken vrouwen, accepteren geen andersdenkenden, maar hier hoor je nooit iets over.
  Iedereen krijgt hier dezelfde kansen en kan in vrijheid leven maar sommigen vinden het heerlijk en kicken erop zich constant als zielige onbegrepen figuren te gedragen en maar blijven klagen en met het vingertje naar anderen wijzen.
  Kap er nou eens mee en laat de media eens ophouden hier zoveel aandacht aan te besteden.

  1. Vit

   Er bestaan geen menselijke rassen, hooguit een genetisch verschil, simpel zat.

   1. K.Dopper

    Mensenrassen bestaan inderdaad niet, racisme echter wel en daar gaat het hier om.

    1. Mariposa78

     Waar is dat racisme dan? Is het iets tastbaars? ik kan het niet zien, ruiken, voelen of er door geschoffeerd worden vertel.

     Of is de diversiteitsgedachte is een veelkleurig sprookje waarbinnen de autochtoon het nu dagelijks moeten ontgelden.

     En Nee het heeft niks met vakjes (rechts) van doen.

     1. K.Dopper

      Kunt u uitleggen wat u met de diversteitsgedachte bedoelt? De term duikt hier vaak op maar ik weet niet waar die voor staat.

     2. Mariposa78

      Nee, denk er maar eens goed over na waarom er geen uitleg volgt.

     3. K.Dopper

      Mijn conclusie is dat die uitleg niet goed mogelijk is. Het is een fake-term.

     4. Mariposa78

      Tsk Tsk Weer Ockhams scheermes gebruikt?
      Het is geen filosofie hoor.
      Hoe voelt het nou? een koekje van eigen deeg krijgen.

     5. Kodi

      Diversiteit? Staat dat voor opgelegde omvolking met onomkeerbare verstoring van de sociale cohesie als gevolg? En doe er en passant ook maar de afbrokkeling van de welvaart bij. Want wat ons komt omvolken is niet van meerwaarde en assimileert niet. Reken uit de afwaardering!

      En waarom behoeven de continenten Afrika en Azië geen omvolking? Want ik zie ze in Japan of in China of in Vietnam echt niet zo gek worden als hier dat ze het zich laten welgevallen dat ze minderheid in eigen land zullen gaan worden. “Al te goed is buurmans gek”, zo luidt het gezegde.

    2. Vit

     Het wordt zo genoemd maar het is discriminatie.

   2. Laaghlandt

    Haha! Nee, tuurlijk niet…

    Daarom ben ik, een grote gezonde Germaanse man, hetzelfde als een ongezonde neger uit Zimbabwe en een kleine Aziaat uit Laos….

    Tuurlijk.. das maar een genetisch verschil…

 2. HaZ

  Bij dat ex-Artikel 1 zitten toch zulke wereldverbeteraars, denken ze. Waarom dan alleen de focus vwb racisme op Nederland reflecteren ? Kijk eens rond in de wereld, zou ik zeggen, verbreed je horizon. Er is vast wel een land of eiland te vinden waar racisme nog niet is doorgedrongen of zelfs maar ter sprake is gekomen. Het staat deze lieden dus totaal vrij om te verkassen naar een plek op de wereld die (in hun ogen) nog wel deugt. Of u aldaar ook gebruik kunt maken van de ruime sociale voorzieningen, dat weet ik niet, maar daar gaat het toch niet om…..? Of stiekum toch wel ?

 3. Dam

  Oh, zucht, daar is ie weer met zijn racisme. Zou dit groot geworden kind nu nog niet snappen dat hijzelf een vileine racist is?

  1. K.Dopper

   Waarom is Helberg een vileine racist?

   1. nogmaals

    Svp niet reageren op doppertrol. Hij is te stom om voor de duvel te dansen.

    1. K.Dopper

     Het is kennelijk een lastige vraag.

     1. swetsnek

      nee dat is het niet dombo

 4. Ben Zine

  Racisme wordt langzaam maar zeker een soort obsessie. Mensen worden paranoïde, zien OVERAL racisme en kunnen ook nergens anders meer over praten. Mensen maken elkaar ook helemaal gek met al dat gekwek over racisme, racisme, racisme. Net als met genderneutraliteit. Mensen praten elkaar ook allemaal na, als een soort kuddementaliteit, een “copycat” gedrag. Begint er één over dat onderwerp, heeft ineens heel Nederland het erover. Echt een merkwaardig fenomeen. Gelukkig is er nog een manier om je aan al die ellende te onttrekken, en dat is de tv uitzetten en de pc op sluimerstand. Rust aan je hoofd, even geen oeverloos gebabbel.

 5. Marius Feenstra

  We gebruiken slechts 10% van ons verstand en dat is natuurlijk voor een psychiater erg veel.

  1. ookmaareenmening

   Iets met een klok en een klepel.
   We gebruiken nog geen 10% van onze hersencapaciteit.

   1. van Urk

    Deze psychiater dus ook niet. Als ie in ieder geval goed om zich heen heeft gekeken. Waarom heeft Almere een zwarte Burgemeester en lopen er blanke gemeentewerkers achter een vuilniswagen in zijn stad? Racisme? Het heeft allemaal te maken met het beklimmen van onze positie in deze maatschappij. Sylvana en deze psychiater hebben het toch ook ver geschopt door er hard voor te werken. Dat geldt ook voor witte mensen. Niet alle witte mensen zijn bankdirecteur geworden alsof het vanzelfsprekend zou moeten zijn vanwege hun huidskleur.

    1. K.Dopper

     Het probleem is nog steeds dat het beklimmen van de positie van de maatschappelijke ladder voor ensen met een andere huidskleur een stuk lastiger is. Van Urk suggereert gelijke kansen, die zijn er niet.

     http://www.nu.nl/politiek/4216613/tweede-kamer-luidt-noodklok-discriminatie-arbeidsmarkt.html

     1. IJscoman

      Onjuist. Bepaalde bevolkingsgroepen, zoals Marokkanen, worden (terecht) gediscrimineerd op de arbeidsmarkt omdat ze geen arbeidsmoraal hebben, afspraken niet nakomen en onredelijke eisen stellen.
      Mijn schoonzoon is een gitzwarte Angolees, is als vluchteling in 2002 ons land binnengekomen, spreekt nu vloeiend Nederlands en is projectleider bij een groot Nederlands bedrijf. Hij heeft een uitstekende arbeidsmoraal, studeert om verder te komen en is een gentleman.

      Gediscrimineerd wordt je alleen als je er aanleiding toe geeft.

     2. ookmaareenmening

      @Ijscoman.
      Gediscrimineerd wordt je alleen als je er aanleiding toe geeft.
      .
      Jaja. En ijscoman verzint zelf de aanleiding als die niet voor handen is.
      Of hebben al die mensen welke hier door hem als minderwaardig behandeld worden hem allemaal persoonlijk iets gedaan?
      Dacht het niet.

     3. IJscoman

      Welke mensen worden door mij minderwaardig behandeld, GeenMening? O, je bedoelt het autochtone linkse gespuis dat ons land kapot maakt? Of de extremistische aanhangers van de kwaadaardige en nazistische islam? Ja, dan heb je helemaal gelijk.

      Voor het overige heb ik nooit iemand op zijn afkomst, kleur of religie beoordeeld.

     4. K.Dopper

      IJscoman ontkent niet dat er sprake is van discriminatie op de arbeidsmarkt maar hij acht die terecht.

      Zo kun je het ook oplossen.

      De feiten zijn echter nogal helder.

      http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/documents/2016/09/29/discriminatiecijfers-2015.pdf

     5. IJscoman

      Dopperwtje, je kunt ook zeggen dat Marokkanen zichzelf uit de markt ‘geprijsd’ hebben. De goeden niet te na gesproken, maar met het gros valt niet te werken. Als ze goed zouden zijn, perfect Nederlands spreken, een hoge arbeidsethos hebben, studeren om hoger op te komen, geen ramadan-uitval hebben en geen achterlijke religieuze eisen op de werkvloer stellen, zouden alle werkgevers toch om hen knokken.

      Ze hebben het inderdaad aan zichzelf te danken, dat zie je goed.

     6. Kodi

      Lees even onderstaand verslagje van een clubje dat vol op het orgel van lekker politiek correct multicultureel bezig zijn ging. Overbodig te zeggen dat dit na 15 jaar enkel op bittere teleurstellingen kon leiden. En vooral met Marokkanen bleek niet te werken te vallen. Verbazen doet mij dat overigens niet.
      https://pbs.twimg.com/media/CeDxfEuW4AA5Oro.jpg

  2. Mariposa78

   De meeste psychiaters zijn de psychiatrie in gegaan omdat ze zelf al het gevoel hadden dat er iets mis met ze is.

 6. Ni28

  “Maar ik ben ook bang om verkeerde woorden te gebruiken, want dat kan tegenwoordig ook al verkeerd zijn”.

  Dit illustreert volledig de huidige opgefokte maatschappij waar mensen van bepaalde komaf zichzelf altijd slachtoffers voelen. Een verkeerd begrepen woordje maakt van je gelijk een fascist, racist en noem maar op. Je voelt je niet meer vrij om te spreken en je mening uitdragen. Opgefokte groeperingen die zich graag plaatsen in een slachtoffers hoek waarmee zij de rest automatisch de schuld geven van eigen onvermogen. Het geeft aan dat zij niet in staat zijn hun eigen identiteit te vinden en plaats geven. Als ik iets in mijn leven niet bereikt heb is het niet perse de schuld van een ander.

  1. van Urk

   Nederland moet nu zwijgen over het vrije woord.

 7. Ni28

  “De indeling van de mensheid in verschillende menselijk rassen is in de antropologie de groepering van mensen in verschillende categorieën op basis van uiterlijke en genetische kenmerken. In het verleden werd de term ook in de biologie gebruikt. Biologisch gezien bestaan er naar hedendaagse inzichten binnen de soort Homo sapiens echter geen rassen[1][2][3] en algemeen gelden dergelijke indelingen in de wetenschap als verouderd”.

  Straks bent u ook geen vrouw of man meer omdat het ook al gevoelig ligt.

 8. TheGrimReaper

  Voor allen die maar door blijven zeiken over racisme, post ik dit NOG MAAR EEN KEER.
  Let vooral op de vraag (EN VOORAL HET ANTWOORD) vanaf 00:40….

  https://www.youtube.com/watch?v=G2RwJlQdzpE

  1. sjun

   Het gaat om goedbedoelde speciale aandacht voor zwarte geschiedenis. Freeman maakt daar meteen misbruik van voor een persoonlijke aanval en leert zo alle mensen met goede bedoelingen de wijze les helemaal geen speciale aandacht te besteden wat zich kennelijk maar niet wist te onderscheiden. Iedereen kan *zijn of haar* tijd beter gebruiken.

 9. Guus Geluk

  Wellicht laat het antwoord op een dergelijk geklaag zich het beste samenvatten in dit citaat van Rutte:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/18/discriminatie-los-je-zelf-maar-op-meneer-rutte-w-1475988-a265909

  Heel veel. Een van de dingen die ik leer, is hoe ingrijpend discriminatie is. Dat het in Nederland nog veel voorkomt en het echt uitmaakt of je Mohammed of Jan heet als je solliciteert. Ik heb daar over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik dit niet kan oplossen. De paradox is dat de oplossing bij Mohammed ligt. Ik kan tegen Nederland zeggen: ‘discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.’ Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.

  1. IJscoman

   Ach ja, Rutte en de NRC. Ze lullen allebei altijd maar een (politiek correct) eind weg.

   1. Guus Geluk

    Kun je aangeven op welke wijze dit artikel politiek-correct is?

 10. Feit

  Ik vind het heel kwetsend als iemand zijn zoon Mohammed noemt. Net zo kwetsend als iemand zijn zoon Hitler noemt. Als ze daar eens mee stoppen scheelt het al weer een beetje.

 11. Roughwood

  Glenn wie?

 12. Kees

  Mijn kinderen zaten op een zwarte school en daar zagen ze pas wat echt racisme was: hoe o.a. somaliers tekeer gingen gingen tegen marokkanen, tegen turken, tegen antillianen, en omgekeerd…..

  1. corfo

   ” Kees.
   Hoor én lees de klachten van KLM/personeel dat enige dagen in een Afrikaans land moest verblijven, zij worden én werden op een schandalige wijze gediscrimineerd door tientallen negers, zwarten dus. Laat de klagende zwarte mens de hand óók in eigen boezem steken.

 13. Betweter

  Ontkennen, Glen had het er al over. Ik denk dat 80% van de reageerders op dit forum racisten zijn. Als ik alle reacties zie dan weet ik al genoeg.

  1. Ali Yas

   Ah, daar heb je weer het R-woord, het algemene scheldwoord waarmee je je politieke tegenstanders bestrijdt, net zo veel waard als “klerelijer”. Zeg Betweter, kun je ook in een paar heldere zinnen beschrijven wat je precies onder “racist” verstaat? Misschien bedoel je er wel echt wat mee en dan kunnen we misschien een zinvolle discussie beginnen.

  2. Roughwood

   Tuurlijk! U doet uw naam glorieus eer aan.

 14. Chauvinist

  “Zomergast en Artikel 1 lijstduwer Glenn Helberg: overal is racisme en kolonialisme”

  Kolonialisme, massa’s nepvluchtelingen die Europa en Nederland aan het koloniseren zijn en inherent daaraan ons hun zieke ideologie en walgelijke gebruiken willen opleggen en tegelijkertijd al onze gebruiken en tradities willen vernietigen.
  Racisme is in dit politiek correcte tijdperk niets anders dan opkomen voor je eigen volk, cultuur en land waarbij je door links en multiculti Nederland een racist wordt genoemd. Voor racist te worden uitgemaakt is het grootst mogelijke compliment dat ze je kunnen geven dezer dagen!

  1. corfo

   @ Chauvinist.
   U bent een échte en daar mag/moet u trots op zijn; ik ben ’t in ieder geval wél !
   Een land weggeven of laten islamiseren is “werk” van ongeletterden die zichzelf tot de “elite” rekenen.

  2. Punt50

   Zie de analogie en ironie;

   “Koning Filips II stimuleert onbewust de onrust in de lage landen. De vervolging van ketters stopt maar niet en de lage edelen verliezen voorrechten en hun invloed. Spaanse bureaucraten nemen hun plaats in. Godsdienst en politiek raken samengebald. Steeds meer edelen hangen in 1566 het nieuwe geloof aan. Ook veel gematigde katholieken verkeren in het anti-Spaanse kamp. Het Verbond van Edelen geeft de eerste aanzet tot de Tachtigjarige Oorlog.”

   Moderne versie;

   “Koning Juncker stimuleert onbewust de onrust in de lage landen. De vervolging van ketters stopt maar niet en de oorspronkelijke witte inwoners verliezen voorrechten en hun invloed. EU bureaucraten nemen hun plaats in. EU-ideologie en politiek raken samengebald. Steeds meer normale Nederlanders hangen in 2017 het nieuwe geloof aan. Ook veel gematigde katholieken verkeren in het anti-EU kamp. Het Verbond van DDS-reaguurders geeft de eerste aanzet tot de Tachtigjarige Oorlog.”

   We moeten leren uit onze eigen geschiedenis. Uit de EU en baas in eigen huis! NU !!!

   –> http://members.home.nl/tetrode/Geuzen/Payen.htm

   Lees dan; “Payen schrijft als katholiek jurist uit Henegouwen wat er die dagen afspeelt in Brussel waar Margaretha van Parma haar hofhouding houdt.”

 15. corfo

  “Vroeger” was ik al “bang” om een keeshond op die manier te benoemen, óók om een k.l-hondje zo te noemen was uit den boze.
  Tegenwoordig moet je al “bang” zijn om met een geheel witte hond of een geheel zwarte hond buiten te wandelen.
  Tevens is het zó, dat de meeste psychiaters zélf psychiatrische hulp nodig hebben.

 16. HaZ

  Hoe lang zal het nog duren voordat de warme bakkers in nederland hun wit en bruin brood onder een andere naam aan de man/vrouw dienen te brengen. Totale waanzin !

  1. corfo

   @ HaZ.
   En wat denkt u van rijwielhandelaren, ze mogen straks alleen nog “genderneutrale” fietsen verkopen.

 17. sjun

  Misschien gaat het niet zo goed met de praktijk dat meneer Helberg zich politiek als psychiater moet profileren? Zo onderhand begint te gedachte post te vatten dat diversiteitsdramdwang en daarbij meekomende mantra’s als masker voor georkestreerde verdringing van Europese culturen en toe-eigening van de revenuen daarvan kan worden beschouwd.

  Ook Europese culturen van vrijheid kunnen stuk bij onachtzaamheid. Het kostte eeuwen de leefomstandigheden en omgangsregels en meekomende burgerrechten op te bouwen maar binnen één generatie kan het als in Libanon verdwenen zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.