Afscheidscadeautje van Dijsselbloem: Nederland moet belastingen laten heffen door Brussel!

Met een nieuwe regering in aantocht staat de PvdA op het punt om de regering te verlaten. Dat we hier niet uitzonderlijk rouwig over hoeven te zijn, dat blijkt wel uit opmerkingen van minister Jeroen Dijsselbloem. Op de valreep levert hij zich namelijk nog eens uit aan de EU, met opmerkingen dat een Nederlands belastingstelsel toch echt achterhaald is. Onze lasten uitleveren aan Brussel zou beter zijn…

Vindt u ook dat Jeroen Dijsselbloem ondanks zijn lidmaatschap van de PvdA zo goed op de schatkist heeft gepast? Nou, ik in ieder geval wel een beetje. Ondanks dat de man van de partij van de rupsjes nooitgenoeg is (dankuwel, Gerrit Zalm), bleek Dijsselbloem een strenge boekhouder die de hand stevig op de knip houdt. Precies wat je dus moet zijn als minister van financiën.

Maar nu het Kamerlidmaatschap weer lonkt na een bijna afgeronde formatie, weet Dijsselbloem zijn ietwat rechtse en zuinige imago toch nog te verpesten. Op een EU-top in Estland maakt de PvdA’er namelijk van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat er wat hem betreft spoedig Europese belastingen moeten komen. Nederlandse soevereiniteit over onze eigen centen? Nah, dat is nogal een achterhaald concept aldus ‘De Dijs’:

“Het is volgens minister Jeroen Dijsselbloem niet meer vol te houden dat belastingen een soevereine zaak van Nederland zijn. “Het is oppassen met adviezen aan je opvolger, maar Nederland zou er goed aan doen zich aan te sluiten bij de landen die de moderne belastingen vormgeven. De ontwikkelingen gaan heel snel.”

Dat zei hij na een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Tallinn. Het is volgens hem beter samen te werken met de hervormers dan bij de landen te zitten die modernisering tegenhouden. Hij waarschuwde voor de houding van veel landen, “inclusief Nederland”, dat belastingzaken een nationale aangelegenheid zijn.”

We hebben één geluk: slechts zes andere lidstaten zijn het eens dat de Europese graaiers iets te zeggen moeten krijgen over de portemonnee van gewone burgers. Dat is godzijdank een enorme minderheid. Maar dat pleit Dijsselbloem niet vrij: als voorzitter van de eurogroep zou hij moeten wéten hoe sommige landen – met name in Zuid-Europa – er op fiscaal gebied nogal eens de kantjes vanaflopen. Via monetair beleid in ECB-verband mag de Nederlandse belastingbetaler daar nu al voor opdraaien. Kennelijk heeft Dijsselbloem nog niet genoeg negatieve ervaringen met de zuidelijke lidstaten, en mogen Nederlanders straks ook rechtstreeks gaan investeren in Club Med.

Mooi man! Echt waar we op zitten te wachten. Bedankt, Jeroen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. trampoline

  Brussels gat in de hand kennende zullen de belastingen voor de Nederlander en Duitser wel behoorlijk omhoog gaan. Hoe wil Brussel anders het binnenhalen van sjoemelende lidstaten anders betalen?

  Mijn advies: werk zo min mogelijk en neem zo veel mogelijk vrije tijd; want alles wat u extra verdient wordt afgepakt door Brussel. Van een kale kip kun je geen veren plukken en wij zijn niet de pinautomaat van Brussel.

 2. DolleDries

  De PVDA blijft een wolf in schaapskleren.

  1. Kodi

   Die 9 zetels zijn er nog 9 teveel. Waarvan akte.

 3. Ruud562

  Kok heeft toendertijd al wat ‘vingers’ weggegeven, Balkende idem, Klijnsma heeft het zeggenschap over onze pensioenen al voor de deur van de EU gelegd, nu ook deze PvdA-eurofiel en straks een baggerkabinet dat vol EU gaat. Dag Nederland ….!

  Daarom, een gewaarschuwd mens telt voor twee: nu Nexit!!

  1. corfo

   @ Ruud562.
   Helemaal met u eens.
   Eén Grote Graaiers Groep daar in Brussel en Dijsselbloem doet daar dapper aan mee, evenals bijv. “boerin” Annie Pierink, vetklep van Baalen, Timmerfranske, zatlap Korsakov Juncker, Draghi en nog -tig anderen.
   Ik kots van die hele meute in het EU-“bestuur”, ze doen helemaal niks, alleen óns geld opstrijken, “onkosten” declareren en rondreizen op ónze kosten. Een verderfelijke zooi.
   NEXIT en wel z.s.m. !!!

   1. Kodi

    Dat zal ons een hoop contributie aan afstorten in de bodemloze put de transfer unie uitsparen. Ik zeg: Doen!

 4. K.Dopper

  We gaan de komende jaren een paar ferme stappen meemaken naar een sterkere EU. Dat is de wil van de kiezer en dat voeren politici dus uit.

  1. Obiwokekenobie

   Niemand wil de NWO… maar ze weten het leuk te verpakken.

  2. A3aan

   Sinds wanneer voeren politici de wil van de kiezer uit? Politici beloven om stemmen binnen te halen, daarna is het over gaan tot stelen, bedriegen en de eigen zakken vullen, de kiezer wordt in zijn hemd, letterlijk en figuurlijk, gezet.

 5. Bloem

  Nederland heeft zo een beetje het zwaarste belastingstelsel in de EU, alleen de Scandinavische burgers betalen meer. In principe zouden Europese belastingen positief uit moeten vallen voor de Nederlandse belastingbetaler. Echter daarmee samenhangend zal ons sociale stelsel verder afgebouwd moeten worden. Daarom vermoed ik dat er een hybride stelsel bedacht gaat worden waarbij Nederlanders zeker niet minder gaan betalen. Alle dure hobbies moeten ergens van betaald worden

 6. EllyD19

  Juncker zei in zijn toespraak Er moet een EUminister van Financiën komen en daar heeft Dijsselbloem wel zin in.
  Een verenigd Europa, maar ikke voorop.

  1. Ecoshaarlem

   Samen met Rutte, zijn zij een baan in Brussel aan het voorbereiden, ten koste van ons land!

 7. Wim Vreeswijk

  Brussel hanteert voor zijn eigen ambtenaren een fiscaal tarief van maximaal 15%, terwijl wij Nederlanders, al direct beginnen met 32% wat oploopt naar 52%. Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best, zo luidt een oud spreekwoord !

 8. Ecoshaarlem

  Hij levert op de valreep ons uit aan Brusselse graaiers, moet zeggen ik heb hem nooit vertrouwt, ziet u ooit nog ons spaargeld van de Grieken terug krijgen, wat hij wel altijd heeft gezegd, ik niet!

 9. Punt50

  Smerig ventje die Dijsseldinges. Je hoort hem nooit over het EU opkoop programma en het maandelijks bijdrukken van miljarden euries. Deze acties moet de burger uiteindelijk betalen. En hij werkt hieraan mee, vuile rat is het.

  1. K.Dopper

   Jammer, Punt50, je had ook inhoudelijk kunnen reageren.

   1. A3aan

    Die, inhoudelijk ijzersterke, reactie moet je inlijsten en voor je nageslacht bewaren Dopper.

 10. Parestado4

  l`Histoire cest sur repet?

 11. Bes Tolen

  Dat Luxemburgers in de EU het voor het zeggen hebben, is ongezond. Luxemburg is een bankenstaat, die zich niet laat controleren maar wel voor enige oligarchengroepen geschikt is om hun belangen te dienen. Dat geldt voor nog een paar kleinere (semi-)staten waaronder The City of London en het Vaticaan. Die zijn groot voorstander van de EU, een autoritaire niet-democratische die hen past. Een gegeven, dat veel meer aandacht en beoordeling moet hebben. Want hun invloed is onevenredig groot.
  Het beste zou m.i. zijn het opruimen van de kleine zelfstandige staten binnen Europa. Afscheiding van Catalonië van Spanje kan daarentegen als een politiek voordeel voor ons land worden gezien. Samenwerking met een middelgroot land ligt voor de hand.

 12. Bes Tolen

  Ecoshaarlem. De 120 miljard euro die uitstaat als vordering. Griekenland zal haar schulden nooit kunnen betalen. De economische positie van Griekenland wordt met de euro ondergraven. Uittreden van Duitsland met een paar andere landen als Nederland en Oostenrijk uit de euro is het beste maar dat zal met een christelijke politiek als van Merkel nooit gebeuren. Hoewel het veel Duitsers de welvaart kost, gaan de belangen van de zogenoemde vluchtelingen voor. De voor Duitsland te goedkope euro levert veel werkgelegenheid op lager niveau op. Zo ook trouwens voor Nederland. In wezen is dat subsidie aan het mindere bedrijfsleven over de ruggen van het grootste deel van de bevolking heen. Zuid Europa levert het verlies aan werkgelegenheid op en de meeste sociale ellende. Daar is de euro te duur.
  Uittreden uit de euro zou in de eerste plaats moeten betekenen dat binnenlandse vorderingen en schulden van euro’s in de nieuwe munt worden
  omgezet en de buitenlandse in euro’s blijven staan.

  1. Punt50

   Schrale troost, alle valuta verdwijnt ooit weer…

 13. Domtoren52

  En weer hebben we hier een stukje van de puzzel Coudenhove-Kalergi

 14. henkie

  K. Dopper is een van die lui die vanuit Brussel betaald wordt om propaganda te voeren op social media. Hij brengt het goed, alsook zijn collega’s elders. Velen trappen erin.

  Ik advizeer een ieder om zich voor te bereiden op het ergste. De EU als onontkoombare fascistiode dictatuur, begint het einde van onze democratie in te luiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.