Duitse topjuristen: Merkels opengrenzenbeleid mogelijk in strijd met de grondwet

Niemand minder dan de juristen van de Wetenschappelijke Dienst van de Bondsdag uiten kritiek op het immigratiebeleid van Merkel. In 2015 besloot de Duitse bondskanselier om de grenzen wagenwijd open te zetten, maar volgens de juristen was daar geen rechtsgrond voor. 

Het immigratiebeleid van Angela Merkel krijgt kritiek vanuit onverwachte hoek. Juristen van de Wetenschappelijke Dienst van de Bondsdag – een officieel orgaan van het Duitse parlement – schrijven in een nieuw rapport dat er geen rechtsgrond is gevonden voor het openen van de grenzen in 2015. Destijds nam de regering van Merkel zelf het besluit om de grenzen open te zetten voor migranten. Het parlement werd niets gevraagd, Merkel handelde dus op eigen houtje.

Volgens de juristen is het nog maar de vraag of dat in overeenstemming is met de Duitse wet. Zo stelt het ‘democratie- en rechtsstaatsprincipe’ dat de wetgevende macht (het parlement dus) alle wezenlijke beslissingen zelf moet nemen. De wetenschappers zijn verplicht om politiek neutraal te zijn en stellen daarom niet expliciet dat het massaal opnemen van asielzoekers inderdaad een “wezenlijke” beslissing was. In plaats daarvan verwijzen ze naar een uitspraak van het grondwettelijk hof over gezinshereniging. In dat vonnis staat:

“Het is aan de wetgevende macht of en bij welk aandeel van niet-Duitsers aan de bevolking, de immigratie van buitenlanders naar Duitsland wordt beperkt.”

Merkel heeft het parlement nooit laten stemmen over het openstellen van de grenzen. Mogelijk heeft ze dus ongrondwettelijk gehandeld. Dat is pikant, omdat de rechtse partij Alternative für Deutschland van plan is om een onderzoek in te stellen naar de handelswijze van de regering inzake migratie. Ook de liberale FDP is voorstander van zo’n onderzoek.

Het buitenspel zetten van het parlement is niet de enige blunder die Merkel heeft gemaakt. Ook heeft ze onterecht migranten toegelaten die via Oostenrijk kwamen. Volgens het juridische rapport hadden deze migranten in het veilige Oostenrijk moeten blijven, en was er geen juridische basis om ze toe te laten in Duitsland.

Merkel heeft dus maling gehad aan de Duitse wet toen ze in 2015 besloot om de grenzen wagenwijd open te zetten voor migranten. Ze heeft het parlement nooit iets gevraagd, en asielzoekers die via Oostenrijk kwamen en eigenlijk aan de grens hadden moeten worden geweigerd, mochten Duitsland gewoon binnenkomen. Het is de vraag wat er met het juridische rapport zal gebeuren: het kwaad is immers al geschied. Honderdduizenden migranten zijn Duitsland binnengekomen, en de meesten van hen zullen nooit meer weggaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Punt50

  Mooie theorie van die juristen. Maar wat doen ze er tegen?

  1. Paaldanseres

   Niks…. de linkse rat Merkel veegt haar vies, meurende en ontstoken onderstel af met dit -in haar ogen- flut onderzoek. “Deutschland und alles anderes muss kaput”… weitermachen… heil.

 2. DolleDries

  DDR streken.

 3. C.oitus

  Honderdduizenden, zal wel meer als een paar miljoen zijn onderhand, en er kan nog veel meer bij. Duitsland gaat net als Zweden door het putje. En dit beleid is ideaal om een burger oorlog te starten.
  3.5 miljoen ouderen kwetsbaren in Duitsland leeft onder de armoede grens, wir schaffen das.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Frau Merkel heeft diverse burgers van W-Europa de doodstraf gegeven. Ook ontelbare (onreine) meisjes zijn in haar naam verkracht. Mensen mishandeld, verminkt, het land geplunderd.

  Ze wordt daarom alom gevierd en verkrijgt prijzen van de Deug Gemeenschap in Nederland.
  Echter
  De kans dat een Duitse D’66 magistraat deze 21ste eeuwse Elisabeth Bathory zal berechten voor haar wandaden schat ik ruimschoots in op exact iets minder dan nul procent.

  En het zieltogend stemvee klapt -op bevel van de cultuur-marxisten in de media- hun pathetische handjes blauw.

  West-Europa pleegt collectief zelfmoord en de terminatie-dokter heet Frau Merkel.

  1. Bloem

   Helaas komt uw strekking gevaarlijk dicht in de buurt van de werkelijkheid. Mw. Merkel heeft bloed aan haar handen door haar onzorgvuldige handelen. Helaas bevindt zij zich daarbij in gezelschap van de andere West Europese leiders.

   1. Ecoshaarlem

    Zeker ons schoothondje Rutte!

 5. Ruud562

  Two Ravens: ++++++++++++++++++++++++++++!!

 6. Rust

  Ik spreek zelf veel met een Duitse kennis, en op het moment kan je niet meer normaal alleen over straat in de grotere steden. Maar hé zal wel goed zijn voor het land toch? Misschien op papier ja, maar wat de linkse rakkers vergeten is dat de realiteit anders werkt.

  1. Ni28

   Er zal vast een statistiekje gemaakt worden waaruit blijkt dat de Duitsers ontzettend blij en gelukkig zijn met de moslimimmigratie. Net als de statistiekje van vandaag waaruit blijkt dat de Nederlander heel erg tevreden is met de verpleeghuizen. Waarschijnlijk alleen demente e bange bejaarden gevraagd.

 7. buitenbeentje

  Het is natuurlijk beat explosief dat dit nieuws een paar dagen voor de verkiezingen naar buiten komt. Minstens 1/3 van de Duitse kiezers weet nog niet wat ze gaan stemmen en degenen die het wel weten kunnen u ook wel eens gaan twijfelen.

  Verder heeft Merkel natuurlijk Schengen en Dublin opzij geschoven, maar haar EU vriendjes zijn te laf om daar actie op te ondernemen.

 8. DolleDries

  Hier is duidelijke sprake van impulsief roekeloos iemand.

 9. Stanly2000

  Ook het Dublinakkoord en verordeningen lapte zij aan haar laars en de €U zag dat het goed was en deed niets behalve de man (Orban) die zich hier wel aan hield (hopelijk houdt) op de vingers te tikken en uitmaken voor alles wat lelijk is.

 10. Ni28

  De Duitsers hebben tot zondag de tijd om na te denken. Merkwaardig dat deze uitspraken nu pas komen wanneer het feitelijk al te laat is.

 11. Jantje

  Waarom acteren die fopjuristen nu pas? Net voor de verkiezingen?
  En wat gaan ze er aan doen?
  Alle vluchtelingen terugsturen want ze zijn niet rechtmatig in Duitsland?
  Volgens het verdrag van Dublin horen ze in Turkije thuis, als eerste veilige land dat ze zijn tegen gekomen.

 12. Ben Zine

  Dit is een opsteker, wellicht toch nog het begin van het einde van Angela Merkel. Die naïeve DWAAS die op eigen houtje een tsunami aan immigranten toeliet, zonder enig overleg met het Duitse volk. Die DWAAS die, geheel in DDR- en Stasi traditie, in de geest van Erich Honecker en de Oost-Duitse Communistische partij, haar reet afveegde met wat wij fatsoenlijke democratie noemen. Die op eigen houtje de hele Duitse samenleving op zijn kop heeft gezet, die persoonlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor vele zwaargewonde en dodelijke slachtoffers, gepleegd door de mensen die ZIJ binnenliet. Die haar delusionele waanideeën ongevraagd door de strot van de Duitse burgers heeft geduwd. Die de Duitse maatschappij willens en wetens tot in lengte van dagen sociaal, cultureel en demografisch heeft ontwricht. Het is goed dat dit juridisch tot op het bot zal worden uitgezocht. Dat wijf moet voor het gerecht worden gesleept wegens verraad en sabotage van de Duitse staat.

 13. Peter Selie

  Komen ze nu mee, Merkel heeft er gewoon helemaal schijt aan zij gaat onverdroten door met de reeds uitgerolde EU-agenda van de umvolkung. Niemand kan deze crypto-communistische, Lutherse domineesdochter stoppen, Merkel is calling the shots in Europe!

  1. Ben Zine

   @Peter
   Het lijkt er inderdaad op dat die DDR-slang is ontketend. Een vierde termijn zal haar het gevoel geven dat ze onaantastbaar is, en ze zal nog fanatieker haar waanideeën nastreven, en ze zal meer dan ooit schijt hebben aan alles en iedereen. Gewoon Hitler 2.0 En we zien het gewoon gebeuren…

   1. Guus Geluk

    Godwin alert!!

    1. Ben Zine

     @Guus
     Het is wéér een Duitse leider die Europa in de problemen brengt, wéér een Duitse leider met grootheidswaan… Wéér gaat het Duitse volk eensgezind achter hun “führer” staan en wéér wordt er een groot pan-Europees rijk nagestreefd. Godwin staat voor doorgeslagen retoriek, maar dit is geen retoriek. Dit is realiteit. Het is kennelijk nog niet voldoende tot je doorgedrongen.

     1. Guus Geluk

      Nee, bondskanselier Merkel is een democratisch gekozen politica die functioneert in een regeringscoalitie. Asielbeleid wordt beslist in het verband van de Europese Unie, de Europese Raad en de Europese Commissie. Europa staat voor grote uitdagingen en het is Merkels streven altijd geweest deze in Europees verband op te lossen.

      Het slaat helemaal nergens op en het is een zinloze Godwin. Alsof ik Thierry Baudet zou vergelijken met een nazi. Dat slaat ook nergens op, want Baudet heeft niets gemeen met een nazi.

      Voor Merkel geldt hetzelfde.

   2. K.Dopper

    Natuurlijk Ben Zine, ik heb begrepen dat Merkel ook de Joden wil vervolgen en heel erg last heeft van een Drang nach Osten.

    🙂

    1. Ben Zine

     @Dopper
     Merkel is een impulsief handelend ongeleid projectiel, gedreven door emoties welke zijn ingegeven door een orthodox-Protestantse schuld en boete-opvoeding en een totalitaire DDR achtergrond. Volkomen ongeschikt voor de machtige positie die zij bekleedt, een reëel gevaar voor Duitsland (en daarmee voor Europa). Het is een tragedie dat mensen zoals jij, en velen met jou, dat niet kunnen of willen begrijpen.

     1. Rust

      Dopper heeft broccoli voor zijn ogen. En Guus kan niet verder nadenken dan het nieuws hem verteld. Met zulke linkse christen valt toch niet te communiceren. Of ik nou totale bullshit type of iets wat inhoud heeft. Hun antwoord blijft hetzelfde *moestuin dit, moestuin dat* *Merkeltje hier Rutte daar*. En voor de rest zitten ze met hun beker sojamelk achter de buis gekluisterd wanneer het linkse kinderjournaal op is.

     2. Guus Geluk

      Ieder zo z’n ding, Rust. Jij hebt Geertje hier, Donaldje daar; ik verlaat mij liever op andere bestuurders.

     3. Kees

      Helemaal mee eens. En die Duitsers lopen blind achter hun leiders aan, dat doen ze altijd. Vergeet niet dat Adolf ook gekozen was.

    2. Top

     Blablablaaaaaaa!

 14. sjun

  Hoor ik daar de echo’s van een afzetprocedure?

 15. Ecoshaarlem

  Eindelijk eens door rechtsgeleerden een antwoordt op Merkels persoonlijk geopende grenzen, waar de gevolgen nog jaren lang te zien zijn.
  Was het ook niet Hitler die alles zelf besliste?
  Wordt het Duitse volk nu misschien wakker, wij zien het zondag!

 16. Bes Tolen

  Rechtsvervolging van verantwoordelijken inzake de massa immigratie moet in het bijzonder in Duitsland plaats vinden. Er moeten voorbeelden gesteld worden en dat betreft in de eerste plaats Merkel. Maar zal het ooit gebeuren? Ik denk dat daartoe de positie van de huidige politici veel te sterk is.
  Maar om Europa te redden en eindelijk nieuw elan te geven, moeten er hoognodig desondanks verantwoordelijken in alle falende landen flinke straffen krijgen. Eigenlijk zouden er honderdduizenden gestraft moeten worden wegens medeplichtigheid. Dat moet toch maar gebeuren. In de meeste gevallen zou dan volstaan kunnen worden met alleen forse boetes (stel eenvoudige gevallen
  € 100000), geheel of gedeeltelijk verval van bepaalde rechten waar ook aan pensioenrechten is te denken. Allerlei belangrijke lieden uit heden en verleden past gevangenisstraffen tot levenslang toe.
  Vreemdelingen moeten massaal gerepatriëerd worden. De gelden zijn beschikbaar gezien de hoge jaarlijkse kosten voor vreemdelingen.

  1. Steve Van der Vekens

   Een internationale rechtbank met Texaanse bestuursleden.
   Twee jaar en dat is hier proper.

 17. Arnoniemuss

  Die wetenschappers kun je niet vertrouwen. Ze zijn allemaal geindoctrineerd door de linksen. Als zij zeggen dat Merkel juridisch geen poot had om op te staan, is 1 ding zeker: Merkel stond juridisch ijzersterk. Ze flessen de boel, die wetenschappers.

 18. Kees

  Wat de echte vluchtelingen nodig hadden in Europa was ruimte en draagvlak. Door het beleid van Merkel is er van beide voorwaarden niets meer over.

 19. Steve Van der Vekens

  Men spreekt dan van aantallen in de honderdduizenden… Dat is niet voor te stellen, en weer is Merkels handelswijze terug te reduceren naar het ondemocratische wir schaffen das.
  Niemand, maar dan ook niemand van de Europeanen heeft dit gewild. Dit is een beslissing buiten overleg geweest, waarschijnlijk een verdoken publiciteitsstunt om meer stemmen maar dan over de rug van mensenlevens. Enfin, ik moet zr niet mee leven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.