Edith Schippers: ‘ik begon in de politiek om de wereld te verbeteren, dat veranderde met de jaren’

Edith Schippers heeft in een interview met het Algemeen Dagblad veel laten zien over de politieke processen in Den Haag. Als men het leest, kan je niets meer dan een beetje moedeloos worden van de politiek, maar ook veel respect hebben voor mensen zoals Edith Schippers. Een turbulent leven als Minister van Volksgezondheid met veel offers.

Ik ben het vaak niet met de VVD eens, maar een zeker respect voor Edith Schippers is er altijd wel geweest. Bij haar H.J. Schoo-lezing in Amsterdam vorig jaar stelde ze dat ‘de Nederlandse cultuur superieur is’. Een geluid dat veel bijval kreeg, maar ook veel tegenstand. Veel mensen zouden willen, zeker na die speech, dat Edith Schippers de VVD zou gaan leiden. Een rechtser geluid dan die van Mark Rutte de afgelopen jaren. Ze had het ook nog eens gedaan als Mark Rutte niet door wilde gaan:

,,Ik heb wel overwogen me te kandideren voor partijleider, maar ik constateerde dat wij een zeer goede kandidaat hadden die zichzelf de afgelopen jaren heeft bewezen: Mark Rutte. Als ik vond dat hij het niet goed had gedaan, had ik mezelf zeker kandidaat gesteld.”

Daarnaast geeft zij in het interview duidelijk weer dat het vooral gaat om plannetjes uitruilen en consensus zoeken, een Nederlandse manier van regeren. Het kan ook niet anders in de parlementaire democratie van Nederland, maar ideologische fundamenten worden daarbij aan de kant geschoven, om toch maar iets te bereiken. Daar worden burgers in deze moeilijke tijden toch vooral moedeloos van. Het is een gegeven en ook niet iets nieuws, maar het blijft frustrerend om het van zulke politici te lezen:

,,Toen ik begon, wilde ik de wereld nog verbeteren. Je gaat tenslotte de politiek in omdat je idealen hebt. Wat je in de loop der jaren leert – zeker als je minister bent – is dat je wel met je ideologische veren kunt pronken, maar dat je uiteindelijk gewoon iets voor elkaar moet krijgen voor de kiezer die op je gestemd heeft. Daarvoor moet je compromissen sluiten.”

Gedreven politici verworden door het systeem tot pragmatici die vooral afgematte ideetjes willen doordrukken. Zo krijgt men grijs beleid waar niemand echt op zit te wachten. Dat zie je nu ook bij komend Kabinet Rutte-III, niemand lijkt het te willen, maar in de naam van het pragmatisme komt het er toch. Dan hadden veel mensen toch liever Edith Schippers als VVD-leider gehad.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Henk-Jansen

  Compromissen sluiten hoort nou eenmaal bij Nederland. Ik vind het grappig dat mensen het hier altijd over het behoud van de Nederlandse cultuur hebben (waar ik het overigens helemaal mee eens ben) maar zodra het over het poldermodel gaat, een systeem dat Nederlands ten voeten uit is, er alleen maar over gezeurd wordt. En dan kun je wel zeggen dat er daardoor nauwelijks iets bereikt wordt maar het zorgt er in ieder geval voor dat er met iedereens belangen rekening wordt gehouden en dat niet één partij of politicus alles kan bepalen (zoals nu in Polen). Dus moeten we dit stukje Nederlands erfgoed koesteren en niet bekritiseren!

 2. Guus Geluk

  De grote wereldverbeteraar bezuinigde de ouderenzorg weg en keilde vervolgens een snoeihard rapport van de commissie-Schnabel bij het grofvuil.

  Tja.

  1. sonar

   Guus Geluk dit keer heb je 100 procent gelijk,buiten dat dit niet de enigste verbeteraar was vergeet de staatssecretaris niet die ook voor 100 procent schuldig aan is.

 3. Bes Tolen

  De politiek toont al jaren de ouderen zo gauw mogelijk uit de wereld te willen helpen. [Velen in de gezondheidszorg denken ook veel te gemakkelijk over boven negentigjarigen terwijl juist langer leven ons allen groot voordeel kan brengen]. Propaganda gaat ten koste van ouderen en is over het algemeen kwetsend. Men weet in de politiek dat er weinig niet-Nederlanders van oorsprong onder de ouderen zitten. Dat is te merken. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Nederland dat de ouderen er niet of nauwelijks toe doen. Dat wordt de komende jaren alleen maar erger. Waar dat aan ligt, zal u duidelijk zijn.
  De enorme jaarlijkse bedragen in de gezondheidszorg, die apart voor vreemdelingen worden uitgetrokken, worden daarbij nooit genoemd. Het zal niet mogen.

  1. K.Dopper

   Dit lijkt me geen juiste voorstelling van zaken. Het zijn juist de ouderen die de politiek in de greep houden waardoor het onmogelijk is de totale financiële scheefgroei tussen ouderen en jongeren recht te trekken. Ouderen zijn electoraal steeds belangrijker en spelen met het leugenachtige sentiment dat de ouderen ‘die ons land hebben opgebouwd’ niet mogen worden gepakt, terwijl de werkelijkheid is dat veel ouderen zeer vermogend zijn geworden vanwege het arbeidsloze vermogen dat ze konden opbouwen door de stijgende huizenprijzen. De babyboomers houden de politiek in gijzeling en veroorzaken dat jongeren op de huizen- en arbeidsmarkt kansloos zijn.

   1. Punt50

    @ doperwt

    Het arbeidsloze vermogen dat de Timmerfransen, Junckers, Draghi’s etc. over onze rug konden opbouwen is wel ok?

   2. IJscoman

    Fopper kletst: “De babyboomers houden de politiek in gijzeling en veroorzaken dat jongeren op de huizen- en arbeidsmarkt kansloos zijn.”

    Het staat er echt!

    De huizenmarkt is op een kookpunt door de al 70-jaar durende woningnood in combinatie met de ongebreidelde instroom van economische immigranten die ook moeten wonen. In sommige steden gaat al 50% van de sociale woningen naar immigranten.

    En babyboomers die maken dat jongeren op de arbeidsmarkt kansloos zijn? Naar mijn idee is deze hele naoorlogse generatie al lang met pensioen en bewegen zich dus helemaal niet meer op de arbeidsmarkt.

    Het geklets van Dopper wordt steeds meer een propaganda-riedeltje zonder wezenlijke inhoud.

 4. Bes Tolen

  Er wordt op mijn opmerkingen gereageerd door iemand waarvan ik me afvraag wat voor doel hij(zij) heeft om heel manipulerend, onkundig en onjuist te reageren. Blijkbaar verwacht deze c.m. dat het vermogen bij de jongeren moet zitten en niet bij de ouderen. Maar de huidige situatie is altijd al het geval en logisch. Verder is de situatie wat inkomen betreft voor veel meer jongeren bepaald gunstiger dan toen de babyboomers zoals ze genoemd worden, op de arbeidsmarkt kwamen. [Laat staan de uiterst slechte aanvangspositie eerder voor nog oudere generatie].
  De voorrang voor vreemdelingen op huurwoningen is helemaal funest voor een fors percentage van de Nederlandse jongeren. De politieke terreur laat zich ook hier gelden. Ook voor veel ouderen is dat een onverdraaglijk feit.
  Het is voorts zo, dat als oudere koophuizen in deze tijd niet goed worden onderhouden dat echt zwaar mee telt in de prijsvorming bij verkoop. In veel streken ook daarenboven heel moeilijk verkoopbaar.
  Dat in bepaalde steden in de randstad huurwoningen na de oorlog gebouwd al twee keer door nieuw zijn vervangen op kosten van de gemeenschap hoor je ”natuurlijk” geen gemeentelijk politicus zeggen. Maar het geeft wel een bijzonder verschil tussen huur en koop aan. Sommige groepen huurders worden ontzien als ze de boel afbreken. Eigen woningbezit is veelal niet zo gunstig want het kost onverwacht geld en de eigenaren willen het huis in stand houden.
  Toen de hypotheekrente hoog was, was in veel gevallen de fiscale aftrek hoog. Maar met andere voor eigenwoningbezit hogere belasting en heffingen ging dat voordeel grotendeels teniet. Er vloeit daarentegen veel meer overheidsgeld naar de huursector dan velen zich realiseren.
  Eigen woningbezit is ongeschikt voor mensen, die niet fatsoenlijk met geld om gaan. Voor eigen woning is zelfdiscipline de juiste basis.
  Actieve gezonde ouderen willen het liefst in de eigen woning blijven. Wie dat om redenen van ouderdom of gezondheid niet meer kan, kan in veel gevallen er op rekenen, dat het geld dat uit verkoop van het huis komt binnen een paar jaar is opgegaan aan opgelegde lasten wegens verzorging.
  Dat zo in deze tijd op ouderen wordt afgegeven, komt door de misselijke tot criminele instelling van politici en de valse belangbehartigers van de massa immigratie en hun onnadenkende aanhang waaronder zelfs hele groepen intellectuelen.
  Dat de meeste jongeren altijd al pas op latere leeftijd de kopersmarkt betraden, zal de c.m. onbekend zijn. Jonge mensen, die mogelijk nog elders een carrière moeten opbouwen, kunnen vaker beter niet aan een eigen huis beginnen. Een verkoop binnen kortere tijd levert al gauw een fors verlies op. Wel mee afhankelijk van de conjunctuur wat huizenprijzen betreft. Naast andere door het huis opgeroepen problemen.

 5. Babaji538

  Haar man heeft de boel zo zuiver mogelijk besodemieterd.
  Zij liegt er verder niet om.
  Ik word er doodziek van, dat zij dacht het woord
  ‘verbeteren’ in haar schone mondje te kunnen nemen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.