Forum voor Democratie en Leefbaar Rotterdam willen Vestigingswet terug: meer Hollandse bedrijven

Er was vandaag een bijeenkomst in Rotterdam waar Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie de samenwerking officieel lanceerde op een bijeenkomst. In de bijeenkomst werd gesproken over de herinvoering van de Vestigingswet. Deze wet zorgde er vroeger voor dat ondernemers in bepaalde gebieden en sectoren een vergunning moesten aanvragen om zich te kunnen vestigen.

Waarom deze partijen het willen herinvoeren ligt bij de onherkenbaarheid van veel mensen van de straten in de stad Rotterdam. Zo noemen de twee partijen het een probleem dat er in een straat ineens de zoveelste Marokkaanse slager zich vestigt of dat in sommige straten er geen ‘Hollandse’ winkel meer gevestigd is.

Dit komt volgens de partijen de herkenbaarheid van de straat voor veel mensen niet ten goede. Niet alleen de herkenbaarheid is een item, ook de schoonheid van de stad zelf komt ter discussie. Thierry Baudet heeft het vaak over het behouden van de Nederlandse identiteit. Dat is niet alleen gevestigd in de bestuurlijke onafhankelijkheid, maar ook de kunst en architectuur. Zo vindt Baudet de Rotterdamse stad erg lelijk. De moderne gebouwen vindt hij verschrikkelijk.

Klassieke architectuur, maar ook het gebruik van klassieke architectuur in de moderne tijd, vindt hij geweldig. Zo wordt de identiteit behouden en zie je het typisch Nederlands terug in het straatbeeld. Toch vindt Baudet Rotterdam ook geweldig om haar no-nonsense mentaliteit en de mentaliteit van ‘aanpakken en doen’. Als het aan Forum voor Democratie ligt en Leefbaar Rotterdam kunnen er dus nog veel dingen veranderen in  Rotterdam!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Grover Graafsma

  Dit klinkt naar nostalgie van een hoog Anton Pieck gehalte. Met dit soort ideeën gaat Baudet er niet komen.

 2. Ritter

  In Rotterdam zijn er in toenemende mate straten waar geen Nederlandse zaak meer is te vinden. Je waant je soms in het Midden-Oosten als je door sommige straten loopt.

  1. Thjum

   In 1933 werd dat probeem opgelost in een Kristallnacht.

   1. toetssteen

    @Thjum
    Ga’s naar bed trol! En blijf lekker een week slapen oid.

    1. Thjum

     Het was een ironische opmerking, Toetssteen, waarmee ik probeerde bloot te leggen dat het idee om via een soort vestigingswet beperkingen op te leggen aan allochtonen om een winkel te beginnen idiote onzin is.

    2. glazenbol

     Hoeft van mij helemaal niet meer wakker te worden hoor

   2. Jantje

    1. De kristalnacht was in 1938.
    2. Degene die daar tot nu toe het meest last van heeft gehad is Baudet zelf.

 3. umaghetzeggen

  Er zijn in de grote steden veel straten waar buitenlandse winkeliers de meerderheid vormen.
  Maar ligt dat aan de vertrekkende Nederlandse winkeliers die er geen toekomst meer in zien of de buitenlandse winkelier welke, net als in zijn land van herkomst, om 7 uur zijn voordeur opent en er tot laat voor zijn klanten is?
  Krijgt de kleine Nederlandse ondernemer meer vertrouwen in de toekomst door de vestigingswet?
  Denk het niet.

  1. Ritter

   umaghetzeggen

   Fundamenteel komt het omdat de bevolkingssamenstelling is gewijzigd.

   De sterke toename van allochtone winkels/horeca is een reflectie van deze veranderde bevolkingssamenstelling waar allochtonen (en dan vooral allochtonen met een islamitische achtergrond) de meerderheid gaan vormen.

   Ik zie het gebeuren in mijn wijk. Vroeger een wijk waar de autochtone bevolking de meerderheid vormde met veel Nederlandse winkels; nu een wijk waar de autochtone bevolking de minderheid vormt en dus Nederlandse winkeliers zijn vertrokken en vaak zijn vervangen door allochtone winkeliers met een islamistische achtergrond.

   In de toekomst zal dit alleen maar toenemen omdat het aantal allochtonen zal toenemen in Rotterdam. Hetzelfde beeld zie je in veel steden in Nederland en in het algemeen in Noord/West Europa.

 4. RobertMarsman

  Als het aan Forum voor Democratie ligt en Leefbaar Rotterdam kunnen er dus nog veel dingen veranderen in Rotterdam!

  Grappig dat dat zo gezegd. Leefbaar zit daar al sinds 2002 of zo. Al 15 jaar lang en het enige wat er gebeurd is in die 15 jaar tijd. Is dat Rotterdam al bijna tot islamitische enclave is geworden.

  Ik kan me haast niet voorstellen dat de normale weldenkende Rotterdammer nog vertrouwen heeft in leefbaar. Met of zonder hulp van het Forum.
  Als ze echt slim zijn stemmen ze PVV

  1. umaghetzeggen

   Als ze echt slim zijn stemmen ze PVV
   .
   Kan RobertMarsman ook aangeven wat zijn PVV voor resultaten in gemeenteraden behaald heeft?
   Ik zou haast zeggen:Als ze echt slim zijn stemmen ze geen PVV

 5. fusilier

  Als je ondernemer bent wil je graag wat verdienen,vanzelf sprekend. Als je wat verdienen wilt aan een moslim ,moet je eerst moslim worden. Dus dat is mij nog nooit gelukt. Domme opmerking om over de kristalnacht te beginnen dopper, je haalt steeds het slechte in een mens weer naar boven.

 6. Bes Tolen

  De vestigingswet is indertijd opgeheven om buitenlandse kleine middenstanders naar hier te halen. Dat om tot een gelijke situatie voor allochtonen te komen ten opzichte van de inheemse bevolking. Daarvoor zijn dadelijk vanaf begin tachtiger jaren enorme bedragen aan inkomenssubsidies door de Rijksoverheid uitgetrokken en gaven gemeenten forse leningen (die nooit werden afbetaald bij mijn weten). Ergens midden tachtiger jaren 834 miljoen gulden per jaar rijkssubsidie. Een gemeente gaf in de negentiger jaren veertigduizend gulden lening per geval. Ineens dus.
  Ik moet stellen dat Chinezen al langer subsidies kregen wat ieder ander volledig onbekend was. Die dubieuze regeling was het voorbeeld.
  Vooral het aantal restaurants steeg enorm. Maar ook bestaande restaurants bleven subsidie houden. Daarvoor had je wel een andere naam dus een ander persoon nodig. Dat was nooit een probleem want die haalde je uit het buitenland en omdat de vijfjaarlijkse subsidie duidelijk ver boven het bijstandsniveau uitsteeg heel aantrekkelijk. Zo’n buitenlander, bijvoorbeeld uit Pakistan, had voldoende aan een toegewezen huurflat. In het restaurant kwam hij niet. [Wel na vijf jaar alle rechten]. Wel de oude eigenaren of hun meer permanente vervangers [wellicht ook met een uitkering]. Die oude eigenaren streken wel de lening op, staken die voor goed in hun zak. Min of meer onderwereld. Bij herhaling. Zonder enig risico voor ontdekking blijkbaar.
  Merkwaardig is dat in het buitenland overeenkomstig door de overheid werd gehandeld. Het duidt op het geheim houden van internationaal afgesproken overheidsbeleid.
  Nog dit. In Amsterdam kreeg je ook een uit de hand gelopen gemeentelijk beleid wat taxi’s betreft. Vertolker hiervan was indertijd de burgemeester Van Thijn. IJverig bevorderaar van meer dan alleen dat. Was ook op gegeven moment buitengewoon hoogleraar multiculturalisme in Leiden en bemoeide zich intensief met de oorlog in Bosnië. Denk daarbij aan Sôrôs.
  Ach ja, hopeloos. Wie wil er zo liever niet dood als Nederlander?

 7. Gerben

  Wat een beroerd idee. Laat ze maar lekker een winkeltje runnen. Beter dan dat we een uitkering moeten betalen.

 8. Wim Vreeswijk

  Klinkt allemaal leuk en aardig, maar we zitten in Rotterdam met meen ik 60% allochtonen, dus dat de winkelstand dan ook bestaat uit veel, heel veel winkels voor allochtonen is daarvan een logisch gevolg ! Helaas pindakaas zal ik maar zeggen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.