Gemeente Houten misbruikt “klimaatverandering” om reclame te maken voor Praxis

De gemeente Houten speelt onder één hoedje met bouwmarkt Praxis om inwoners waterputten aan te smeren. 

Inwoners van Houten, in Utrecht, werden deze week opgeschrikt door een alarmerende brief van de gemeente. Door de klimaatverandering, zo stelt de brief, krijgen we binnenkort te maken met extreme hoeveelheden neerslag in korte tijd. Zulke regenbuien vergroten het risico op overstromingen en wateroverlast, schrijft de gemeente. De oplossing? Zoveel mogelijk inwoners van Houten moeten een zogeheten ontlastput aanschaffen.

Tot dusver lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De toon van de brief is wel érg angstaanjagend, maar wateroverlast is natuurlijk wel een reëel probleem in ons land. Maar een alinea verder blijkt de brief een ordinaire reclame te zijn voor het lokale filiaal van bouwmarkt Praxis:

“Om het aanbrengen van ontlastputten te stimuleren geeft de gemeente nu een korting op de aanschaf van een ontlastput. De actie is in samenwerking met Praxis Houten.”

De brief is dus pure reclame voor de Praxis. De gemeente mag best vinden dat er meer ontlastputten moeten komen, en het is best te rechtvaardigen om een korting te geven op zo’n ding. Maar het is bizar dat de gemeente samenwerkt met één specifiek bedrijf voor zo’n actie. Dat wekt op zijn minst de schijn van vriendjespolitiek en oneerlijke concurrentie.

Waarom zouden mensen niet een ontlastput mogen kopen bij de Gamma, Karwei, Hornbach of bij een plaatselijk familiebedrijf? De gemeente zou die mensen vervolgens een geldbedrag kunnen overmaken wanneer zij de aanschafbon van hun put overleggen. Dat zou een eerlijke manier zijn. Door samen te werken met één bedrijf geeft de gemeente de Praxis een oneerlijke voorsprong – op kosten van de belastingbetaler.

Bij de brief van de gemeente Houten zit ook een folder met het logo van Tuinbranche Nederland, de lobby-organisatie voor tuincentra. De vraag is of die putten écht nodig zijn, of dat dit een verzonnen “probleem” is om mensen een put te laten kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ni28

  De klimaathetze wordt ook door de winkeliers aangegrepen om winst te maken. Zij zijn gewoon de volgende in de rij die aan de klimaat gaan verdienen.

 2. HaZ

  Je reinste flauwekul zo’n ontlastput. Ik woon in een z.g. ecologische wijk, waarbij hemelwater op natuurlijke wijze wordt afgevoerd, dus ook uit je eigen tuin. Grindput onder de gootafvoer en zowel voor als achterzijde natuurlijke afvloeiing naar de dichtsbijzijnde sloot. Niks aan de poepert hier, kosten: nihil !

 3. Parestado4

  In de put;uit de put.Pu(n)t uit!

 4. Ruud562

  Wellicht is er in dat gemeentehuis een of andere ambtenaar die straks dankzij Praxis zijn huis pf tuin kosteloos kan laten verbouwen, laten inrichten of een duurbetaalde baan krijgt bij Tuinlobby Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.