Gert-Jan Segers geeft moraal weer van Rutte-III bij formatie: ”Waarom doe ik dit in vredesnaam?”

Segers doet uit de doeken, in een interview met het Nederlands Dagblad, dat de formatie zeer vermoeiend is en zelfs pijnlijk in sommige opzichten

Soms wil Segers zich op bepaalde ochtenden zich liever nog een paar keer omdraaien en soms vraagt die zich hardop af waarom die dit eigenlijk allemaal doet. Toch, geeft hij zelf aan, ziet hij zichzelf en zijn partij als een sluitstuk dat er voor zorgt dat de normale burgers en de kosmopolieten dichter bij elkaar komen. De confessionele partijen en de liberalen kwamen in 1917 tot de Pacificatie. Algemeen kiesrecht voor de liberalen en het bijzonder onderwijs voor de confessionelen:

Via deze onderhandelingen wil ik me inzetten voor de maatschappelijke vrede in ònze tijd. We zien dat tegenstellingen toenemen, de kloven groter worden. In de discussies over pensioenen en arbeidsmarkt dreigt de scheidslijn tussen jong en oud en tussen mensen met een vaste baan en met een flexibele baan groter te worden.

Cultureel krijgt de tegenstelling tussen links en rechts, tussen kosmopolieten en bezorgde burgers soms een rauw randje. Hoe bitter die strijd kan worden, zien we aan de botsingen in de VS. Zo erg is het hier gelukkig nog niet, maar ik wil doen wat ik kan om dat te voorkomen en beter te krijgen. Ik schuif aan en praat mee, in vredesnaam.

Je ziet in dit interview de moeilijke relaties binnen de formatie. Natuurlijk kunnen de mensen elkaar graag mogen, maar het zijn botsende idealen en daarbij worden er beslissingen gemaakt die eigenlijk niemand graag wil hebben. Toch moet het in de naam der consensus, het aloude Nederlandse poldermodel:

Hij is de afgelopen periode regelmatig gevraagd te stoppen met de onderhandelingen. ‘Ik zit aan de tafel van botsende idealen en ik nip aan de wijn waar een scheutje water bij is gedaan. Als mailers mij vertellen dat ik moeilijke compromissen zal moeten sluiten, dan kan ik ze alleen maar gelijk geven.’

‘Een compromis is soms ook gewoon pijnlijk. Akkoord gaan – tijdelijk, maar toch – met iets wat het bij lange na niet haalt bij je diepste overtuigingen, zorgt soms letterlijk voor slapeloze nachten. Momenten waarop ik het mezelf ook afvraag: waarom doe ik dit in vredesnaam?’|

Het wordt een kabinet dat niemand wil, de bevolking niet, de partijen niet, de politici niet. Een politieke vorm van automutilatie, maar dan met grote gevolgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. marco1

  Moge God hem helpen in de zware weg die hij momenteel moet bewandelen.

  1. Neworder

   Wat een onzin…

  2. DolleDries

   Ik zou van die god liever zijn geweten willen maken. Men moet wel realistisch blijven.

  3. Nasrani

   God belachelijk maken is niet goed! Maar dat de hypocriete CU dit wellicht oproept is enigzins te begrijpen.

 2. Guus Geluk

  Ach, Segers heeft zijn kroonjuwelen niet bij het grofvuil gezet.

  1. Nasrani

   Nee, wel zijn kiezers.

   1. Guus Geluk

    Dat weten we niet, want er is nog geen regeerakkoord.

    Wat we wel weten is dat het bindend referendum wordt afgeschaft, er drie eurokritische partijen aan tafel zitten en men voortaan het Wilhelmus moet gaan leren.

    Je vraagt je af hoelang ze dat bij D66 nog pikken.

    1. IJscoman

     “…..drie eurokritische partijen…..??? Waar heb je het in vredesnaam over Guus? Welke eurokritische partijen? Ik ken wel drie EU-kritische partijen (PVV, FvD en SGP) maar die zitten niet aan de formatietafel. Daar zitten uitsluitend eurofiele partijen.

     1. Guus Geluk

      Ik heb het over de ChristenUnie, het CDA en in mindere mate de VVD.

     2. IJscoman

      CU, CDA en VVD eurokritisch?? Je bent echt ontspoord Guus, van de leg, mesjogge, geschift, gestoord en niet goed snik. Welke van deze partijen heeft ooit aangegeven dat ze uit de EU en van de euro af willen?

      Waarschijnlijk bedoel je dat ze soms, een doodenkele keer, een ietsepietse tegengas tegen Brussel geven. Alleen voor de bühne natuurlijk, want het Grote Project moet doorgang vinden en daar werken ze dolgraag aan mee.

     3. Guus Geluk

      De ChristenUnie wilde er bij voorbaat al niet in, Buma probeert zijn partij rechts van de liberalen te manouveren en Rutte probeert met de Oost-Europese landen een front te vormen tegen de Frans-Duitse as.

     4. HaZ

      Bel 112 ! Guus heeft het delirium !

     5. IJscoman

      Ja HaZ, je ziet het goed. Guus is straalbezopen en praat nog slechts wartaal – hij heeft geen idee meer wat hij uitkraamt.

      Voor het moment doe je niet meer mee Guus. Ga eerst maar je roes uitslapen, dan kun je misschien morgen weer je dagelijkse baarlijke nonsens uitkramen.

     6. Guus Geluk

      Wat is hier nu zo moeilijk te begrijpen, HaZ. Alledrie de partijen hebben een eurokritische boodschap in hun verkiezingsprogramma staan. (Of zij het ook uitvoeren is vers twee, maar daar gaat het nu even niet om). D66 is een eurofiel bolwerk, Pechtold wil het liefst vandaag nog een Federaal Europa.

    2. Nasrani

     Waarom is het zo moeilijk toegeven dat de CU gaat voor het pluche en z’n principes te grabbel gooit? Landsbelang? Doe niet zo naïef. Ik hoop echt dat ze enorm worden afgestraft door de kiezer, die liever een rechte rug ziet! De SGP zal er van profiteren.

     1. Guus Geluk

      Je weet niet waar je over praat, Nasrani.

      De parlementaire geschiedenis heeft voortdurend aangetoond dat een coalitie met christelijke partijen paarse wetgeving vertraagde, afzwakte of tenminste bijstuurde. Tijdens paarse kabinetten (en in het bijzonder onder Kok) kon men volgas gaan: in de afgelopen vier jaar werd onder meer de Wet Voltooid Leven ontworpen. Die zou er niet zijn geweest als een christelijke partij aan tafel had gezeten.

      Segers en Buma zijn christelijke politici die ongetwijfeld keihard hebben onderhandeld over hun principes. Jij lijkt echter niet te beseffen dat je in een coalitie compromissen moet maken. Dat is het hele coalitiesysteem van de Nederlandse politiek.

 3. DolleDries

  De Duitse toppsychiater Christian Dogs heeft in een talkshow van de publieke zender ZDF zowaar een kritisch geluid mogen laten horen over Berlijns ‘4M’ programma (‘Merkels Massa Moslim Migratie’).  Volgens hem is de huidige politiek naïef door te denken dat de migranten te integreren zijn, en waarschuwt hij dat zij met hun ‘enorme geweldspotentieel’ als een ‘tijdbom onder de samenleving’ worden gelegd. Ook klopt het volgens hem van geen kant dat mensen met een kritisch geluid gelijk als extreemrechts en ziek worden weggezet, omdat niet zij, maar bondskanselier Merkel zelf gebruik maakt van het zaaien van angst om haar politieke doelstellingen door te drukken.
   

 4. DolleDries

  De premier van ons Nederland Mark Rutteis van plan om naast de verhoging van het eigen risico in de zorg, ook de BTW te verhogen op levensmiddelen. We weten allemaal nog hoe de neoliberaal in 2012 het voor elkaar kreeg om het BTW percentage van 19% naar 21% te verhogen (met hulp van de asociaal democraten der PvdA). Ondertussen broedt het aankomende kabinet Mark Rutte 3 op een BTW verhoging voor levensmiddelen. Als deze geruchten kloppen dan zullen vooral arbeiders met een laag inkomen zwaar geraakt worden. Natuurlijk geven VVD, CDA, D66 en ChristenUnie daar weinig om. Die pakken van de armen om de rijken te ontzien

  1. DolleDries

   Het aankomende kabinet heeft besloten om het eigen risco in de zorg op 385 euro te laten. Dit laat niet weg dat de zorg premies stijgen en dat er misschien wel een verhoging van het BTW tarief op levenmidellen komt!

  2. marco1

   Ik hoop het niet verhoging BTW op levensmiddelen zou een trieste zaak zijn. Persoonlijk Kan ik redelijk makkelijk rondkomen , maar als ik kijk wat er soms voor niks afgerekend moet worden bij de supermarkt kan ik me voorstellen sommige flink in de problemen komen om dagelijks een goede maaltijd op tafel te krijgen bij een verhoging.

   1. Guus Geluk

    Dat is dus kennelijk wel wat er gaat gebeuren. Trek je portemonnee maar.

    1. Punt50

     En dat volgens onze GG die altijd zo jubelt over onze “uitstekende bestuurders”.

 5. buitenbeentje

  Een kabinet met D66 is de doodsteek voor NL. Meer EU, schijt aan het volk. De kroonjuwelen liggen al in de pot.

 6. Punt50

  GJS blabla .. ik wil gewoon op het pluche..

 7. HaZ

  Zo jong nog (GJS) en nu al je ziel verkopen als gristen. Inclusief BTW, dat dan weer wel.

 8. Ni28

  Segers heeft van de punt komma gemaakt dus moet hij niet zeuren. Deze kabinet zal een ongewenste kind zijn die geen hemd krijgt.

 9. Duckday

  Waarom doe ik dit nu Hoogmoed waanzin en belust op macht Aanzien pluche doet bij deze draai konten wonderen onder de nom van landsbelang (eigenbelang) ook deze partij heeft lak aan zijn kiezers

  1. Ali Yas

   Segers denkt misschien: als ik het niet doe, dan doet een ander het. Maar a) dat is nog maar de vraag, en b) wil hij echt verantwoording nemen voor het beleid dat straks zal worden gevoerd? Zo te lezen heeft hij daar nu al een hard hoofd in. Misschien moest hij deze gifbeker maar laten staan.

 10. Sum

  Alles uit angst voor Wilders. Politieke establishment maakt zich belachelijk.

 11. Obiwokekenobie

  Tsssk… alsof Khalid geen recht zou hebben op zijn eigen kindbruidje. Stelletje nazi’s !!

  1. Obiwokekenobie

   Verkeerd topic

 12. Babaji538

  Ik ga graag slapen met een gerust hart.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.