Gestoord: linkse NPO verheerlijkt communistische moordenaar Che Guevara

De massamoordenaar wordt door de NPO gepresenteerd als een inspirerende revolutionair. 

Che Guevara. Iedereen heeft zijn beeltenis weleens gezien op een poster of op een t-shirt. Vooral zo’n tien jaar geleden gingen de shirts met het hoofd van Che als warme broodjes over de toonbank. Het is dus niet vreemd dat veel mensen de indruk hebben dat de in Argentinië geboren revolutionair een goede leider was die het beste voorhad met mensenrechten. Niets is echter minder waar: Guevara was een nietsontziende moordenaar die honderden mensen liet executeren.

“Bij twijfel moet je hem doodschieten.”

De bovenstaande woorden waren de instructie van Che voor zijn ondergeschikten in het revolutionaire leger dat de macht zou grijpen in Cuba. Een eerlijk proces was niet van toepassing, en vermeende tegenstanders konden fluiten naar hun mensenrechten. Volgens ooggetuigen liet Che zelfs minderjarigen ter dood brengen.

Maar wat doet de NPO? Die doet net alsof Che een gezellige en inspirerende revolutionair was.

Schermafbeelding 2017-09-17 om 16.36.53

 

“Tijdens een revolutie Che kijken?” is de wervende tekst van de publieke omroep op Twitter. Stel je eens voor dat een documentaire over Hitler of Mussolini op die manier zou worden aangeprezen. En dat terwijl veel uitspraken van Che nauwelijks te onderscheiden zijn van die van Adolf Hitler, zo blijkt uit de volgende quiz:

che of hitler

Niets beschrijft de verdorvenheid van Che Guevara beter dan zijn eigen woorden. Hij was bereid om “miljoenen slachtoffers” te maken voor het socialisme en noemde het “crimineel” om als individu te denken. “Rivieren van bloed” moesten er vloeien om het socialisme te bereiken, vond Che.

Maar de NPO noemt de communist een ‘icoon’.

Schermafbeelding 2017-09-17 om 16.55.53

“Voor de een is hij een koelbloedige moordenaar, voor de andere een heilige van mythische proporties.”

Alsof de waarheid ergens in het midden ligt. Het is volkomen bizar hoe moordenaars worden witgewassen en goedgepraat. Che was een brute tiran, niets meer en niets minder. En oh ja, hij was ook nog eens een racist. Zwarten waren volgens hem maar een stel luilakken, terwijl Europeanen intelligent waren. Mensenrechten schenden, moorden, racisme… Geen probleem voor de NPO. Che Guevara was immers links, dus dan is het goed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Floris

  Geen enkel kritisch woord over dit ventje op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara

  Veelzeggend…wat betreft Wikipedia.

 2. Floris

  Nog even en ook Pol Pot wordt weer op het schild gehesen.

 3. K.Dopper

  Dat de valse romantiek rond figuren als Che Guevara een leugen was lijkt me een open deur maar we weten helemaal niet wat de NPO in de documentaire gaat melden over deze figuur, al dit geroep is gebaseerd op een aankondiging.

  Rustig, jongens, als we de documentaire hebben gezien praten we verder.

  1. Floris

   Heeft Dopper nog wat te melden over het feit dat Wikipedia helemaal niet over de misdaden van Che GueVARA spreekt?

   Wat zegt dit over Wikipedia?

   1. K.Dopper

    Ik heb even gekeken naar het Wikipedia-lemma, Floris en las ondermeer:

    “Guevara was beducht voor een herhaling in Cuba. Even belangrijk was de afschrikking die zijn bloedbad teweegbracht. Dit waren allemaal publieke terechtstellingen. En de executies van deze verklikkers en folteraars, tot en met de uiteindelijke verbrijzeling van de schedel met een genadeschot van een massieve 0.45, afgevuurd vanaf vijf passen, waren eveneens publiek. Guevara stond erop dat zijn manschappen de familie en vrienden van de terechtgestelden lieten passeren voor deze met bloed, beenderen en hersenen bespatte muur.”

    Ik vrees dat je het lemma niet eens gelezen hebt en, zoals vaker, geen idee hebt waarover je praat.

    1. Floris

     In tegenstelling tot jij ben ik bereid om toe te geven als ik ernaast zit. Ik heb hier inderdaad overheen gelezen.

  2. Bloem

   Beste heer Dopper,
   Deze documentaire wordt reeds uitgezonden op tv. We kunnen er dus inmiddels al wel het e.e.a. over zeggen. Het betreft een mooie en heldere documentaire waarbij ook de slechte kant van Che belicht wordt. Erik Dijkstra neemt je mee langs de plaatsen waar hij geleefd heeft en betrokken was bij moordpartijen. Er wordt zelfs aandacht besteed aan de executies die hij zelf uitvoerde op zijn eigen manschappen wanneer hij twijfelde aan diens loyaliteit. Uiteraard wordt ook de romantische kant van Che belicht en het is duidelijk dat Dijkstra erg gecharmeerd is van de figuur Guevara, dat weerhoudt hem echter niet om de kwalijke kanten eveneens te belichten.

  3. Ni28

   Jouw wens wordt vast vervuld met die sympathieke Che.

   1. Bloem

    Beste Ni28, ben zeker geen fan van dhr. Guevara, echter hij maakt deel uit van een stukje prominente jonge wereld geschiedenis. Het is in mijn ogen goed om daar evenwichtig aandacht aan te besteden. Zeker nu we in Venezuela zien wat het communistisch socialistich bewind daar aanricht.

 4. Ni28

  Gaat de NPO ook janken dat wij geen Maduro hebben?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.