Goed nieuws: referendum over privacyschendende aftapwet komt in zicht

De aftapwet geeft de AIVD verregaande bevoegdheden om het internetgedrag van burgers te bespioneren. Tijd voor een referendum.

De aftapwet werd in februari met grote meerderheid van stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. Verontruste burgers zijn het echter niet eens met de wet, die de inlichtingendiensten nóg ruimere bevoegdheden geeft om mensen te bespioneren op het internet. In totaal heeft de Kiesraad ruim 17 duizend handtekeningen binnengekregen met het verzoek tot een referendum over de privacyschendende wet.

Om ook daadwerkelijk een referendum af te dwingen, moeten de initiatiefnemers van de petitie van 4 september tot en met 16 oktober maar liefst 300.000 handtekeningen verzamelen. Dat is natuurlijk een stuk meer dan de 17.000 die nu zijn opgehaald, maar het is zeker geen onrealistische doelstelling. Wie zit er immers te wachten op de overheid die over je schouder heenkijkt om te zien welke sites je bezoekt?

Bovendien levert al die massale dataverzameling helemaal niets op. De meeste burgers houden zich niet bezig met het voorbereiden van terreuraanslagen, en het is dus volkomen onzinnig om hen in de gaten te houden. Inlichtingendiensten moeten zich juist richten op de risicogroepen – extremistische activisten, radicale moslims, dat soort types. Hoe vaak horen we niet na een aanslag dat de dader “bekend was bij de veiligheidsdiensten”? Dat mag dus nooit meer voorkomen. Inlichtingendiensten moeten niet meer mensen bespioneren, maar juist de verdachte types veel meer op de huid zitten.

Het is dus te hopen dat er genoeg handtekeningen worden opgehaald om een referendum af te dwingen over de aftapwet. Niet elke burger is een potentiële terrorist, en de overheid dient ons ook niet zo te behandelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Pqck

  Waar kan ik de petitie ondertekenen?

 2. Pqck

  Op de formatietafel ligt een voorstel om het raadgevende referendum af te schaffen. D66 is ontevreden met hoe de wet (meer democratisering) nu werkt. Voor je het weet is dit “kroonjuweel” van D66 weer verdwenen. Haast maken is dus wel de boodschap.

 3. Henk-Jansen

  Ik maak me niet druk om deze wet. Ik heb niets te verbergen terwijl de mensen met hun handtekening onder dit initiatief niet zo onschuldig lijken te zijn. Bij de strijd tegen het terrorisme zijn harde maatregelen nodig om onze veiligheid te waarborgen!

  1. Ni28

   Ik heb ook niets te verbergen en als deze wet echt alleen het terrorisme moet stoppen is het prima. Maar deze wet geeft de mogelijkheid kan ook uw vrijheid kosten. Net als de Facebook misbruikt wordt zo kan het nog ruimer met deze wet.

 4. swetsnek

  Maakt mij niet ik surf al jaren anoniem heb geen ip adres lol

  1. Neworder

   Hahahaha anders is inloggen op DDS niet mogelijk voor swetsnek ….

   1. swetsnek

    ik wel jij dan met je vele kut naampjes pisvlek

  2. Neworder

   Dat is pas zwetsen, geen ip adress.

   1. Floris

    De bedrieger Sarko (=pot) verwijt de ketel.

    De hypocriete socialist ten voeten uit.

   2. swetsnek

    jongetje wat loop jij een eind achter vpn is er al jaren jij mag rustig lekker naief doormodderen hoor

 5. Neworder

  Het zijn allemaal handtekeningen van die linkse rakkers, rechts heeft niets te verbergen.
  Eh, of was het nu andersom.
  Ben voor aanpassen aanvraag referendum, veel meer handtekeningen nodig voor een gewoon referendum.(niet raadgevend).
  Wordt in dit digitale tijdperk straks een makkie .
  Zeg maar 25 % van de kiesgerechtigden..
  Hup Geert ff doorbijten en al je kiezers zetten een handtekening voor een referendum- jaag de moslim het land uit.

  🙂 🙂

 6. Guus Geluk

  “De Tweede Kamer stemde in februari met een grote meerderheid in met het wetsvoorstel. Bij de stemming in de Eerste Kamer was uiteindelijk ook een ruime meerderheid van VVD, PvdA, CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, 50PLUS en OSF voor.”

  Rechts heeft dat wetsvoorstel al door het parlement gejaagd. Wat heeft een raadplegend referendum dan in ’s hemelsnaam voor een zin?

  1. Ni28

   Waarschijnlijk zijn de niet geraadpleegde mensen niet mee eens. Daar zijn dus referenda voor als de politieke partijen het op een akkoordje gooien zonder hun achterban te raadplegen.

 7. Ni28

  Wij staan aan de rand van de totale controle over de burger. Dit zogenaamd voor onze veiligheid. Maar het misbruik van deze controle door de staat is veel waarschijnlijker. Een soort communistische controle is in zicht. Big Brother is watching you!

 8. corfo

  De AIVD, MID én Justitie kennende, zullen die diensten óók zónder wet rustig doorgaan met anoniem tappen, zoals al jaren gebeurt.

 9. fusilier

  Kijk maar naar China , daar weten ze precies hoe je anderhalf miljard mensen onder de duim houd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.