Leerlingen moeten van Rutte III verplicht naar het Rijks… maar dan wel naar de kuise versie

Onder druk van het CDA lijkt het erop dat kinderen in de toekomst eindelijk eens wat zullen leren over de beginselen van ons land. Nou ja: sommige beginselen dan.

Het was een opvallende verkiezingsbelofte van de christendemocraten: als het CDA weer aan het roer zou komen te staan, zou men op scholen weer het Wilhelmus gaan leren. Niemand nam dat destijds serieus, maar warempel: het lijkt er toch echt van te komen. De andere partijen lijken te hebben toegegeven aan de patriotische eisen van Buma, waarbij hij er zelfs nog meer uitgesleept lijkt te hebben dan aanvankelijk gehoopt werd. Niet alleen ons volkslied maar ook de grondwet wordt verplichte kost voor onze jongere generaties. En als kers op de taart: een bezoekje aan het Rijksmuseum te Amsterdam behoort vanaf nu ook tot het lespakket.

Dat is natuurlijk uitstekend nieuws: in een land waar onze nationale identiteit al zo onder druk staat, kan het absoluut geen kwaad om eens wat meer aandacht aan dit soort zaken te besteden. Tegenwoordig lijkt er vanuit bepaalde hoeken – ik kijk naar jou, Sylvana – alleen nog maar aandacht te zijn voor negatieve aspecten van ons verleden. Of nou ja, aspecten die men graag uitlegt alszijnde negatief. Er is hoe dan ook geen betere plek dan het Rijksmuseum om onze jeugd te laten zien dat onze voorvaderen zowaar – je verwacht het niet – ook prachtige dingen gedaan en gemaakt hebben.

Toch lijkt er nu al een politiek correcte selectie te worden gemaakt van wat er wél en niet aan de jonge bezoekers kan worden getoond. In een interview met onze fijne staatsomroep, de NOS, laat Rijks-directeur Dibbits weten blij te zijn met het besluit, maar liever niet de gehele collectie open te willen stellen. Sommige delen zouden namelijk “te heftig” zijn voor de tere kinderziel.

Als eerste voorbeeld van wat hij liever verborgen houdt, noemt hij dit fraaie stuk dat de lijken toont van de gebroeders De Witt:

Bron foto: Rijksmuseum
Bron foto: Rijksmuseum

Goed, erg smakelijk is het niet te noemen, maar is dat meteen een reden om het dan maar even te verstoppen als de schoolklas langsloopt? Enfin, veel problematischer wordt het bij dit schilderij, “Sater en Nimf”:

Bron foto: Rijksmuseum
Bron foto: Rijksmuseum

Nee, hier geen opengereten lichamen of andere bloederige taferelen: hier aanschouwen wij naakte bovenlichamen. Het is een doek waar lust overduidelijk een centrale rol speelt, en laat dat nou net iets zijn wat ‘sommige delen van onze bevolking’ niet vinden kunnen. Dat is tot daaraan toe, maar dat nota bene de directeur van ons belangrijkste museum daaraan toegeeft is uit den boze.

Laten we immers niet vergeten: kunst hoor juist een tikkeltje provocatief te zijn. Dat onderscheidt het van de werkelijkheid, en ook dáár hebben de toekomstige generaties het recht op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. van Urk

  Een portret waar twee populisten voor de ogen van de Orangisten werden vermoord. tsja..

  1. Thjum

   Nee hoor, domoor, hier werden keurige regenten door Oranjegezinde populisten vermoord.

   Het CDA heeft gelijk, ons volk kent zijn geschiedenis niet meer

   1. Floris

    Thjum, aka Dopper, begint meteen met schelden. Doe dat nou niet, Wim. Dat staat zo dom.

    1. IJscoman

     Wim Dopper is momenteel onder meerdere nicks tegelijk actief. Past duidelijk bij zijn Multiple Personality Disorder ook wel dissociatieve identiteitsstoornis geheten.

     Veel succes hoor Wim.

    2. van Urk

     Floris@ Ik wist dat ie meteen ging happen op mijn verzonnen reactie. 😉

     1. Zwanet

      Het was toch wel een beetje een domme opmerking, van Urk. Als je je er zo probeert uit te praten sta je wel een beetje voor aap.

     2. Floris

      Gekken kennen geen enkele maat. Wim is nu onder 3 verschillende aliassen actief.

     3. Boezaardt

      Wie is Wim?

     4. Nico Dorlas

      Daar trapt natuurlijk niemand in.

   2. Dubbele Komma

    En dat zeg jij? WHAHAHAHA

    Alsjeblieft zeg… wat weet jij van geschiedenis dan? Helemaal niks anders kraai je niet van die onzin uit waar je je onsterfelijk belachelijk mee maakt. Niet eens met iemands mening. Nee. Gewoon geschiedenis is gewoon gedocumenteerd hoor zwakzinnige. Verdiep je er eens in voor de gein. Je lijkt nu Peter r de vries wel die aan een vrouw gaat zitten uitleggen wat mensruatiepijnen zijn. En dat hij dat echt beter weet dan een vrouw….

    Je bent weer hilarisch dopper…whahaha

 2. Paaldanseres

  Gelijk alle subsidies intrekken voor die linkse Islamsterdamse kunstbende.

 3. Thjum

  Dit is pas het begin. Straks eist het CDA schooluniformen, opstaan bij binnenkomst van de leraar en publieke lijfstraffen bij spijbelen voor het museum.

  1. Nederlandse_Patriot

   Mooi toch? Zouden ze moeten doen. Ik ben van het VMBO naar het MBO gegaan en ik kan u vertellen dat men hier 0% discipline heeft. Iedereen loopt er als een gabber bij die ontsnapt is uit de jaren ’90. Respect voor elkaar is ook ver te zoeken, vooral voor de leraren. Net een apenkooi. Een beetje gezag in de tent zou dus niet mis zijn.

 4. Ruud562

  “Toch lijkt er nu al een politiek correcte selectie te worden gemaakt van wat er wél en niet aan de jonge bezoekers kan worden getoond.”

  Tja, vooral islamitische aanhang in de schoolklas, moet je ‘precair’ mee omgaan, hé. Want zijn nogal gevoelig voor beeldenissen. Ja, en dat ze al op zéér jonge leeftijd bij levende schapen of runderen de keel doorgehakt zien worden voor hun offerfeest, ach, dat is vanwege hun ideologie waarin ze opgroeien. Moet je respecteren…

  En natuurlijk is voor de donkergekleurden in de klas, die overgevoelig zijn voor toegepaste benamingen uit het verleden, dat al aangepast.

  Dus CDA, de beginselen van ons land, hé …

 5. Ni28

  Naakt en moslimkinderen dat kan natuurlijk niet en nu al komt de politieke correctheid in beeld. Moslims mag je niet krenken, weer de bekende stap terug. Wordt de Wilhelmus ook in het Arabisch vertaald?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.