Lodewijk Asscher: ”Er valt niets te relativeren. Fouten in Mali zijn zwaar genoeg om af te treden.”

De VVD en de PvdA blijven elkaar aanvallen in de regering. We hebben een demissionaire regering, maar Vice-Premier Lodewijk Asscher heeft hard uitgehaald naar mevrouw Hennis. Nog een politieke dolksteek vanuit de PvdA in de richting van de VVD.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft in een rapport een keihard oordeel geveld over het overheidsbeleid omtrent de missies in Mali. De overheid heeft niet goed genoeg zijn best gedaan om de veiligheid te garanderen van de militairen. Nu zijn oorlogsmissies nooit risicovrij, maar er wordt wel van de overheid verwacht dat ze een optimale context garanderen voor de militairen. Dat ze niet met houten stokken het conflictgebied in gaan, in plaats van geweren.

Nu zijn we er achter gekomen dat er veel fouten zijn gemaakt. Zoals de munitie, die niet toereikend genoeg was. Ja, dat hadden we al veel eerder door. Zoals de beruchte pang-pang gebeurtenis. Er wordt gewoon niet genoeg geïnvesteerd in ons leger. Het zijn erbarmelijke omstandigheden en dat kunnen de politiek verantwoordelijken gewoon toegeven.

Natuurlijk heeft de VVD en minister Hennis niet de optimale partner als het gaat om uitgaven aan Defensie. De PvdA heeft als politiek verantwoordelijke de afgelopen decennia genoeg bezuinigd op Defensie. In Nederland was dit Ministerie altijd een bron van inkomsten door er in te snijden. Nu komt men er achter wat de consequenties zijn. Niet gesimuleerde consequenties of waarschuwende rapporten, maar mensen die dood zijn gegaan. Leg dat maar eens uit aan de familieleden van de gestorvenen, of aan de militairen die hun land willen dienen, maar daar niet de spullen voor hebben.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. DolleDries

  Ach de PVDA heeft zelf meegeholpen om 293 gedode landgenoten onder een steen te leggen en mee gedaan aan oorlog ophitsing in de Oekraïne. Denken jullie nou echt dat die criminele bende van de VVD zich druk maakt over twee lijken.
  Zou mijn benieuwen hor CDA en CDU er over denken met hun gelovig inslag of is dat bedrog. Ik denk dat D66,CDA en CU een mooie steen is om deze soldaten onder te leggen.

 2. DolleDries

  Bart Nijman @BartNijman
  Die @LodewijkA is ook een smiecht trouwens. PvdA Negerkoning Koenders speelde een giga rol in politieke lobby voor “zijn” Mali-missie.

 3. Telemachus

  De PvdA was toch niet alleen verantwoordelijk voor de jarenlange bezuinigingen op Defensie?
  Wat een raar betoog.

 4. Ni28

  Zou Asscher het ook zeggen in de beginperiode van dit kabinet? Waarschijnlijk niet. Hij zat er de hele tijd zelf bij en dus kon weten van de misstanden bij defensie. Maar de politiek moest kost wat kost Nederland als brave meedoe land promoten en dat kost levens. De blunder van Srebrenica is ook politiek falen en niets anders. Niet allen al die doden maar ook gefrustreerde militairen voor het leven. Levende slachtoffers.

 5. Nog1

  Dit artikel klopt niet helemaal. Het waren kabinetten waar de PvdA helemaal niet inzat die het meeste hebben bezuinigd, zoals bv Balkenende I,II,III. Procentueel de grootste bezuiniging was tijdens Rutte I onder leiding van minister Hillen (CDA).

 6. Duckday

  DE top heeft de verantwoording ook de PVDA zat in de regering DUs ook de PVDA moet aftreden Deze hele regering neemt geen enkele verantwoording Ze sturen de mensen op oorlog pad maar later moeten de zelfde soldaten voor de rechter komen maar de top valt er buiten De regering stuurt deze mensen op een missie die hebben de verantwoording zij moeten voor de rechter komen niet de gewone man

 7. corfo

  Nou nou ons Lodewijkje is plots heel helder én duidelijk.
  Was hij dat ook maar in de zaak van de verdwenen miljoenen euro’s ten tijde van z’n wethouderschap in A’dam.

 8. HaZ

  Heeft geen enkel nut dat Hennis aftreed. Je denkt toch niet dat Rubberen Rutte haar nu nog als minister aanstelt na dit debacle. Lost zichzelf op, net zoals Koenders. Om het in militaire termen te houden…..Einde oefening !

  1. Telemachus

   Hennis is een goede minister en gepland om ook inhet volgende Kabinet Defensie te leiden. Jammer als ze nu onderuit gaat maar ik vrees dat er weinig anders voor haar opzit.
   Asscher kan zich nu politiek veroorloven zich daar helder over uit te spreken.

   1. Nog1

    @ Telemachus

    Een goede minister?

    Daar ben ik het niet mee eens. Onder haar verantwooordelijkheid zijn we twee missies begonnen zonder dat het benodigde materieel op orde was (Syrië met niet volledig uitgeruste F16’s en Mali met onduigdelijke munitie.)

    Na 5 jaar Hennis zijn een aantal dossiers die al voor haar aantreden bestonden geen steek opgeschoten (denk bv aan de Chroom-kwestie). Ook toen er bij oefeningen slachtoffers vielen vanwege onduigdelijk materiaal heeft ze niets ondernomen, zodat hetzelfde probleem zich in oorlogsgebied voor ging doen.

    Ze is te veel diplomaat die de relaties met het buitenland op orde wil houden, dan dat ze minister van Defensie is die het oog heeft op de veiligheid van ons en haar personeel. Zo heeft ze het achterstallig onderhoud van de F16’s willen oplossen door samenwerkingsverbanden met België en Duitsland zodat hun vliegtuigen ons werk doen. Sinds Sebrenica kennen we het risico van te zwaar leunen op andere landen voor het uitvoeren van eigen taken.

    Maar Hennis kennelijk niet.

  2. Nog1

   @ HaZ

   Gezien hun vriendschapsband verwacht ik eerder het omgekeerde; dat ze aftreedt zodat hij haar toch een ministerpost in Rutte III kan aanbieden. Het Donner-scenario.

   Het is maar een verwachting, de toekomst zal uitwijzen wie van ons gelijk krijgt.

   1. Boezaardt

    Ik denk dat eerst aftreden en drie weken later weer benoemd worden als minister geen geloofwaardige figuur is.
    Bij de VVD is veel mogelijk maar dit zie ik niet gebeuren.

    1. Nog1

     @ Boezaardt

     Nee, het is idd niet geloofwaardig. Net zo min als het geloofwaardig is om iedereen 1000 euro te beloven, of te beweren dat er geen geld meer naar Griekenland gaat. Of tien jaar te roepen dat je voor meer politie bent en in dezelfde tijd je eigen minister opdracht geven zoveel mogelijk agenten te ontslaan.

     Maar ik geloof niet dat geloofwaardigheid bij de VVD een issue is. Dan hadden ze zich permanent doodgeschaamd.

     1. Thjum

      De VVD heeft inderdaad een groot vermogen om luchtbalonnen voor politiek te verkopen.

   2. HaZ

    @nog 1
    Klinkt cliché ,maar zelfs Rutte zal daar toch wel iets van geleerd hebben ?
    De vraag stellen is hem beantwoorden, vrees ik.

 9. A3aan

  Er is een demissionaire regering, ja, en ben benieuwd hoe lang dat stand kan houden. Meer dan een half jaar door rommelen en zaken door drammen zonder de kiezers te laten weten wat men precies aan het doen is, de kiezer voor een voldongen feit stellen.

  Nieuwe verkiezingen moet, Rutte kan dat niet tegen houden. Hopelijk is de uitslag dusdanig dat de VVD het regeren aan anderen zal moeten over laten. Ik kannie wachten.

  1. Neworder

   Eh wat klets je nu.

   1. swetsnek

    hier klets er maar 1

 10. Seneca

  Ik denk dat Telemachus de nieuwe nickname is van CP en/of dopper. Niet op diens uitlatingen reageren.

 11. Guus Geluk

  Na Van der Steur was Hennis de slechtste minister uit Rutte II.

  1. van Urk

   Hoe dan ook politici kunnen het plaatje altijd mooier vertellen dan het werkelijk het geval is. Ik hoor het haar nog zeggen dat onze militairen altijd goed voorbereidt en met goed materieel uit gezonden gaan worden. “Er zijn veel mensen aan de politiek gestorven, doch slechts weinig politici” Cees Buddingh 1918-1985

   1. Guus Geluk

    Ik hoor Van der Steur ook nog sorry zeggen.

    Gelukkig dat hij is vervangen door een meer competente bestuurder. Nu Hennis nog.

    1. van Urk

     Mosterd na de maaltijd Guus. Bezuiniging op defensie speelt al jaren en hoeft geen ramp te zijn mits elk gekozen defensie minister in de tweede kamer of binnen haar of zijn partij zijn mond niet open doet als de bodem bijna geraakt is en daardoor er wel een ramp ontstaat. Hennis had met zorgelijke berichten vanuit defensie wat meer inzet mogen gaan tonen.

     1. Guus Geluk

      Ja, maar dat deed ze niet en nu ligt ze onder vuur.

  2. HW

   Guusje – Tot nu toe heb ik alleen maar jouw fanatieke positieve commentaren over Rutte II gelezen. Hoeveel ministers en staatssecretarissen heeft de VVD verloren gedurende deze periode.
   Rutte II zal als flut kabinet de geschiedenis in gaan en dat er een Rutte III komt, is al erg genoeg voor Nederland.

   1. Guus Geluk

    HW, ik vind dat Rutte II het over het algemeen goed heeft gedaan. In het bijzonder Rutte, ik acht hem een competent en verbindend premier. Niet in de laatste plaats, omdat hij – evenals Mutti Merkel – een crisismanager is: de economische crisis, kabinetscrisis, de MH17-crisis. Bovendien zorgde hij voor een langdurige stabiliteit: ik vind het daarom goed dat hij nog vier jaar het Torentje ingaat.

    Dat neemt niet weg dat ik ook kritiek op het kabinet heb. Veiligheid en Justitie kwam onder Van der Steur in zwaar weer. Er is gelogen, verzwegen en gemanipuleerd. De commissie-Oosting schreef hier een snoeihard rapport. Ook was lange tijd bekend dat Hennis er op Defensie een knoeiboel van maakte. Het was een kwestie van tijd voordat zij een echte stommiteit zou begaan.

 12. Punt50

  Voor één keer geeft ik Lodewijk Asscher gelijk. Vrouwtje Hennis heeft het nu wel erg bont gemaakt en moet het veld ruimen!

  1. van Urk

   Volgens een gespleten persoonlijkheid op dit blog ligt het de schuld bij de kiezer omdat die geen extra cent meer willen uitgeven aan defensie. Er zijn maar drie flut partijen die defensie afbraak in hun programma hebben staan maar samen geen kabinet gaan vormen. Dus het ligt niet aan de kiezer maar aan de partijen waar zij op stemmen die beloven voor meer geld naar defensie maar het toch weer liever aan andere hobby,s besteden.

 13. DolleDries

  De echte schuldige zijn natuurlijk ook die gene die deze secretaresse aangesteld hebben als minister van defensie. Rutte is net zo goed schuldig en zou moeten vetrekken. Hij is de hoofdverantwoordelijke.

 14. J.C.

  Verbeet (PvdA) zei zojuist bij het tv programma Pauw, dat de journalist die het interview met Hennis (VVD) over de zinloze dood van twee militairen in Mali, waarin zij een modderfiguur sloeg, karaktermoord pleegde door dat interview on line te zetten. Vlak voor deze uitspraak zei Verbeet van de PvdA dat Asscher van de PvdA voor z’n beurt gesproken had, toen hij in een radio-interview aangaf dat Hennis (VVD) moest aftreden, omdat de fouten in Mali zwaar genoeg waren. Verbeet (PvdA) pleegde daarmee natuurlijk karaktermoord op haar partijgenoot Asscher.

  Overigens als Asscher (PvdA) ballen en eergevoel heeft treedt hij, als vice-premier, vanwege Mail af en valt het kabinet Rutte II alsnog.

 15. Babaji538

  De waarde tot het woord kent de waarde tot leven.
  Een gebrek aan levensvisie is geen fout aan ervaring,
  integendeel.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.