jan roos

Column Jan Roos: Beatrix heeft 66 volbloed Arabieren op kosten van het ministerie van Landbouw

Geen categoriesep 29 2017, 12:00
Bent u ook zo gek op het Koningshuis? Dat moet haast wel, want u bent hoogstwaarschijnlijk een rechts-conservatief aangezien u dit leest of u bent de digitale weg kwijt. Enfin, de Oranjes kunnen altijd op veel bijval rekenenen aan de recherkant van het politieke spectrum. Het is immers vele malen vaker dat langharige werkloze hippietuig dat zonodig een republiek willen.
Ikzelf was altijd een liefhebber van het Koningshuis. Was inderdaad. Natuurlijk is het belachelijk dat de baas van het land via de baarmoeder wordt bepaald. Dan kan je wel zeggen dat het allemaal maar voor de show is, een dure poppenkast, maar dat is het niet. Het koningsschap is verre van ceremonieel. Willem-Alexander is de baas van de Raad van State en heeft daardoor een bijzonder machtige politieke positie. En dat is in het jaar 2017 echt belachelijk. Maar dat was al bekend, ook toen ik nog vurig hoopte ooit een lintje te ontvangen of een vorkje mee te prikken met de familie op een of ander paleis. Wat is er dan veranderd?
Geld. En dan voornamelijk het niet transparant zijn over geld. Dat irriteert mij mateloos. Een tiental dagen terug kregen we te horen dat we een miljoentje extra moeten betalen aan het Koningshuis. Drie ton erbij voor de reeds aardige vergoeding voor onze royals en de rest voor andere zaken. In de Telegraaf stond het als volgt: “Het koningshuis verwacht afgerond 600.000 euro meer uit te geven aan materiële uitgaven. Onder de materiele dienst van het Koninklijk Huis vallen kosten voor auto’s, paarden en rijtuigen en gebruikskosten van de paleizen, inclusief verwarming en verlichting.” Dit is natuurlijk ingestoken voor de propagandadienst van onze vorsten en familie: de Rijksvoorlichtingsdienst. Alleen is het een leugen. En dat maakt mij Oranje-af.
Naast dat de familie tientallen miljarden bezit en dus prima zelf de kachel kan stoken of de paardjes van biks voorzien is het onzin dat extra vergoeding voor deze kosten zijn. De paleizen, hun onderhoud en de energierekening wordt namelijk bekostigd door het ministerie van Wonen en Rijksdienst. Het wagenpark wordt onderhouden en zonodig aangevuld met het geld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Defensie betaalt onder andere het onderhoud van de jacht De Groene Draeck, dat overigens een cadeau van het volk was. Het volk dat dus via belastinggeld ook het bootje weer mag onderhouden. Alle beveiligingsmaatregelen zijn op kosten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. En voor de koetsen en paarden - mevrouw Beatrix heeft zelf alleen al 66 volbloed Arabieren - kunnen de onkosten op de rekening van het ministerie van Landbouw gaan.
Samengevat: de Oranjes hebben zelf helemaal geen belastinggeld nodig om deze zaken te betalen. Dat doet u namelijk al. En als je daar niet eerlijk over bent heb ik geen zin meer in je.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten