Lodewijk Asscher: ''Er valt niets te relativeren. Fouten in Mali zijn zwaar genoeg om af te treden.''

Lodewijk Asscher: ''Er valt niets te relativeren. Fouten in Mali zijn zwaar genoeg om af te treden.''

De VVD en de PvdA blijven elkaar aanvallen in de regering. We hebben een demissionaire regering, maar Vice-Premier Lodewijk Asscher heeft hard uitgehaald naar mevrouw Hennis. Nog een politieke dolksteek vanuit de PvdA in de richting van de VVD.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft in een rapport een keihard oordeel geveld over het overheidsbeleid omtrent de missies in Mali. De overheid heeft niet goed genoeg zijn best gedaan om de veiligheid te garanderen van de militairen. Nu zijn oorlogsmissies nooit risicovrij, maar er wordt wel van de overheid verwacht dat ze een optimale context garanderen voor de militairen. Dat ze niet met houten stokken het conflictgebied in gaan, in plaats van geweren.

Nu zijn we er achter gekomen dat er veel fouten zijn gemaakt. Zoals de munitie, die niet toereikend genoeg was. Ja, dat hadden we al veel eerder door. Zoals de beruchte pang-pang gebeurtenis. Er wordt gewoon niet genoeg geïnvesteerd in ons leger. Het zijn erbarmelijke omstandigheden en dat kunnen de politiek verantwoordelijken gewoon toegeven.

Natuurlijk heeft de VVD en minister Hennis niet de optimale partner als het gaat om uitgaven aan Defensie. De PvdA heeft als politiek verantwoordelijke de afgelopen decennia genoeg bezuinigd op Defensie. In Nederland was dit Ministerie altijd een bron van inkomsten door er in te snijden. Nu komt men er achter wat de consequenties zijn. Niet gesimuleerde consequenties of waarschuwende rapporten, maar mensen die dood zijn gegaan. Leg dat maar eens uit aan de familieleden van de gestorvenen, of aan de militairen die hun land willen dienen, maar daar niet de spullen voor hebben.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties