LOLWUT? Frauke Petry kondigt daags na overwinning vertrek aan bij AfD, loopt weg bij persconferentie

De vrouw die bekendstond als de “leider van de gematigde vleugel van de partij” heeft er een dag na de verkiezingen geen zin meer in. Heel apart.

Frauke Petry had gisteren een bijzonder mooie en belangrijke dag. Haar Alternative für Deutschland boekte namelijk een historische verkiezingsoverwinning. Voor het eerst in tientallen jaren heeft Duitsland een rechtspopulistische partij in het parlement; een partij die ter rechterzijde van het CDU opereert.

Op Twitter was Frauke gisteren dan ook keihard feest aan het vieren. Ze leek er duidelijk zin in te hebben en was maar wat trots.

Nou, dat heeft niet lang geduurd. Vanmorgen bij de persconferentie van AfD stond Petry namelijk ineens op en kondigde ze luidkeels aan dat ze met de partij brak en geen plaats zal nemen in de fractie. Ze wordt dus politiek onafhankelijk.

Tijdens de persconferentie legde Petry uit dat ze gelooft dat ze, als ze haar conservatieve denkbeelden in de praktijk wil brengen, ze moet breken met AfD. En dus doet ze dat. Vervolgens liet ze weten voorlopig geen vragen te beantwoorden van de pers. Mevrouw wil in haar eentje door — ze heeft genoeg voorkeursstemmen gekregen om haar zetel op te eisen, dus niemand die haar iets kan maken.

Petry was de afgelopen maanden al op een zijspoor beland bij AfD, wat dan ook de reden is dat niet iedereen even verbaasd is door deze stap. Zoals je kunt zien op de video hierboven geldt dat duidelijk niet voor haar collega’s, die geschokt reageerden en haar zelfs verzochten om te blijven zitten omdat haar aankondiging ronduit onbeschoft was.

De reden dat Petry en haar partij uit elkaar gegroeid zijn? Ze wilde dat AfD mensen met extreemrechtse neigingen eruit zou zetten. Die strijd verloor ze intern, waarna ze genoegen moest nemen met een bijrol. Daar heeft ze duidelijk geen zin in, wat natuurlijk de reden is dat ze nu voor zichzelf begint.

Voor AfD is dit natuurlijk mogelijk wel degelijk een probleem: als de partij niet oppast wordt het nu niet een mix van FVD en de PVV, maar wordt het gewoon een tweede LPF. De Duitse kiezer kennende waardeert hij dat absoluut niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. DolleDries

  Natuurlijk heeft ook deze partij zijn opstart problemen. Dat is het gevaar dat er toch linkse trollen inkomen die de zaak saboteren. Het trollen vuilnis verlaat dan de partij dat is goed dan komt er schoonschip
  Vanmorgen nog in de krant een boekje over de VVD.

  1. Neworder

   Man man geef jezelf een harde reset zodat je weer enigszins spoort..

   1. DolleDries

    Ik bedoel zo trol als jij Sarko, jij wou toch zo graag lid worden van de PVV.
    Niet uit politieke overtuiging natuurlijk als tomaatje, maar om ze zaak te verzieken.

  2. brabantguy

   Er is geen linkse trol voor nodig om dergelijke partijen op te heffen. In het verleden al afdoende bewezen dat ze zichzelf de das omdoen. Het wegvallen van de oprichter/leider is genoeg om die partijen om te laten vallen. Genoeg voorbeelden en niet alleen in Nederland.

   1. K.Dopper

    De PVV staat of valt met Geert, zoals de LPF stond of viel met Pim. Dit zijn in de kern partijen naar fascistisch model: Ein Führer. Als ze omvallen is de partij weg.

    1. toetssteen

     Ein Rutte!

 2. DolleDries

  Vrouwen zijn veel te impulsief die moet je zeker met zo opstart er niet bij hebben.

 3. poldi

  Zij wordt hoogstwaarschijnlijk de Duitse Thierry Baudet.
  Op zich geen probleem want samen met de AFD zal rechts nog meer groeien.
  Prima ontwikkeling.

 4. Viertel

  Wat een achterbaks wijf is die Petry. Nu ze voor de komende 4 jaar gebakken zit als parlementslid, laat ze alles en iedereen barsten. Een zelden eerder gezien vertoon van egoïsme. De AfD moet blij zijn dat ze van deze trut is verlost.

 5. Rex Gildo

  Er wordt in en buiten Duitsland ten onrechte geen punt gemaakt van het feit, dat extreem linkse partijen als die Linke en die Gruene met resp. 9,2 en 8,9% van de kiezers in de Bondsdag zijn gekozen.
  Je stelt je voor, dat Groenlinks met bijna twintig procent van het electoraat in het parlement vertegenwoordigd wordt.
  Die Gruene, onder leiding van Fischer zelfs nog deel uitgemaakt van de regering en Frau Merkel wil deze milieu-activisten eveneens weer in haar ministersploeg opnemen.
  Sahra Lafontaine – Wagenknecht van die Linke blijkt Rosa Luxemburg van de 21ste eeuw te zijn, is tevens lid van het Communistisch Platform en geeft derhalve de voorkeur @ een marxistische samenleving.
  Dat is juist staatsgevaarlijk!

   1. Robert Leiden

    En…??
    Betuwelijn, JSF, Fyra….

    1. DolleDries

     Ja en?

  1. Henk-Jansen

   Volgens mij zijn de sp en groenlinks in Nederland samen ook goed voor 20 procent van het electoraat dus wat zeur je nou?

   1. K.Dopper

    Het verschil is dat PVV en FvD geen kans maken op regeringsdeelname en dus geen mogelijkheid hebben hun beperkte mandaat om te zetten in enige invloed.

    1. Punt50

     Ze worden tot heden bewust buitengesloten ja.

 6. Robert Leiden

  Nee Dolle Dries.
  De reden is dat de AFD heeft uitgedragen dat Duitsland trots op de inzet van Duitse militairen in de 2e wereldoorlog moet zijn.
  Petry vond daarop dat extreem rechtse krachten uit de partij gezet moesten worden en die strijd heeft zij verloren. Daarom is zij weggelopen.
  Wilders is hartstikke blij met de AFD ondanks dat programmapunt over trots zijn op de militairen in de oorlog.
  Daar hoor je hem niet over.
  Mag hij uit gaan leggen in bijv… Putten lijkt mij wel toepasselijk, of middels een lezing in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam.
  Overeenkomst met NL is dat men gewonnen heeft, maar slechts 13% van de kiezers trok. Meer zal er dan ook niet in zitten als je de NL lijn naar Duitsland doortrekt.

  1. DolleDries

   De reden is dat de AFD heeft uitgedragen dat Duitsland trots op de inzet van Duitse militairen in de 2e wereldoorlog moet zijn.

   Vertel eens waarom mag je niet trots zijn op die soldaten buiten de SS dan ,ze vochten voor een verkeerd doel dat is wat anders. Maar ze gaven of waagde wel hun leven voor hun vaderland.
   In ieder land is men trots op hun soldaten en was allemaal moord en doodslag.
   Jij bent bv. hele trots op de gene die Dresden bombardeerde en zo 25000 machteloze burgers om zeep hielp. Als soldaat ben je speelbal van de politiek.
   In Amerika zijn ze heel trots op de militairen die in Vietnam vochten. Ook in Nederland zij ze heel trots op hun soldaten terwijl je best veel vraagtekens mag zetten bij wat van hun daden. Waar je niet trots op moet zij zijn de lui die ze de oorlog in stuurde.

   1. Nog1

    @ Dolle Dries

    Dat klopt niet. Het OKW (legerleiding van de Wehrmacht) heeft meerdere bevelen gegeven die weinig met oorlog van doen hebben, zoals bv het Komissarbefehl waarin opdracht gegeven werd om joods-bolsjevistische elementen meteen te liquideren. (In de Duitse lingo werd er geen onderscheid gemaakt tussen communisten en joden, net zoals dit in Mein Kampf het geval is).

    De Wehrmacht heeft dan ook in het begin van de invasie in Rusland vele burgers geexuteerd. En dit bevel is slechts 1 van de criminele bevelen.

    Na de oorlog werden Wehrmacht kopstukken als Keitel dan ook berecht en opgehangen.

     1. Nog1

      @ Dolle Dries

      Het ging hier om de Wehrmacht. Dat de andere legers ook misdaden hebben begaan wordt niet door iemand tegengesproken, wel de bewering dat de Wehrmacht onschuldig zou zijn geweest en alleen normale legertaken zou hebben uitgevoerd. Dat is aantoonbaar onjuist.

     2. IJscoman

      Nog1, nergens is te lezen dat de Wehrmacht ‘onschuldig zou zijn geweest’. Dat beweert niemand. Waarom zeg je dat?

    1. Nog1

     @ IIscoman

     Gauland zei;

     ‘kein anderes Volk habe „so deutlich mit einer falschen Vergangenheit aufgeräumt wie das deutsche’

     Een gelogen geschiedenis noemt hij het, dus is de Wehrmacht onschuldig in zijn versie.

     Vervolgens stelde hij ‘haben wir das Recht, stolz zu sein auf Leistungen deutscher Soldaten’

     Trots op de prestaties (waaronder de executies van joden en gehandicapten) is een recht.

 7. Dollaert

  Alice Weidel heeft gewonnen en terecht. Mevrouw Petry heeft kennelijk een eigen agenda. Inderdaad LPF dreigen toestanden.
  Hopelijk komt de AFD , die Duitsland dringend nodig heeft, goed uit deze situatie.
  Niet alleen voor Duitsland is de AFD belangrijk. Ook voor ons! Wat nu in Duitsland dreigt is , dat de Merkel trein doordendert en dat we straks tot ons 75 ste moeten doorwerken.
  Ik denk , dat “ons” kabinet nu heel snel op “het bordes” zal staan.
  Onze “Brusselse”, (Lees Macron-Merkel), vazal regering kan dan ijverig aan de slag om ons laatste stukje (sociaal en ofhankelijk) Nederland af te gaan breken, zoals Merkel en consorten dat met Duitsland doen.

 8. K.Dopper

  Ik voorspelde gisteren al dat deze bruine rebellenclub in de Bondsdag zal versplinteren. Een overigens verheugende ontwikkeling; zo kan de kiezer helder waarnemen dat dit volk niet tot zinnige politiek in staat is.
  Als je even oplet zie je van FN tot VB en van LPF tot PVV dat dit altijd het geval is: als het politiek serieus wordt toont zich het opportunisme, het amateurisme en de bestuurlijke lafheid van de populisten.

  1. marco1

   Idd u zei het al en u bleek gelijk te hebben.

  2. Obiwokekenobie

   Ik was het gister met je eens. Alleen zit je er nu iets naast. Petry had vooraf al aangekondigd te vertrekken.
   Voor mensen zoals jij, bang voor andere gedachten, is het slecht dat ze we is gegaan bij AfD. AfD werd een club extremisten (soort PVV) en nu zal Petry haar eigen clubje gaan oprichten (zoals FvD) en daarmee nog meer stemmen van de gevestigde partijen afsnoepen. Daarmee zal rechts en extreem-rechts steeds meer mensen aan zich binden. Eindelijk is er keuze op de rechterflank in Duitsland.

   1. K.Dopper

    Ik lees hier ook vaak dat PVV en FvD elkaar alleen maar electoraal versterken. Dat lijkt me onzin: ze vissen in dezelfde electorale vijver en zullen de magere oogst daarvan moeten delen. In de praktijk betekent dit dat ze samen maximaal 20% van de zetels kunnen binnenhengelen en het is afwachten wie welk deel krijgt.
    Met de fD en de nieuwe beweging van Petry zal het precies zo gaan.

    Leuk is dat de bruine jongens en meisjes in hun competitie elkaar voor rotte vis zullen gaan uitmaken. Op die moddergevechten kunnen we ons verheugen.

    1. Obiwokekenobie

     PVV trekt veel VVD en SP stemmers.
     De FvD veel VVD en CDA.

     Veel PVV’ers zullen vast wel de overstap maken naar de FvD maar de partijen verschillen te veel om te kunnen zeggen dat ze in elkaars vijver zitten.

    2. marco1

     Waarschijnlijk heeft u wederom gelijk.

  3. Bloem

   Precies, uw wens is uitgekomen. Hopelijk geldt dat niet ten aanzien van uw wens, dat de Palestijnen Israël zullen vernietigen

   1. K.Dopper

    Ik wens bepaald niet dat de Palestijnen Israel vernietigen. Waar haalt u deze lasterlijke waanzin vandaan?

 9. Guus Geluk

  De LPF-perikelen beginnen nu al. Merkel kan rustig achterover leunen, want AfD maakt zichzelf wel kapot.

 10. Two Ravens Black Kettle

  Het centrum heeft enigszins gewonnen (AFD) 13%
  Maar radicaal islamitisch fascistisch links (de Grünen) en de stalinisten van Die Linke hebben ook fors gewonnen.
  Vreugdevol echter is de teloorgang van de Duitse PvdA maar de doodsvijand van de vrije Volkeren van Europa; de Orwellianen van CDU/CSU, de dienaren van de Saoedische Kalif zijn -ondanks het verlies – toch nog de grootste.
  Toegegeven zowel de Orwellianen als die zelf-islamiserende Boekhouder hebben beiden een historisch dieptepunt geboekt maar zolang de gematigden van de AFD geen 25% halen is de toekomst W-Europa inktzwart.
  O-Duitsland laat zien dat het mogelijk is maar het onderwijs en de MSM zijn inmiddels zo verrot dat het een uphill battle zal worden

  Wat onder de streep blijft staan:
  De psychopatische Moffen hebben wederom besloten -voor de derde keer binnen 1 eeuw- om het vrije diverse Europa te vernietigen.

 11. Ni28

  Jammer dat de AfD het zo verknald heeft. Van een fatsoenlijke tegenpartij groeien zij onder invloed van ultrarechtse deel tot een partij die alleen uitgescholden wordt en daar nog reden voor geeft ook met rare uitspraken die er verder niets toe doen. Net als de PVV hier worden zij op zijspoor gezet en kunnen zij alleen herrie maken. Dus gaan zij geleidelijk stemmen weer verliezen. Frauke Petri als fatsoenlijk mens heeft een goed stap gedaan met haar beslissing om de partij te verlaten. Dat zij dat na de verkiezingen deed siert haar. Gesplinterde rechts is niet in staat om een fatsoenlijke vuist te maken en dat is de tragiek van deze tijd. Politiek correct kan haar gang gaan.

 12. Ni28

  In tegenstelling tot Dopper en GG ben ik niet blij met deze ontwikkeling omdat ik mevrouw Petri als fatsoenlijk mens beschouw en dat hoorde ik die twee nooit zeggen. Merkel is wel genoodzaakt om met de Groenen te werken wat spanning in haar eigen partij gaat brengen wat de CSU deel betreft. De kans is dat deze partij eens splitst onder de invloed van de Groenen en dan is het eind zoek voor wat haar betreft. Zij gaat de zwaarste periode van haar loopbaan in en zal zij naar rechts moeten schuiven. Samen met de Groenen. Lol!

  1. Guus Geluk

   Wensdenken.

   1. Ni28

    Geen wensdenken maar realiteit.

    1. Guus Geluk

     Nee, het is wensdenken. De realiteit is dat AfD afgaat.

 13. DolleDries

  Realistisch rechts is niet meer te stoppen in Duitsland

 14. Kodi

  Europese PvdA’s diep in de rode cijfers

  Na Nederland, Frankrijk, Griekenland, Polen en Spanje nu ook Duitse sociaal-democraten aan de beurt

  https://t.co/8abgYTQxoK

 15. Ni28

  De laatste uitspraak van Kauland over de Duitse soldaten is op zich helemaal niet erg. Het waren inderdaad erg goede soldaten helaas op de verkeerde kant gezien het doel van Hitler. Er zijn ook genoeg confrontaties tussen de Wehrmacht en de Gestapo geweest en ook de geallieerden gaven dit toe. Het neemt niet weg dat deze uitspraken vlak voor de verkiezingen heel onhandig waren want het geeft meteen reden voor links om dit uit te vergroten en verdraaien. De AfD is nu een “fascistische” partij voor velen geworden en daardoor kwetsbaar in haar effectiviteit. Jammer dat deze dommeriken altijd de boel verzieken wat de huidige establishment in de hand speelt.

  1. Guus Geluk

   Ik begrijp dat je zaken wilt goedpraten, maar laten we alsjeblieft niet overdrijven. Dat doet bepaald geen recht aan de slachtoffers die er – ook in ons land – zijn gevallen.

   1. Rosasolis

    @Guus Geluk Sinds ik als jonge concert vocalist naar Nederland kwam einde 1969, heb ik zoveel vreselijke verhalen gehoord over Nederland gedurende WW 2. De Duitse leger werden opgeleid tot BARBARIANEN, tegen onze gewone Nederlandse bevolking! En nu heeft de nieuwe leder van hun ultra-rechtse AfD partij die vreselijke daden van hun leger gaan prijzen!!! Dit is nog erger dan de vader van Marin le Pin uit Frankrijk!!!
    WWI: ik herinner nog een oud oom uit Canada, die in de trenches zat vlakblij Ieper, Belgie. Hij kwam terug uit de trenches, maar had al zijn haren verloren, wegens die vreselijke gifgazen van de Duitse soldaten. WW2: mijn vader leidde in zijn regiment zeer jonge soldaten op om te gaan vechten in Europa tegen de WW 2 Nazi soldaten, die geen enkele medelijden voelde voor onze Nederlandse bewolking. Er wordt zoveel geschreven over Nederlandse burgers die werden
    weg gehaald wegens hun afkomst of hun geloof. Mensen die niemand kwaad hebben gedaan. Maar te weinig over de gewone Nederlanders die achter werden gelaten in zoveel arme wijken. Weten jullie dat die ellende zou kunnen opnieuw kunnen uitgroeien? Wij houden niet van de groei van de Islam. Maar wat willen de Ultra-Rechts partijen berijken met hun politiek?

    1. Guus Geluk

     Moet je je indenken hoe geschift het is Wehrmacht-sympathieën te hebben, Rosasolis.

  2. umaghetzeggen

   Over 20 jaar schrijft Ni28:
   De laatste uitspraak van Achmed over de IS soldaten is op zich helemaal niet erg. Het waren inderdaad erg goede soldaten helaas op de verkeerde kant gezien het doel van Bin Laden . Er zijn ook genoeg confrontaties tussen de ISIS en Al Qaida geweest en ook de geallieerden gaven dit toe.
   .
   Tot zover de cursus recht lullun wat krom is

   1. Beukman

    Briljant!

  3. Nog1

   Je ontwetendheid is op zich niet zo erg, maar reageer dan gewoon niet.

   Het Kommisarbefehl heeft de Wehrmacht actief medeplichtig gemaakt aan het standrechterlijk excuteren van burgers in de USSR vanwege het feit dat ze communistisch, joods of gehandicapt waren. Aanvankelijk werden de executies dooor de Wehrmacht zelf uitgevoerd, pas in een latere fase werd dit overgelaten aan de SD en de SS.

   De Gestapo was netzomin een Nazi-organisatie als de Wehrmacht, slechts 3000 van de 20.000 agenten waren lid van de partij of van de SS. De meest Gestapo’s waren al politieagent tijdens de Weimarrepubliek. Maar dat heeft niet voorkomen dat de Gestapo (net als de Wehrmacht) actief meewerkte aan de misdaden van het Nazi-regime.

 16. Tinneke

  Doppertje hoor je overal……..Doppertje is een raar geval sorry Robert!

 17. Rosasolis

  Ik kan begrepen waarom Frauke Petry uit de partij die zij had mede-opgericht, is nu
  uitgestapt. Zij als eerste leider zag dit nieuwe partij steeds meer de kant van ultra-rechts
  kiezen. Zodat een paar maanden geleiden had zij besloten om als leider af te treden,
  wegens een duidelijke veranderde koers van haar nieuwe rechtse partij. Maar ik denk dat
  vele partij leden hebben al gezien wat de huidige koers van de AfD is, onder leiding van
  Alexander Gauland, die vorige week verklaarde dat hij de prestaties van de Duitse soldaten tijdens beide Wereldoorlogen bewonderd. Dit man heeft ook verklaard dat een
  regeringslid van Turkse afkomst moest “gelost worden” in Anatolie. Dit waren alleen een paar uitlatingen van dit 76 jaar ouwe vent…Dit “Old Codger” zoals wij Engelsen zeggen over zulke kerels, doet mij sterk aan de dementerende vader van Frankrijks
  Marine le Pen denken. HAAT is hun drijfveer…Hoe ver moet dit gaan? Ik ben
  geen leftist, en ik ben tegen nog meer illegale vluchtelingen in Europe toe te laten.
  Maar wij moeten niet Ultra-rechtse NEO-NAZIS de kans geven om te “herrijzen”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.