Nationale Politie zet in op censuur: verklaart kritische agenten ziek om van ze af te komen

De Nationale Politie van Erik Akerboom maakt er een puinhoop van, maar o wee als je als agent daar wat van zegt!

Al op het moment dat Ivo Opstelten, destijds minister van Veiligheid en Justitie, bekendmaakte dat er een Nationale Politie zou komen, brak de kritiek los. 26 verschillende politiekorpsen zouden verenigd worden tot één groot korps onder de leiding van één grote leider hoofdcommissaris, een rol die inmiddels vervuld wordt door Erik Akerboom. Die reorganisatie was één grote chaos en is, zeven jaar later, nog steeds niet afgerond. Talloze posten werden opgeheven, waardoor velen haastig op zoek moesten naar een nieuwe post. Het was hét schoolvoorbeeld van het baantjescaroussel: de partijbobo’s hadden natuurlijk weinig moeite met het vinden van een ‘geschikte overplaatsing’, maar voor vele politiemedewerkers zonder zulke contacten was – en is – het een tijd vol onduidelijkheid.

Onder de leiding van Akerboom – die sinds 2016 de touwtjes stevig in handen heeft – is het niet beter geworden. Sterker nog: hij zorgde voor een geheel nieuwe discussie binnen de politie, door te zeggen dat hij het “voorlopig” nog geen tijd vond voor agenten met hoofddoekjes, maar de deur dus wagenwijd open liet staan voor die mogelijkheid. Inmiddels is het echter akelig stiller geworden bij de Nationale Politie… en nu weten we waarom.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat kritiek binnen de organisatie bewust de kop ingedrukt wordt. Niet alleen bestaat er sowieso al nauwelijks een podium voor echte, open discussies daar: kritische agenten worden zowaar weggewerkt. EenVandaag heeft de opnames in handen van een zaak die speelt tussen een agente en andere agenten. Wat begon als een simpele onenigheid over een uitgeschreven boete, liep uit tot situatie waarin de agente in kwestie zo ‘lastig kritisch’ werd dat de organisatie haar liever weggebonjourd ziet worden. Uit de opnames blijkt dat een mediator die had moet bemiddelen tussen de agente en haar chefs, juist wordt ingezet om kritische medewerkers zo snel én goedkoop – want het blijft natuurlijk wel Nederland – mogelijk weg te krijgen door hen psychisch ziek te verklaren. Lees maar mee hoe het gesprek in kwestie verliep:

(mediator) “Als je haar door een psychiater laat keuren, dan wordt het gewoon wegens ziekte. En jullie zijn ervoor verzekerd.” (politie) “Ja, ja.” (mediator) “Voor ziekte wel en voor die andere niet, dan zijn jullie eigen risicodrager, dus mijn advies aan de politie is, hoewel ik dat nooit hardop zeg, als je van iemand af wilt, doe het dan via de verzekeraar (hard gelach)’ (politie) “Dan valt ie buiten onze kostenpost, want anders krijgen we minder premie terug.”

Dit zijn natuurlijk praktijken die doen denken aan een zekere tijd waarin men het ook niet zo nauw nam met de vrijheid van meningsuiting. Dit is ongetwijfeld niet de enige zaak waarin dit gebeurt, en het is dan ook goed dat dit naar buiten is gekomen. Het lijkt hiermee dan ook een kwestie van tijd voordat de doofpot daar écht opent en de zorgvuldig weggestopte verhalen en schandalen tevoorschijn komen: ze hebben daar naar alle waarschijnlijkheid nog wat lijken in de kast liggen op kantoor, en het is in het belang van dit hele land dat die daar zo snel mogelijk uitgehaald worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Floris

  “weg te krijgen door hen psychisch ziek te verklaren.”
  ——————————————————-
  Sowjet-methoden.

 2. Floris

  De betreffende uitzending van EenVandaag (Tros/Avro):

  https://www.youtube.com/watch?v=iqJiZ5sIGzs

 3. Ni28

  De boeven zitten overal ook bij de politie zelf en dan bij hogere rangen.

  1. Floris

   Kan je nagaan hoe ziek dit land (en de rest van West-Europa) inmiddels is.

  2. hans-e-pans

   Met dieven vang je dieven, zegt een Nederlands spreekwoord/gezegde.

   1. Hetzalwelweer

    En dat zal nooit gebeuren, ze verstoppen het liefst alles onder onderste stenen in dit land. En als een de onderste steen gevonden is dan ligt er nog een steen onder. Zij die het beste kunnen liegen en bedriegen zijn de winnaars…..zij met de meeste macht betalen en bepalen….niet de EU….

 4. Christina

  Het word tijd voor een hele grote bezem hier in Nederland!!

  1. Hetzalwelweer

   een bezem is te klein, die zwakhoofden in den haag die geen coalitie kunnen vormen doen dit bewust. Ze wachten allemaal op de zieke duitse ziel…Merkeltje….deze persoon moet met spoed opgenomen worden net als markje….maar dit soort personen hebben machtige vriendjes….met heel veel geld. And the muppet show goes on.

 5. corfo

  Als ex-politieambtenaar kan ik deze berichten alleen maar bevestigen. Politie = één grote verziekte organisatie zónder enig beleid, met incompetente “leiders” die aldaar zijn geplaatst door hun vriendjes. Oók mij wilden ze “ziek” verklaren en wegwerken, maar door zéér kritisch te blijven lukte hen dat niet. Er zou al een afvloeiingsregeling voor mij klaar liggen, op advies van mijn advocaat naar de regeling gevraagd, bleek deze NIET te bestaan. Ná een gesprek met een “leidinggevende” werd mij gezegd dat hij een kwaadaardig rapport zou opmaken, ik vroeg om een verslag v.h. gesprek : “Komt er aan”, zei de gek. Is nóóit gekomen, toen zelf een rapport opgemaakt en aan de betr. figuur gegeven, ook nóót meer iets van gehoord, want er stonden waarheidsgetrouwe dingen in, en daar kon “meneer” niet tegen. Een totaal verrotte club, dat hele politie-gebeuren. Zielig voor de mensen die daar “werken” en zijn overgeleverd aan de grillen van de “leiding”.

 6. nietzonderverzet

  De ervaringen die ik heb mogen beleven getuigen van een contingent aan politie én justitie ambtenaren die er niet voor schromen om mensen/burgers(schuldig of onschuldig) volledig kapot te maken en te vertrappen. Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat het een door en door verrotte club is, waar de corruptie hoogtij viert.

  1. corfo

   @ nietzonderverzet.
   U heeft volkomen gelijk.
   Met de huidige “leiding” is de kans op enige verbetering vrijwel nihil !

 7. Kodi

  ‘Moslimextremist stichtte brand in flat 020 wegens Charlie Hebdo-poster voor raam’

  ‘Politie verzweeg dat Hebdo-poster motief voor brandstichting was

  08-09-2017, 10:14 Tags: Bilal L. Charlie Hebdo

  De geradicaliseerde ‘moslimjongere’ Abderrazak A. O., die cliënt was bij de inmiddels veroordeelde Amsterdamse ‘jeugdhulpverlener’ Bilal L., heeft in 2015 brand gesticht in twee panden van een flat te Amsterdam (De Pijp). Mogelijk deed hij dit omdat er een Charlie Hebdo-poster voor het raam hing. De politie zou dit in het onderzoek hebben verzwegen waardoor het motief pas in de rechtszaal naar voren kwam. Dit meldt de Telegraaf.

  De islamitische pyromaan was tijdens de brandstichting in 2015 nog maar 20 jaar oud. Bij de brand raakte niemand gewond, dankzij rookmelders. Het had echter heel anders kunnen aflopen.

  Abderrazak A. O. werd voor de brandstichting veroordeeld tot drie jaar cel maar is inmiddels weer op vrije voeten, zij nog het met enkelband.

  Volgens het OM was er geen motief vast komen te staan en kon Abderrazak A. O. niet worden veroordeeld voor terreur, alleen voor brandstichting.

  Maar volgens de Telegraaf had de islamitische pyromaan ten eerste toen al contacten met geradicaliseerde jongeren die naar Syrië waren gegaan en wilde hij zelf ook naar Syrië om voor Allah te sterven als martelaar.

  Bovendien bleek hij al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Dit had het OM dus kunnen aanvoeren als extra bewijs, omdat mogelijke signalen van radicalisering ook al bekend werden uit het politie-onderzoek.

  https://t.co/wty1D7alcM

 8. Babaji538

  Succes kenmerkt zich door de familienaam
  trouw te blijven en te zijn.
  Petra Hermans

 9. Babaji538

  FOUT.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.