Oh hellep: Brussels lieverdje Macron is op dreef, schreeuwt om meer ‘financiële solidariteit’

Lees: meer gratis centjes vanuit West-Europa naar Griekenland.

Het Franse volk is opgelicht. Die arme zielen die nog zo naïef waren om dit jaar op hem te stemmen, zijn bedrogen uitgekomen – niet zo gek dan ook dat hij nu al de meest impopulaire Franse president ooit is. Dat heef misschien wel iets met zijn prioriteiten te maken: het zal voor sommigen allicht als een verrassing komen, maar als je verkozen wordt tot Franse president is het toch vooral je baan om de belangen van Frankrijk te dienen. Of zeg ik daar nou iets heel geks? Daar is dus nog steeds drie keer niets van gekomen: de arbeidsmarkt in Frankrijk zit zo muurvast als altijd, de vakbonden hebben nog steeds alle macht en de economie blijft daar maar met zeer karige snelheid vooruit gaan. Nee, de Fransman heeft geen enkele reden om blij te zijn met deze man.

Gek is het ook niet dat er nog niets is gebeurd aan het thuisfront: Macron heeft het immers veel te druk met een rol die hij veel liever vervult: keizer van het Europese rijk, met aan zijn rechterhand Angela Merkel. Deze week is hij in Griekenland, waar hij de Grieken – in een poging zichzelf tenminste buiten Frankrijk populair te maken – probeert te paaien met gratis geld. Daar komt zijn oproep namelijk wel op neer:

Emmanuel Macron has made the case for an overhaul of the eurozone during a two-day state visit to Greece, calling for reforms that showed “maximum ambition”.

Mr Macron, who wants more investment and a common budget to help prevent renewed existential crises in the bloc, emphasised the need for more financial solidarity with weaker members of the eurozone, saying the Greek people had “paid a very high cost”.

The eurozone needed to “become more integrated” and “get out of this sort of internal civil war whereby everyone looks at their little differences”, he said. “Everyone needs to reform but that implies solidarity.”

En ja hoor, daar komt het natuurlijk:

Mr Macron also urged the EU to “ease the burden” of Greece’s sovereign debt, a longtime demand of Athens that has been resisted by Germany.

Het plan van Macron heeft dus twee kanten. Aan de ene kant moeten we onze bankrekeningen wagenwijd openzetten om de spilzucht van de Griekse staat nog verder te blijven voeden, en aan de andere kant mogen we ook nog eens zwart op wit zetten dat dat eenrichtingsverkeer wordt en we onze al uitgeleende centjes nooit meer terug gaan zien. Nou, over mijn dode lijf!

Het hele idee van een lening is namelijk dat je die ook nog een keer terugziet Macron: anders heet het een ‘gift’, en daar doen serieuze politici niet aan – helaas zijn zulke politici tegenwoordig nog zeer zeldzaam, en jij bent er zeker niet één van. Griekenland een beetje vooruit helpen met zulke leningen is dan ook prima, zolang we dat ook terugzien. Afspraak is afspraak, en afspraken zijn nou net dát waar de financiële wereld op draait. Helaas heeft monsieur président weinig kaas gegeten van dat soort logica. Solidariteit prima, maar dan wel vanuit zijn persoonlijke bankrekening!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  Macron is uit op Europese geld. Lees Duitse en Nederlandse geld vooral. Hij stelde voor dat de EU voortaan de financiën van de lidstaten regelt. Merkel ging daar niet op in en verwerpt het idee. Onwijs met islam maar wel met de hand op de knip wat dit betreft. Tenminste dat voordeel hebben wij nog zolang het duurt. De zuinige Hollander spekt de rest van de unie. Gebeurt nu al in wezen maar het wat Macron betreft nog te weinig. Hij op de pof leven en wij op de bedelstaf. Wel erg doorzichtig. De Fransen hebben gestemd voor een luchtbel. Het wachten is op de knal.

  1. hans-e-pans

   De EU die de financien van de aangesloten landen gaat regelen, dat is volgens mij hetzelfde als de kat op het spek binden. De EU kan al niet goed de finacien van de eigen organisatie regelen.

 2. Bloem

  Misschien kan Macron gelijk even een miljard doneren voor Sint-Maarten. Dat zou zeer solidair en prijzenswaardig zijn.

 3. DolleDries

  Daar gaat onze pensioen pot

  1. hans-e-pans

   Dolle Dries. Dat je denkt dat onze pesioenpot naar de EU gaat, is een foute veronderstelling deze Nederlandse pensioenpot is al enige tijd geleden overgedragen aan de geldsmijters van de EU.

 4. corfo

  Macron wil Europees geld ? Welk geld dan wel ?
  De “deskundigen” krijsen wel om ’t hardst dat we een “rijk” landje zijn, het tegendeel blijkt de waarheid. In Duitsland is ’t nét als hier, enkelen buitengewoon rijk, rijkdom die is opgebracht door de (nog) werkende mensen, de “gewone man”, zowel in NL als in DL. zijn arm gemaakt door minkukels als Macron, Rutte, Korsakov Jucker, Timmermans, Draghi en meer van dat soort.

 5. poldi

  Nederland pinpas voor Frankrijk (Plagiaat)
  ————————————
  De kredietwaardigheid van Frankrijk wordt door internationale rating-bureaus steeds verder afgewaardeerd. Als de rente in de komende jaren gaat stijgen, wordt de last voor Frankrijk te zwaar en zal een beroep gedaan worden op steun van het IMF en Europa. Het gaat dan om steunbedragen van een omvang waarbij vergeleken de aan de Grieken verleende financiering in het niet

  De rijke Noord-Europese landen (Duitsland, Nederland en Finland) zullen de bulk van dit kapitaal moeten ophoesten.
  Een extra reden voor ons dus om onze staatsschuld in rap tempo te verminderen want er zal in de komende decennia vanuit de eurozone op ons nog een fors beroep gedaan worden op het aanspreken van onze reserves.

  https://www.trouw.nl/opinie/zwak-frankrijk-vereist-een-lagere-nederlandse-staatsschuld~aef7b683/?

  Na het lezen van dit artikel is het maximum bereikt in de kromming van mijn tenen !

 6. Punt50

  Macaron heeft de moeilijkheden van zijn eigen land in vizier, het gaat helemaal niet om Griekenland. Als ooit de rente omhoog gaat, is la France meteen de pineut.

 7. corfo

  En dát wordt gevraagd door een figuur die duizenden euro’s per maand verkwist aan kappers- en schminkkosten.

  1. Punt50

   Hij moet er toch een beetje kek uit zien voor zijn “mammie”.

 8. trampoline

  Hoogste tijd om mijn spaarrekening (wat daar nog van over is) leeg te halen voor het wordt ingepikt door de fiscus en de EU.

 9. Ecoshaarlem

  Mr.Macup Macron zou zijn beloftes aan zijn kiezers eens waar moeten gaan maken, en die centen van Griekenland krijgen wij nooit meer terug, of je gelooft nog steeds in sprookjes!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.