Pieter Omtzigt kan het niet meer aanzien: 'Erken nu eindelijk eens dat ISIS genocide pleegt op christenen!'

Geen categoriesep 28 2017, 18:00
Pieter Omtzigt heeft het er helemaal mee gehad dat de echte slachtoffers van ISIS nog steeds letterlijk en figuurlijk doodgezwegen worden.
De gruwelen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden in Syrië en Irak zijn met geen woorden te beschrijven. Talloze mensen zijn vermoord, verdreven en hebben vrijwel alles verloren, vooral door toedoen van ISIS. Vanzelfsprekend is daar iedereen in die landen slachtoffer van geworden, maar voor bepaalde groepen is het nog allemaal veel erger: christenen, yezidi's en alle niet-moslims in het algemeen. Als moslim heb je nog een kans met je leven te ontsnappen, maar anders ziet het er erg treurig voor je uit: mannen worden meteen vermoord, vrouwen als seksslavin verkocht en kinderen die jong genoeg zijn opgeleid tot de volgende generatie jihadisten.
Deze mensen worden stelselmatig uitgeroeid, en daar bestaat een woord voor: genocide.
Toch durft geen enkele wereldleider dat in de mond te nemen. Gelukkig durven sommige politici dat wel: Pieter Omtzigt liet woensdag in een interview met het Katholiek Nieuwsblad duidelijk weten dat wat hem betreft de genocide op christenen - en andere minderheden - in het Midden-Oosten zo snel mogelijk bij naam genoemd moet worden:

Door zijn (Syrische, red.) vrouw en de Syrisch-orthodoxe kerkgemeenschap beseft Omtzigt steeds beter hoe dramatisch het voor christenen in het Midden-Oosten is. “Ik had het eerlijk gezegd onderschat. Maar het christendom verdwijnt razendsnel uit zijn bakermat, en iedereen kijkt onverschillig toe. De afgelopen jaren heeft IS genocide gepleegd op christenen. Sommigen denken weleens dat christenen in IS-gebied via een belasting, de yizja, gewoon konden doorleven, maar dan als vierderangs burger. Maar uit wat ik steeds opnieuw hoor, blijkt dat helemaal niet het geval. IS perst de christenen eerst af, en als ze helemaal uitgeknepen zijn, worden ze alsnog afgevoerd en afgemaakt.”

De afgelopen jaren is het Omtzigt duidelijk geworden dat delen van de regio christen-vrij worden gemaakt. “Hoe meer ik met die mensen in contact kom, hoe meer ik besef hoe heftig de vervolging is.”

Extra triest is dat dit zo ongeveer de oudste christelijke gemeenschap ter wereld betreft, en één van de weinigen die er nog waren in dit deel van de wereld. ISIS heeft hier in luttele jaren een einde aan gemaakt, en wij laten dat maar gebeuren. Het stuk vervolgt:

En dus vecht Pieter Omtzigt tegen het grote onrecht. Hij wil dat landen erkennen dat IS genocide pleegt op Yezidi’s, christenen en niet-soenitische moslims. De juridische commissie van de Raad van Europa heeft net zijn rapport aangenomen. Een nieuwe doorbraak.

Een jaar geleden erkende de VN-onderzoekscommissie al dat IS genocide pleegt op Yezidi’s. Maar minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wil niet zo ver gaan en noemt de IS-terreur geen genocide. Volgens de PvdA-minister is het niet aan hem, maar aan de rechter om uit te maken of IS genocide pleegt.

Juist ja: een rechter. En hoe wil Koenders dat precies doen? Gaat hij een groepje waarnemers naar het fopkalifaat sturen om daar te controleren of extremisten zich niet schuldig maken aan genocide? Kom op man. Toon nou eens lef, en zie het onder ogen: hoewel wij hier altijd graag janken over hoe zielig moslims zijn, zijn het toch echt de niet-moslims die hier aan het kortste eind trekken. De harde waarheid spreekt Omtzigt zelf al uit: "Het beschermen van Yezidi’s of christenen is nooit een echt doel geweest van de politieke gemeenschap."
Sterker nog: die gemeenschap, en dan met name in Europa, werkt dat actief tegen. Zo bood Portugal ooit aan om vrijwillig grote groepen christelijke en yezidi-vluchtelingen op te nemen, maar daar stak Brussel een stokje voor: "discriminatie", heette het daar toen. Want onderscheid maken tussen mensen die écht nergens anders dan hierheen kunnen komen en lui die slechts hun geluk beproeven blijft daar taboe, en het benoemen van zulke echte vluchtelingen en slachtoffers al helemaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten