Rutte III staat nu echt voor de deur: “We zitten in de laatste fase” aldus formateurs

Mark Rutte zal zichzelf naar alle waarschijnlijkheid zeer snel kunnen gaan aflossen als premier.

Maak je borst maar nat Nederland, want de heerlijke tijd waarin het demissionair kabinet weinig tot niets verandert – en het dus best goed gaat met het land – is bijna ten einde. Na een historisch lange formatie hebben de formateurs namelijk bevestigd dat het er bijna op zit. Hoewel ze alle vier doorgaans erg weinig loslieten over de voortgang van de politieke koehandel en zich al helemaal niet wilden branden aan voorspellingen, meldden vrijdag opeens zowel Gert Jan Segers als Sybrand Buma dat het er bijna op zit. Gert Jan Segers:

We zitten wel in de laatste ronde ja.

(als antwoord op de vraag of het volgende week klaar zal zijn): Dat weet ik niet, maar we zitten wel echt in de laatste fase.

Zo ook CDA-voorman Buma:

Ik ben heel voorzichtig met tijdsaanduidingen, maar het schiet nu echt wel op.

 

Het lijkt er dus op dat we misschien al over een week of twee (minister?) Alexander Pechtold op de trappen zullen zien staan bij het aanvaarden van zijn regeringsverantwoordelijkheden. Het is een lange zit geweest waarbij door allerlei politieke intriges – het uitsluiten van de tweede partij van Nederland, de PVV, bijvoorbeeld – uiteindelijk dit bijeengeraapte zooitje nu over ons land zal regeren. De plannen die tot nu toe naar buiten zijn gekomen beloven daarvoor weinig goeds, maar zoals altijd is het maar huiveren tot het regeerakkoord voor onze neus ligt. Ik houd mijn hart vast, nu dat de kans op mislukken van deze onderhandelingen miniem is geworden.

Oftewel: Rutte II ligt op sterven. Lang leve Rutte III!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Guus Geluk

  Kwestie van afronden en ministersposten verdelen.

  1. marco1

   Idd en dan maar hopen op een nieuwe verkiezing.

   1. Guus Geluk

    Dat hoop ik niet, ik ben erg ingenomen met Rutte III.

    1. DutchDropveter

     Laten we eerst maar eens afwachten wat er allemaal gaat gebeuren, wij weten nog niks jij niet ik niet allemaal niet.

     Persoonlijk heb ik het gevoel dat er een aantal VVD-ers opeens denken hey ik ben er klaar mee ik vertrek naar FvD en dan heb je in dan haag met dat marge kabinets meerderheid echt een probleem.

     Velen denken dat de rechtse wind is getemd maar dit zijn de eerste golven en dus een kwestie van tijd.

     1. Guus Geluk

      Het kabinet gaat hoogstwaarschijnlijk om steun hengelen bij de SGP danwel de PvdA, teneinde een “buffer” achter de hand te hebben. Dat deed Rutte in 2010 ook. Officieuze gedoogsteun.

 2. Nasrani

  Jammer. Hypocriete ellende.

 3. DolleDries

  Het wordt tijd voor een ander systeem waarbij men de ministerpresident kan mede kiezen.
  Nu zitten we met deze afgeliikte boterham die Nederland vol gepompt heeft met leugens en 300 gedode landgenoten onder een steen gestampt heeft. Het is eigenlijk walgelijk.

 4. J.C.

  Mona Keizer van het CDA gaf vandaag, in antwoord aan Fleur Agema van de PVV, aan dat het CDA niet voor verlaging van het eigen risico heeft gekozen, omdat er ook andere dingen in het CDA-verkiezingsprogramma staan. Een duidelijkere omschrijving van kiezersbedrog kan niet worden gegeven.

  Gisteren zei Mona Keizer van het CDA, wij hebben water bij de wijn moeten doen, want coalitie………

  Is allebe natuurlijk gruwelijk gezwets van een principeloze CDA’er. Zo kun je immers alle kiezersbedrog proberen goed te praten.

  1. K.Dopper

   Het is een wonderlijk idee dat het bereiken van een compromis in een regeringscoalitie, waarin partijen slechts een deel van hun inzet realiseren, daarmee kiezersbedrog plegen.
   Als je dat beweert begrijp je weinig van coalitiepolitiek en nog minder van de wetmatigheden van de representatieve democratie.

   1. DutchDropveter

    Uiteraard heb je gelijk concessies zijn niet uit te sluiten.
    echter; alle drie de partijen stonden voor geen verhoging van het eigen risico en de premie. Wel gaf D66 aan te verwachten dat de kosten omhoog gingen als enige partij (nog voor de verkiezingen!)

    Dus je hebt 3 (grote) partijen die alle dus de zelfde belofte hadden, daarmee kun je dus wel spreken van een bepaald bedrog. Helemaal als je bedenkt dat CU eigenlijk voor het verlagen van de kosten is.

    Natuurlijk zal er een fantastisch excuus voor komen waarom toch verhoging enz. maar het moge duidelijk zijn dat dit (weer) bij veel burgers vertrouwen schaad in de politiek.

    1. Guus Geluk

     Dutch, binnen de coalitie zijn enkel CDA/CU voor het verlagen van eigen risico. Het liberale kamp, VVD/D66, willen het eigen risico behouden.

  2. DolleDries

   Vergeet niet dan de geschiedenis aangeeft dat religies en dus ook hun partijen over lijken gaan om hun doel te bereiken.
   In dit geval hebben ze de kiezers bedrogen over het wat niemand kan voorkomen het ziek zijn. Dat noemt zich christelijk, hun gedrag geeft aan dat zezelf ook niet echt geloven dat er een god is. Bah wat een schijnheiligheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.