Schofterige Volkskrant: ‘Nee joh, het valt hártstikke mee met plunderingen op Sint Maarten!’

Wegkijken, wegkijken, wegkijken tot je een ons weegt!

Goed, we zijn wel gewend dat de Volkskrant – en het overgrote deel van het linkse mediakartel natuurlijk – liever politiekcorrect is dan problemen benoemt. Terreur, bijstandsslurpende kansenparels: het bestaat allemaal niet, als we deze krant mogen geloven (hint: niet doen).

Deze keer hebben ze toch wel echt weer een nieuw dieptepunt bereikt wat betreft wegkijken daar bij de redactie. Zoals we allemaal weten, is het op dit moment op Sint Maarten oorlogsgebied: ondanks de komst van Nederlandse mariniers is er nauwelijks iets van publieke orde, en dat zorgt natuurlijk voor de nodige plunderingen, wat er vaak nogal gewelddadig aan toe kan gaan.

Maar nee: de Volkskrant laat nota bene nu – ik zou het zelf niet kunnen verzinnen – een zogenaamde Groningse hoogleraar, Tom Postmes, aan het woord die betoogt dat het “hartstikke meevalt met plunderingen na rampen”. Dit heeft meneer zoal te zeggen over Sint Maarten:

Toch komen ze altijd weer terug: de berichten over plunderingen, die dan weer vermengen met rondtrekkende bendes. Zoals bij Katrina in 2005. Daar zijn zeker dingen gebeurd die niet kunnen, maar toch zijn de criminaliteitscijfers in die periode in New Orleans gedaald. De plunderingen bleken niet omvangrijk, zoals wel in de media werd vermeld.

Veelal gaat het om mensen die eten en water uit andermans huizen of winkels halen. Dit is jezelf redden, en niet plunderen. Ik vermoed dan ook dat er nepnieuws rondgaat over plunderingen op Sint Maarten.

“Nepnieuws”: zo noemt deze hoogleraar de berichten over plunderaars op Sint Maarten dus. Nou, dan schakelen we even over naar een ánder lid van het mediakartel, de NOS. Hoewel je hun berichten normaliter ook met een korreltje zout moet nemen, citeren zij hier nu letterlijk de woorden van mensen op Sint Maarten die in doodsangst verkeren:

Bendes die gewapend met machetes door de straten lopen en van kantoor naar kantoor gaan om te zien of er iets te halen is. Veel mensen op Sint-Maarten met wie de NOS contact heeft, voelen zich onveilig door plunderingen.

Correspondent Dick Drayer, die vandaag met militairen op het eiland was, spreekt ook van een onveilige situatie. “Zomaar de auto uit, kan niet. Daarvoor is het te gevaarlijk”, zei hij na zijn eerste rondrit over het verwoeste Sint-Maarten.

En verder:

Volgens hem gaat het om honderden plunderaars, die met trucks de winkels en kantoren afgaan. “Ze gaan elkaar met machetes te lijf, heb ik gehoord. Dat heb ik niet gezien, maar ik heb ze wel zien lopen.”

Ook Paul Boetekees van het Holland House Beach Hotel maakt zich grote zorgen. “Er zijn plunderingen gaande en we zijn bang dat ons hotel overvallen gaat worden”, vertelt hij bij Nieuwsuur. Bij een ander hotel is dat al gebeurd, zegt Boetekees. “Daarbij is ook geschoten. Heel Philipsburg is leeggeroofd. Het is een zeer slechte situatie.”

Het hotel in kwestie komt weer in een ander NOS-artikel aan bod:

Vrijdagochtend drongen plunderaars Simpson Bay Resorts in Pelican binnen en beroofden gasten en hotelpersoneel van sieraden en geld, zegt de krant. Toen politie en andere veiligheidsmensen binnenkwamen, konden ze de plunderaars verjagen. Vijf plunderaars werden gearresteerd.

Je kunt veel zeggen, maar dat klinkt nou niet echt alsof het ‘wel meevalt met plunderen’ daar. Natuurlijk: het is volstrekt normaal dat mensen naar de lokale supermarkt lopen en daar kijken of er nog wat te eten of te drinken is. Niemand ontkent dat dat geen schande is na een ramp van zo’n dimensie, maar het rondtrekken met machetes en overvallen van huizen en hotels heeft toch echt niets meer te maken met overleven: dat is gewoon ordinair plunderen.

Aan iedereen die daar nog is: neem het zekere voor het onzekere en luister niet naar de Volkskrant en hun ‘het valt wel mee’-verhaaltjes: het beste is nu om de storm letterlijk en figuurlijk op een zo veilig mogelijke plek uit te zitten. En mocht u ondertussen nog verlegen zitten om toiletpapier: de Volkskrant is daar tegenwoordig een uitermate geschikt alternatief voor!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  De Linkse jongens zijn altijd gewend om een oogje dicht te knijpen bij ongure gebeurtenissen.

  1. trampoline

   Nee niet altijd. Alleen als het tuig links is.
   Bij rechtse mensen die zelfs maar onwelgevallig geluid durven maken schreeuwen ze moor en brand.

   1. Ni28

    Met Linkse jongens dacht ik al in die richting.

 2. Roughwood

  Goh, zullen die plunderaars boze witte mannen zijn? Die krijgen namelijk overal de schuld van. Ik snap trouwens niet dat er in dit soort noodsituaties geen decreten voorhanden zijn welke gelijk kunnen worden uitgevaardigd. Zoals bijvoorbeeld dat er op plunderaars gelijk, dus zonder enige waarschuwing, gericht wordt geschoten! Misselijk makend gajes…

  1. van Urk

   DolleDries@ De natuur doet inderdaad zijn gang om overbevolking tegen te gaan. En soms helpt de mens de natuur daarbij het is alleen kwestie van afwachten wanneer de bom volledig zal gaan uitbarsten: http://www.elsevierweek.nl/buitenland/achtergrond/2017/09/navo-waarschuwt-voor-gevaarlijkste-wereld-in-decennia-539207/

 3. van Urk

  Deze hoogleraar kwam net zeker uit Sint-Maarten om zijn verhaal te vertellen? Dacht het niet. Dus waar haalt ie de pacht dan vandaan om zulk verzinsels te gaan vertellen aan een landelijke krant? Over fake nieuws verspreiden gesproken.

  1. trampoline

   Op Sint Maarten is sinds enkele uren de noodtoestand van kracht; om de politie en militairen meer mogelijkheden te geven om afdoende op te treden tegen plunderaars.

   Maar volgens deze Groningse onbenul is er niets aan de hand. Allemaal hysterie, toch?

 4. Beukman

  Interessant aan dit stukkie en de reacties daarop is de hoop die steeds doorschemert dat het daar één grote pleuriszooi zal zijn. Hoogleraar psychologie Tom Postmes komt deze morbide wensdroom verstoren, dus logisch dat hij er op DDS flink van langs krijgt: niemand wil graag wakker worden gemaakt tijdens een fijne droom.

  Terwijl hij toch echt een paar interesaante observaties heeft gebaseerd op tientallen jaren onderzoek: dat de verhalen over plunderingen na een ramp doorgaans worden opgeblazen, en dat deze een belemmering vormen bij de reddingswerkzaamheden:

  “Als gevolg van de berichtgeving gaan hulpverleners met geweren, helmen en lichaamsbescherming de gebieden in. Bij Katrina pakte dit heel slecht uit, omdat het leger werd gestuurd om de veiligheid te herstellen, terwijl de slachtoffers eten en een dak nodig hadden. De kern is voor mij: stuur niet de politie, maar de brandweer en ambulances.”.

  Even wachten dus nog met de dramaqueen uit te hangen, jongens. Hou het hoofd koel, wnat van hysterie wordt niemand beter.

  1. buitenbeentje

   Dan mag je hysterische dramaqueen Rutte wel waarschuwen, want die wil hard optreden tegen de niet bestaande plunderaars.

   Tja, linkse meelopers luisteren liever naar zachte sector “hoogleraren” als naar mensen die vanuit midden in het gebied hun ervaringen delen.

   Links dogma: Wat niet mag bestaan kan niet bestaan. Ogen dicht, oogkleppen op, blinddoek voor want zeker is zeker. Ik heb medelijden met je, echt.

 5. Rex Gildo

  Er zijn en blijven altijd mensen – die zich als beesten gedragen – die misbruik maken van een oorlogssituatie zoals het op het eiland Sint Maarten na de extreme natuurramp het geval is.
  Het is de hoogste prioriteit om voor huisvesting, schoon drinkwater en gezond voedsel te zorgen nadat de ergste orkaan is uitgeraasd.
  Sommigen kunnen daar blijkbaar niet op wachten en gaan proletarisch winkelen.
  Omdat dat kennelijk nogal makkelijk gaat, tracht men eveneens argeloze hotelgasten te overvallen.
  Volgens de laatste berichten hebben Nederlandse mariniers inmiddels (wat aan de late kant) orde geschapen in de chaos.
  De veiligheid lijkt weer terug in dit gedeelte van het koninkrijk.

 6. trampoline

  In voorkomend geval zul je jezelf moeten beschermen want de overheid zal het niet doen. En aangezien plunderend tuig het niet zo nauw neemt met onwettig wapenbezit, zou het mij niet verbazen als meer burgers ook iets aan gaan schaffen ter verdediging. En dat snap ik volkomen.

  1. nietzonderverzet

   Zelfrichting is strafbaar mijn beste.
   U dient uw aangifte te zien verdwijnen gaat in de onderste la…….

 7. Ni28

  7@ Van Urk, hij kwam samen terug met Gerschtanowitz 6 weken geleden.

 8. Parestado4

  Voedsel kun je vervangen;mensenlevens niet!!

 9. Babaji538

  Gelijksoortige interesse met besteding
  van aandacht qua gelden door overheid
  en regering richting goedbedoelde doelen.

  P. Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.