Bam! 90 procent van de Catalanen heeft vóór onafhankelijkheid gestemd

Geen categorieokt 02 2017, 8:00
2,26 miljoen stemmen zijn geteld. 90 procent daarvan zei 'ja': vóór onafhankelijkheid.
Dit kan de regering in Madrid in zijn zak steken: de overgrote meerderheid van Catalaanse kiezers -- 90 procent om precies te zijn -- heeft gisteren 'ja' gezegd tegen onafhankelijkheid voor hun regio. Dat heeft de Catalaanse regioregering vannacht aangekondigd.
Dat zijn natuurlijk schokkende cijfers voor Madrid, zeker omdat slechts 7,8 procent tegen stemde. 2 procent van de kiezers stemde blanco, en 0,9 procent werd ongeldig verklaard. Dat zijn bijzonder indrukwekkende cijfers die je eigenlijk nergens anders zal zien. Het bewijst dat Catalanen en masse genoeg hebben van hun 'eenheid' met de rest van Spanje -- en dan met name met Madrid.
Natuurlijk hebben linkse, eurofiele media (die net als Brussel zelf tegen het referendum waren) weer iets te zeuren. Zo laat Nu.nl weten dat de opkomst 42,3 procent was, wat relatief laag is. Natuurlijk wordt daarbij geen rekening gehouden met het feit dat de Spaanse nationale politie gisteren helemaal losging op mensen die voor het stemlokaal wachtten omdat ze wilden stemmen, stembussen in beslag namen, en stemlokalen binnenvielen en iedereen er vervolgens uitflikkerden.
Het zegt het één en ander over de passie van Catalanen dat, ondanks al dat geweld, 2,26 miljoen mensen tóch gingen stemmen. Als Madrid zich een beetje normaal had gedragen waren dat er ongetwijfeld nog meer geweest, maar het is nogal logisch dat aarzelende ouderen die eigenlijk wilden stemmen toch maar thuisbleven toen ze zagen dat ze in elkaar geslagen zouden worden als ze hun stem wilden uitbrengen.
De regeringsleider van Catalonië, Puidgemont, gaat de uitslag nu voorleggen aan het Catalaanse parlement. Dat laat hij dan de onafhankelijkheid afkondigen als het dat wil. Als dat gebeurt zal Madrid ongetwijfeld helemaal losgaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten