CDA senator Ria Oomen: ‘In de jaren 80 kneep een mannelijke minister in mijn borst’

“Ik was het jongste Tweede Kamerlid. Ooit op een avond…”

Het begint als een sprookje, maar helaas, dat is het allerminst. Vandaag kwam CDA-senator Ria Oomen namelijk langs bij het programma De Stemming van L1 Radio om háár #MeToo-verhaal uit de doeken te doen.

Zij vertelde dat ze, toen ze nog maar net in het parlement zat, meteen in aanraking kwam met seksueel wangedrag van een viezerik. En dan niet zomaar een viezerik, maar een minister.

“Ik was het jongste Tweede Kamerlid. Ooit op een avond in Nieuwspoort was er een minister en die minister greep mij in mijn borst.”

“Hij had wat veel gedronken en dacht zich een aantal dingen te kunnen permitteren,” ging ze verder.

Ongelooflijk natuurlijk. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Jammer genoeg is het namelijk maar al te geloofwaardig. Hoe meer #MeToo-verhalen gedeeld worden door vrouwen, hoe duidelijker het wordt dat seksuele intimidatie en zelfs misbruik écht aan de orde van de dag zijn.

Nee, lang niet alle mannen maken zich er schuldig aan, maar te veel mannen wel. Dat is sowieso al zorgelijk, maar dat is al helemaal het geval als de man in kwestie machtig en invloedrijk is, zoals zéker het geval is met een minister.

Op zich is het dus heel goed én belangrijk dat Oomen dit verhaal uit de doeken doet, ja, ook als dat wel errug lang geduurd heeft. Helaas is de kous daar niet mee af. Want mevrouw weigert de minister in kwestie bij naam en toenaam te noemen. Ze wil alleen kwijt dat het om een man gaat die minister was in één van de kabinetten onder minister-president Dries van Agt.

Dat is leuk, maar daarmee maakt Oomen een hele groep mannen verdacht. Dat is niet alleen niet netjes, maar ook nog eens contraproductief. Het zorgt er namelijk voor dat wij mannen helemaal niet meer naar dit soort verhalen willen luisteren; we worden dan immers allemaal verdacht gemaakt terwijl het gros van de mannen zich nooit schuldig heeft gemaakt aan dit soort wangedrag.

Daar komt nog eens bij dat Oomen zegt:

“Ik denk dat heel veel vrouwen die ooit geconfronteerd zijn met betastingen, dat vroeger niet durfden te vertellen. Met die hashtag wel. Ik denk dat we vrouwen moeten opvoeden. Als iemand zoiets doet, moet je hem gewoon een klap in zijn gezicht geven.”

Natuurlijk zijn we het daar allemaal mee eens, maar je moet zo iemand niet alleen “een klap in zijn gezicht geven,” maar ook publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Zo’n viespeuk van een minister zal het daarna nooit meer proberen bij Oomen, maar niets weerhield hem ervan om het later bij een ander vrouwelijk Kamerlid te proberen — en misschien dat hij er toen wél mee wegkwam.

Dames van de #MeToo-beweging: jullie doen prima werk. Heel goed. Ga zo door. Maar houd het niet bij verhalen waarin de daders anoniem blijven. We moeten namen en rugnummers hebben. Op die manier kunnen die mannen ter verantwoording geroepen worden (of zich verdedigen in het geval dat de beschuldiging niet juist is, wat ongetwijfeld ook weleens voorkomt), terwijl onschuldige mannen niet als een soort van collateral damage verdacht worden gemaakt. Win-win-win dus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. DolleDries

  Lubbers was het niet die kneep in billen.

  1. Viertel

   Inderdaad, Lubbers was het niet. Want die is nooit minister geweest in 1 van de kabinetten Van Agt.

 2. NoDoubt

  R. L. van het CDA, kon er wel wat van.

 3. Ni28

  Wilt de ex-minister die in de jaren ’80 in de borst van mevrouw Oomen kneep nu direct melden?

 4. Bloem

  Is die minister nou helemaal Belubbert. Jongens CDA prominent Lubbers (van ’82 tot ’94 premier) stond bekend als de billenknijper. Lekker hypocriet van deze CDA-ster om alleen hiermee te komen. Kan me niet voorstellen dat ze aan de billenknijperij, binnen haar eigen partij, van tuut-tuut-tuut met de groeten van Ruud is ontkomen.

  1. hans-e-pans

   Ze stond misschien wel voorover gebukt en dan heb je altijd mannen die denken “he billen”.

 5. HaZ

  Waarom horen wij van Mw.Oomen de reden niet waarom ze dit destijds verzweeg ?
  Iets met carriere wellicht……?

 6. DolleDries

  Dat hij dronken was is best een goed excuus. De vraag is nog ,greep hij een linker of een rechter borst.

 7. IJscoman

  De thirty seconds of fame van Ria (wie?) Oomen. Godbeterehet: 37 jaar geleden een keertje in haar tieten geknepen. Ja, dan ben je de rest van je leven zwaar getraumatiseerd natuurlijk.

  Wat word ik moe van dit benepen, calvinistische gezeik. En gezien de aandachtsgeilheid van de meeste vrouwen zijn we er voorlopig nog niet van af ook. Continuing story, geprolongeerd wegens doorslaand succes.

 8. DolleDries

  Als een meisje niet wil trouwen, wacht dan maar tot haar borsten beginnen te hangen.” (Burundi)

 9. Seneca

  Heeft toch wel indruk gemaakt. Blijkbaar niet erg veel in haar leven gebeurt. Al die reacties doen mij denken aan al die mensen – toen het misbruik in de RK kerk in het middelpunt van de belangstelling stond – dat heel veel ‘prominenten’ ook ‘misbruikt’ waren. Zelfs Timmermans moest – althans volgens eigen informatie – er aan geloven. Natuurlijk gebeurt er veel dat niet door de beugel kan, maar wat er nu gebeurt grenst aan hysterie.

 10. Duckday

  Wil de dader zich nu even melden Wie zou dat zijn waarom geeft deze vrouw geen naam Nu lijkt het dat al die kerels in dat kabinet losse handjes hadden en thuis een hoop tekort kwamen

 11. fusilier

  Hoe groter geest,hoe groter beest

 12. Christina

  Die mevrouw haar `carriere` was dus belangrijker dan haar eigenwaarde!!
  Triest hoor ook in de jaren `80 hoefde je het niet te pikken, maar om daar nu mee aan te komen, ruim 30 jaar na dato is wel heel erg triest!
  Als je toen je mond niet open `durfde` te trekken ben je wel een heel sneu figuur geweest!

  1. Top

   Wat u hier schrijft, daar sta ik volledig achter. En ik wil daar aan toe voegen niet sneu, maar heel erg sneu figuur. Van dit soort “vrouwen” zou een echte vrouw, plaatsvervangende schaamte krijgen.

 13. Arubano

  Als ik op haar foto afga was het waarschijnlijk Jules de Korte.

  1. Top

   Ze lijkt op dat serpent van ‘keeping up apperences.

 14. corfo

  “Hoe groter geest, hoe groter beest”, luidt het spreekwoord.
  Ruud Lubbers was toch “de dekhengst van Kralingen”?
  Zo werd hij althans in de kringen der “elite” genoemd.
  Hij zal in die hoedanigheid misschien wel eens in een borst(je) geknepen hebben, maar dan toevallig niet in die van mevr. Ria Oomen.

 15. corfo

  Zal wel typisch CDA-gedrag zijn :
  in je borst laten knijpen, niks zeggen i.v.m. je politieke loopbaan, als die loopbaan voorbij is, de vuile was gaan buiten hangen.
  Eigenlijk is dit zéér minderwaardig gedrag, dus toch typisch CDA !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.