Column Jan Roos: Onze rechtstaat is medeplichtig aan de dood van Anne Faber

Niet alleen het brein en de daden van Michael Panhuis zijn door en door verrot. Ook het systeem dat ervoor heeft gezorgd dat deze psychopaat vrij kan rondlopen is in en in ziek.

Voor Anne Faber verdween, had Michael Panhuis al eerder twee minderjarige meisjes op een gruwelijke wijze verkracht onder dreiging van een wapen. Ook heeft dit monster meerdere berovingen en overvallen op zijn naam. Voor al deze ellende kreeg hij maar elf jaar gevangenisstraf. Elf jaar voor vaginale en anale verkrachting van twee meisjes – één van zestien en één van zeventien – plus de reeks berovingen. In een echte rechtstaat zouden die overvallen al goed zijn voor elf jaar op water en brood, maar bij ons moet je dan ook nog twee jonge levens naar de gallemiezen hebben geholpen.

Het Openbaar Ministerie, meestal een stukje (niet veel) realistischer dan de softe rechters van dit land, vond de eerdere rechterlijke eis van zestien jaar gevangenisstraf in deze zaak te hoog. En dus kon Panhuis met slechts elf jaar aan de broek richting het cachot. Geen tbs, want Michael wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. Hij had geen trek in terbeschikkingstelling, dus kreeg hij het niet. Blijkbaar kunnen daders over hun eigen straf beslissen. Ik heb onze strafmaat weleens gekscherend met een Vrije School vergeleken. Je mag je eigen tempo bepalen, wordt niet gepusht of gestraft en het moet allemaal wel gezellig blijven. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen.

Elf jaar, waarvan met ons absurde systeem van strafvermindering bij goed gedrag maar zo’n zeveneneenhalf jaar van overblijft. Want als je je in de gevangenis gedraagt krijg je eenderde cadeau. Kan het gekker? Je zou juist extra straf moeten krijgen als je je niet gedraagt tijdens het uitzitten van je straf. Bij elke misdraging komt er dan tijd bij, maar nimmer gaat er tijd af. Je dient je nou eenmaal te gedragen. Dat is de basis. Daar krijg je helemaal niets voor. Laat staan dat je eerder de gevangenis mag verlaten. Toch liep Panhuis al op straat, terwijl hij in 2012 werd veroordeeld. Oké, hij zou dan niet in 2023 vrijkomen, maar wel pas midden 2019.

Hoe dat kan? Michael was aan het resocialiseren. Hij kon vrij gaan en staan waar hij wilde om te proeven aan de samenleving, waar hij straks weer deel van moest gaan uitmaken. Dus nog geen vijf jaar na zijn veroordeling voor een brute dubbele verkrachting kon Panhuis weer doen waar hij zin in had. En dat kwam nou niet omdat hij in de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder waar hij verbleef, na intensieve begeleiding, het licht had gezien. Hij had daar in Altrecht de tijd van zijn leven. Seksuele relaties met begeleiders en patiënten, niet tot nauwelijks behandelingen en drugs en drank in grote voorraden voor handen. Laten we zeggen: niet echt een streng regime om je weer op het rechte pad te krijgen.

En nu is Panhuis dus de verdachte inzake de verdwijning van Anne Faber. Een lustroofdier, die voor zijn vorige zedendelicten nauwelijks is gestraft. Die geen tbs wilde en vrijwel niet is behandeld in de kliniek in Den Dolder. Een monster dat alle ruimte kreeg om weer op jacht te gaan door ons waardeloze slappe systeem. En waar dat systeem dus medeschuldig is als Anne Faber iets is overkomen door het handelen van dit vreselijke figuur.

Want dit soort mensen moeten gewoon levenslang op water en brood. Nooit een tweede kans krijgen en dus zeker niet resocialiseren. Hun straf moet niet alleen een vergelding zijn ten aanzien van de maatschappij: ze dienen vooral uit die maatschappij weg te blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. meanstreak2099

  mooi stukje en dit soort monsters horen inderdaad niet thuis in de samenleving

  1. PMG

   Mooi stukje? Ben je wel helemaal lekker? Dit zijn gewoon feiten en ieder intelligent mens begrijpt dat er voor deze fout der natuur MP maar 1 oplossing is, levenslang achter de tralies. Wij moeten beschermt worden tegen hem en dat is een taak van de overheid die wij als volk daarvoor verantwoordelijk kunnen houden. Dit heeft niets te maken met politiek maar met boeren verstand. Diegenen die beslissingen hebben genomen in deze zullen verantwoording af moeten leggen en ontspringen dan gewoon verder de dans en leven verder alsof er niets gebeurt is. MP komt in een nieuw circuitje en gaat daarin gewoon door met waar hij mee bezig was. Zelfs enen Joran vd Sloot weet een kind te verweken terwijl hij in de zwaarste en meest afgelegen gevangenis ter wereld zit dus eitje voor MP. Er moet echt eens flink de beuk erin in NL. Onze rechtszaak is zwaar medeplichtig in deze maar zelfs wanneer het kalf verdronken is dempt men nog niet de put. Breivik heeft ook maar een paar jaar gekregen en zal straks ook ooit wel vrijkomen, net als ene Volkert. We willen gewoon niet de werkelijkheid onder ogen zien, we zijn schijtlijsters en bang om ons uit te spreken want wat zal mijn omgeving dan wel van mij denken? Geen ruggengraat en nog steeds geloven in sprookjes, dat laat het nederladse volk keer op keer zien. De afgelopen verkiezingen gaven een kans dit te veranderen maar zoals gewoonlijk trok iedereen op het laatste moment zijn keutel in. Amen.

 2. Jetske

  Volgens mij heeft de PVV daar vorige
  week al aandacht aan besteed.

 3. nienke

  Ik begrijp niet dat zo’n monster het voor elkaar kan krijgen dat hij GEEN psychiatrisch onderzoek wil en dat men dat pikt.
  Zou zeggen geen onderzoek dan 20 jaar cel het is toch niet te geloven dat hij bepaalt wat wel en niet kan.
  Iemand die twee jonge meisjes op zo’n gruwelijke manier heeft verkracht heeft niets te willen het enige is dit monster zo snel mogelijk uit de maatschappij te houden.
  Door al dat softe gedoe zowel van de rechters, advocaten en de psychiater +inrichting was hij in staat en kreeg hij alle ruimte om dit onschuldige meisje te vermoorden.
  Zij allen zijn verantwoordelijk voor deze moord.

 4. Ni28

  Onze rechtstaat is er een voor de criminelen. Die houden allemaal hun rechten en daar wordt op toegezien. De slachtoffers zijn de pineut van deze benadering van het strafrecht. Nog erger het is hun eigen schuld zoals de medewerkster/begeleidster van deze crimineel van de kliniek beweerde dat het niet handig is om in het donker lang de instelling te fietsen. Ongelooflijk, in welke tragikomedie zijn wij toch terecht gekomen? Omdat criminelen hier rondlopen moeten meisjes thuis blijven. Zo houdt je gevangenissen over als iedere delinquent op straat mag lopen. Nu komt er een onderzoek, fijn, lekker laat! Minister Blok mag nu op vakantie naar Australië, zijn kinderen zijn zolang veilig. En hij loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid.
  Tekenen die petitie, dat is wat wij massaal moeten doen. Deze familie steunen en die van de volgende slachtoffers proberen voor te komen.

 5. Blue monday

  Een tragedie, onbegrip voor dit monster en hoe het heeft kunnen gebeuren.

  Maar je moet wel een hele vieze vent zijn om een ranzig stukje te schrijven over de rug
  van het slachtoffer om je politieke punt te scoren.

  1. Top

   Als je een uitgescheten pisvlek bent, die nergens aan de bak kan komen en parasiteert op de gemeenschap, kom je dan met dit soort flauwekul? Ziek mens, je ben niet veel beter dan de moordenaar van Anne faber. Ga je schamen flapdrol!

   1. Blue monday

    laat ik het netjes houden en het je aan je verstand peuteren dat het laf is om je achter het slachtoffer en de vreselijke aanleiding durft te verschuilen.

    Er klopt geen kloot van, honderden gevallen zijn er bekend die het verhaal bevestigen dat de straffen niet kloppen. Heb ik Jantje daar over gehoord?

    Sukkels zoals jij zijn het morgen weer vergeten en schieten voor één dag in de kramp als het weer gaat gebeuren.

    Doe je huiswerk en dan pas snap je hoe erg het bij justitie gesteld is…aan je warme pisvlekken hebben we niks.

    1. HaZ

     Dus u heeft als Blue monday zijnde al die honderden gevallen die het verhaal bevestigen dat de straffen niet kloppen ook al die keren gemeld bij Justitie en daarover uw beklag gedaan. U zegt namelijk zelf dat u uw huiswerk heeft gedaan en snapt hoe het bij justitie gesteld is. Of u werkt bij Justitie of u doet vandaag hetzelfde als Jan Roos en spuwt uw gal op dit blog.

     1. Blue monday

      U herkent het verhaal niet dat er al jaren lang door justitie de grootste en goorste idioten een weekendje “herintegreren” wordt aangeboden met alle gevolgen van dien.

      Je zou toch denken dat na Els Borst de politiek wel eens wakker zou worden.

      Helaas moet ik constateren dat er geen politieke wil is om de pak em beet 1000 totaal ontoerekeningsvatbare delinquenten voor eeuwig op te sluiten.

     2. Top

      Werken? Hoe kom je daar nu bij? Dit is gewoon zo’n flapdrol, die het hoogste woord tracht te hebben, als het maar tegendraads is. Dit is de ‘Fine fleur’ van de toekomst. vaders meestal onbekend en moeders die in de eeuwige overgang zitten met veel jeuk en korte armpjes. Op school veel belovend, maar uiteindelijk een dood geboren kindje. En allemaal de schuld van de naoorlogse generatie. Misselijk makende stukjes luitjes, die in de meeste gevallen parasiteren op de samenleving.

     3. HaZ

      Blauwe maandag. Mijn vraag is wat JIJ er aan gedaan hebt of denkt te gaan doen, of blijft het ook bij blaten op dit blog ?

  2. DolleDries

   Ik vind jou reactie nogal ranzig.
   Misschien dat je de steen van Rutte kan lenen.

  3. Vit

   Jan zit niet meer in de politiek en hij heeft gewoon gelijk.

  4. Kodi

   Zoals Hans Laroes van de NPO op zijn twitter account deed?

   1. corfo

    @ Kodi.
    De levensgevaarlijke vrijgelaten échte Leidenaar heet : Hoessein G.
    Vermoedelijk staat die “G” NIET voor Gerritsen !?

 6. Ruud562

  Degenen die verantwoordelijk voor de huidige strafwetgeving en uitvoering daarvan, zoals in deze zaak van Anne, hebben bloed aan de handen!! Vraag me af hoeveel daarvan nog moet vloeien!

  1. Kodi

   De volgende tikkende tijdbom wordt op onze samenleving losgelaten. Lang leve het systeem! Straks weer sorry in plaats van safe?

   ’Te gevaarlijke’ Leidenaar vrijgelaten

   1 uur geleden in BINNENLAND

   LEIDEN – De rechtbank Den Haag laat vandaag een verdachte vrij van wie justitie zegt dat hij levensgevaarlijk is. De 41-jarige Hoessein G. die zijn ex probeerde te vermoorden, is volgens justitie „te gevaarlijk om vrij rond te lopen.”

   Hij was al eens eerder tijdelijk vrijgelaten, en pleegde toen volgens justitie ook weer twee geweldsdelicten.

   G. werd juli 2016 door de politie aan de Leidse Arendshorst neergeschoten nadat hij had geprobeerd zijn ex dood te knuppelen, zo schrijft het Leidsch Dagblad. Kennelijk kwam hij mei dit jaar alweer voorwaardelijk vrij Toen bedreigde hij iemand bij cafe De Koperwiek met een kapotgeslagen flesje. Kort daarna gaf hij zijn nieuwe vriendin een kopstoot en sloeg haar met een ploertendoder.

   Zijn zaak wordt pas in februari behandeld. De president van de rechtbank, die volgens de krant zei dat „meneer schokkende dingen heeft gedaan”, besloot de Leidenaar desondanks vandaag weer vrij te laten.

   https://www.telegraaf.nl/nieuws/805881/te-gevaarlijke-leidenaar-vrijgelaten

   1. Adriaan

    @Kodi, zolang het maar in zijn eigen kring blijft, vind ik dat niet zo erg. Maar je hebt volkomen gelijk. Dit soort tuig moet je levenslang opsluiten, handjes afhakken en castreren.

    1. Kiliaan Noppen

     “Handjes afhakken en castreren”

     Adriaan toont zijn verwantschap met de IS-barbaren.

     Dit soort mensen woont onder ons, laten we dat ten volle beseffen.

     1. Vit

      Rustig maar, de zuster komt zo.

     2. IJscoman

      Wat lijkt Killiaan Noppen een passende straf?

     3. Vit

      Enkelband om dan kan er niets meer gebeuren, volgens clown doppie dan.

     4. Kodi

      Wij beseffen ons ten volle dat door toedoen van ons verrotte rechtsysteem het soort mensen als Michael Panhuis e.d. vrij kan rondlopen en vrij kan moorden.

     5. Kiliaan Noppen

      Ik ben niet bevoegd en bekwaam om een passende straf te bepalen, IJscoman, daar hebben we de onafhankelijke rechter voor.
      Ik denk dat het zal opdraaien uit een lange straf plus TBS/long stay. Deze man komt niet meer vrij.

      Overigens ben ik het eens met iedereen die vindt dat we af moeten van het systeem dat een verdachte door medewerking aan een psychologisch onderzoek TBS kan vermijden. Dat vindt het Kabinet overigens ook en een wetsontwerp met die strekking ligt bij de Eerste Kamer.

  1. Michel69

   en uiteraard getekend 😉 thx voor de link HaZ

 7. Ni28

  Verder alles goed, blue monday? Het is pas grey saturday.

 8. Kodi

  De echte moordenaars van Anne Faber
  https://t.co/67RUKyOy7t

 9. corfo

  “Onze rechtstaat is medeplichtig” enz. Helemaal mee eens.
  Maar ik wil er wel op wijzen dat “onze” rechtstaat NIET de rechtstaat is van álle Nederlanders; het woord “onze” is niet geheel juist gekozen.

 10. denk eens na

  Ik ben het niet snel met Jan Roos eens maar dit keer moet de gene die hem te vroeg vrij gelaten heeft zich verantwoorde voor zijn /haar naive gedrag.

 11. Floris

  Aan de basis van dit falende systeem ligt (uiteraard) links gedachtengoed. De idee dat ieder mens in principe “goed” is en dat zelfs de zwaarste criminelen te helpen zijn. De instellingen waar dit soort gasten verblijven zijn vergeven van linkse zwevers die “begripvol” zijn en denken dat hun softe aanpak gaat werken.

  “Onder het mom van politieke correctheid, tolerantie en ruimdenkendheid, keken we liever de andere kant op. ‘Moet kunnen’ werd een gevleugelde uitspraak in het Nederland van de jaren tachtig. Hand in hand daarmee rukten egalitarisme en relativisme op vanuit de links progressieve wetenschap. Criminelen en asocialen werden in toenemende mate gezien als slachtoffers; hetzij van een oneerlijke maatschappij, hetzij van een psychologische afwijking. Daarmee verdween het morele oordeel over het gedrag van de ander, iets wat in de jaren vijftig nog aan de orde van de dag was, vrijwel geheel uit de samenleving.”

  https://psychologie.startpagina.nl/forum/topic/1291870/culturele-oorzaken-van-hufterig-gedrag/

 12. F. Domela Nienhuis

  Nou lekker dan als de delinquent mag bepalen dat zijn kerfstok niet mag worden doorgegeven aan een behandelende kliniek. Lekker veilig voor de samenleving ook… Ach ja, zo’n delinquent moet zich natuurlijk ook wel op z’n gemak kunnen voelen op weg naar een zo snel mogelijke terugkeer in de samenleving en nieuwe kansen zich opnieuw te kunnen gaan vergrijpen, nietwaar?

  Onderzoek Anne Faber: Michael P. niet behandeld voor zedenmisdrijven, grove fouten bij organisaties

  28 maart 2019 10:00
  Laatste update: 7 minuten geleden

  Verschillende organisaties hebben grove fouten gemaakt in het traject van Michael P. Hij kreeg in de kliniek waarin hij verbleef ten tijde van het doden van Anne Faber te veel vrijheden en werd niet behandeld voor de zedenmisdrijven die heeft gepleegd. Dit beeld is donderdag naar voren gekomen uit de rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Inspectie Justitie & Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

  In het kort

  * P. zat celstraf uit voor wrede verkrachting minderjarige meisjes in 2010
  * In kliniek werkte hij aan terugkeer maatschappij, maar werd hij onvoldoende behandeld
  * De man kreeg veel vrijheden en verkrachtte en doodde Anne Faber toen hij een avond wilde klussen op het terrein
  * Inspecties en OVV komen met keiharde conclusies over rol van verschillende organisaties
  * P. gaf geen toestemming voor overdragen informatie
  * De gevangenis in Vught had, toen P. naar de kliniek vertrok, niet alle relevante informatie overgedragen aan zijn behandelaars. De OVV meldt dat dit mede komt doordat P. daar geen toestemming voor gaf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.