Ontspoorde Antilliaanse politicus roept op om Nederlandse militairen "te vermoorden en verbranden"

Geen categorieokt 13 2017, 13:00
Volgens PLP-partijleider Clyde van Putten moeten Nederlandse soldaten zich voorbereiden op moordpartijen en levende verbrandingen, als ze ook maar één voet op de bodem van Sint Eustasius durven te zetten.
Terwijl Nederlandse militairen op Sint Maarten hard bezig zijn geweest om zo goed en zo kwaad als het ging de orde te herstellen na ramp met orkaan Irma, zijn andere overzeese delen van het Nederlandse Koninkrijk niet zo enorm blij met de actie van Defensie. Op Curaçao ging PLP-partijleider Clyde van Putten zelfs zo ver om soldaten van het Europese vasteland met de dood te bedreigen. Als Nederland ooit beslist om soldaten naar het eiland te sturen, aldus van Putten, dan zullen ze daar levend worden verbrand en vermoord. Dat zei de Caribische politicus bij een toespraak:

"Clyde van Putten strijdt al langer voor meer autonomie voor Sint Eustatius en zet zich fel af tegen wat hij het ’kolonialisme’ van Nederland noemt. In een speech op Curacao heeft hij het wel heel erg bont gemaakt. Hij beweert daarin dat hij tegen een Nederlandse minister, waarschijnlijk doelt hij op minister Plasterk (Koninkrijksrelaties), heeft gezegd dat als de Nederlandse militairen naar zijn eiland komen, de minister voorbereid moet zijn op de gevolgen. „Want als je de militairen stuurt, zullen we ze vermoorden en we zullen ze verbranden in de straten van Sint Eustatius.”"

De bizarre uitspraak kwam aan het rollen doordat een toehoorder een video van de toespraak op Facebook zette. Van Putten zou de woorden op 9 oktober hebben geuit, en oogste er luid applaus mee. Kennelijk scoort het rondsmijten van doodsbedreigingen bij bepaalde delen van het Antilliaanse electoraat.
Hoe het ook zij: Nederland gaat deze gekkigheid natuurlijk niet accepteren. Verschillende Kamerleden (Ronald van Raak - SP, en André Bosman - VVD) hebben al aangegeven dat dit totaal niet door de beugel kan, en minister Plasterk gaat aangifte doen tegen deze ophitser in een pak. Laten we hopen dat het tot een veroordeling komt, want laten we wel wezen: als Geert Wilders voor "minder, minder, minder Marokkanen" door de rechter op de vinger wordt getikt, dan moet Van Putten voor "vermoorden en verbranden van Nederlanders" zéker een juridische vingerwijzing krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten