Koning nu ook ingelicht over de formatie: is een Koning eigenlijk nog wel nodig?

Koning nu ook ingelicht over de formatie: is een Koning eigenlijk nog wel nodig?

Misschien dat ik een beladen onderwerp raak, of een impopulair standpunt inneem, maar ik ben eigenlijk wel klaar met het Koningschap en het Koninklijk Huis. Met alle respect voor de leden van de Koninklijke Familie, niets negatiefs tegenover hen, maar de institutie van de monarchie is eigenlijk wel klaar.

Vandaag is de Koning ook ingelicht over alles met betrekking tot de formatie. Tot 2012 had de Koning nog een actieve rol in de formatie met het benoemen onder andere van de informateur en de formateur, maar tegenwoordig moet hij alleen nog maar ingelicht worden. Alle institutionele drempels erbuiten gelaten, wat heeft de Koning eigenlijk nog voor toegevoegde functie in het formatieproces? Als de Koning, als Staatshoofd, alleen nog maar ingelicht wordt, als formaliteit, dan heeft het al helemaal geen zin meer. Als er wel cruciale elementen worden besproken of adviezen worden aangenomen van de Koning, dan heeft het Staatshoofd dus wel invloed op het proces en dat moeten we ook weer niet willen.

Ik begrijp het heel erg goed, de Koning is een verbindende factor en de meerderheid wil het Koningshuis behouden, maar is het eigenlijk nog wel juist? De symboliek is er zo goed als af, de Koninklijke familie is een soort eerste onder de gelijken geworden. Vroeger was het veel formeler en had het, symbolisch gezien, essentiële waarde voor het land en de democratie. Nu moet alles 'lekker gewoon'. Heel sympathiek, natuurlijk, maar het haalt wel de scherpe kantjes van het 'symbolische gezag' van de Koning eraf.

In de democratie is de rol van de Koning ook al zo goed als uitgehold, dus daar is het ook niet meer voor nodig. Het lijkt louter nog een concept te zijn waar we aan gewend zijn geraakt met een verbindende waarde. Dat is niet zo heel moeilijk in een land waar saamhorigheid, verbinding en kernwaarden ingeruild zijn voor polderpragmatisme. Helaas.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer