De Japanse premier behoudt tweederde meerderheid parlement en wil een groter leger tegen Noord-Korea

Veel mensen merken dat de wereld steeds assertiever en agressiever wordt. De Verenigde Staten die overal blijft interveniëren of dreigt dat te doen, China die agressiever wordt in haar passieve-agressiviteit, in het Midden-Oosten blijft het rumoerig, provocaties van en naar Rusland en Noord-Korea die met een kernoorlog dreigt.

Dat laatste lijkt de laatste paar maanden vooral de boventoon te voeren. De Verenigde Staten dreigde met totale destructie van Noord-Korea en Noord-Korea probeert Trump te overtroeven met spierballentaal. Al met al helpt het niet om de vrede te bewaren en voor men het weet worden de bevolkingen beider landen en landen eromheen in een oorlog gesleept waar niemand anders verder op zit te wachten.

Een ander land in het Oosten die iets aan het probleem wil doen is Japan. Al een aantal keer is er een kernproef geweest vanuit Noord-Korea waarbij er een raket door het luchtruim van Japan heen vloog. In het land zijn zelfs preventieve maatregelen genomen voor oorlog en een kernwapen. Het land heeft spijtig genoeg al een keer eerder natuurlijk ervaring gehad met kernwapens.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft met de institutionalisering van het nieuwe Japan de Grondwet van het land een passage meegekregen, vanuit de internationale gemeenschap, dat het land alleen een leger mag hebben om de passiviteit te kunnen bewaren en eventueel het land te kunnen verdedigen. Premier Abe heeft als grootste droom dat die passage wordt geschrapt, zodat Japan weer een modern en volwaardig leger kan krijgen. Hij vindt de passage maar een doorn in het oog voor het land en een product van vervlogen tijden.

Met de dreiging vanuit Noord-Korea lijkt hij gelijk te hebben en het land moet zichzelf kunnen verdedigen. Het is ook een volgend signaal dat de wereld een nieuwe fase in lijkt te gaan van passieve-agressiviteit dat snel uit kan lopen tot regelrechte agressiviteit. Agressiviteit tegen agressiviteit roept alleen nog maar meer agressiviteit op, dus de opbouw van het Japanse leger zal ook Noord-Korea uitlokken, maar neem het de Japanners eens kwalijk? Decennialang mogen zij geen volwaardig leger hebben en elk volk heeft het recht zich te verdedigen als de soevereiniteit lijkt te worden aangetast of dreigt vernietigd te worden. Toch ben ik bang dat het een negatieve spiraal is waar men niet uit zal komen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Rosasolis

  Premier Abe heeft gelijk. Het geduld van Japan tegen over Noord-Korea, na al die
  hevige bom-testen in de zee rondom Japan is nu op. Mensen zijn nu heel bang,
  en terecht. Abe en zijn regering zijn meer dan ooit tevoren bewust van de dreiging
  van Noord-Korea. Japan moet opkomen voor eigen bescherming, voordat het nog
  erger gaat met de bommen van Noord-Korea. Hoewel een aantal landen zullen oneens zijn dat de militaire van Japan moet groter zijn, velen zullen dit verstandig vinden.
  Het hele regio is nu zeer onstabiel.

 2. Rosasolis

  Premier Abe heeft gelijk. Het geduld van Japan tegen over Noord-Korea, na al die
  hevige bom-testen in de zee rondom Japan is nu op. Mensen zijn nu heel bang,
  en terecht. Abe en zijn regering zijn meer dan ooit tevoren bewust van de dreiging
  van Noord-Korea. Hoewel een aantal landen zullen oneens zijn dat de militaire van Japan moet groter zijn, velen zullen dit verstandig vinden.
  Het hele regio is nu zeer onstabiel.

 3. Nasrani

  Ik gun Japan een groot en sterk leger zodat zij zichzelf kunnen verdedigen tegen vijanden. De oude bepaling is niet meer van deze tijd.

  1. Punt50

   Dat ben ik niet met u eens. De bepalingen kunnen wel aangepast worden met het oog op Noord-Korea.

 4. Parestado4

  Die legers staan vermeld in Joël 2.En in het boek openbaring,staat het volgende:Let op als de Eufrath droogvalt,opdat de weg bereid wordt voor de koningen die komen van de opkomst der zon!

 5. toetssteen

  Toch maar eens wat inlezen inzake Japan en de slachtpartijen in de Indische archipel. En Noord Korea? Laat me niet lachen! De USA gaat voor china!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.