Duitse econoom: ‘Nederland heeft 101 miljard tegoed van de ECB, maar zal dat geld nooit terugzien’

De Nederlandse belastingbetaler is weer eens de dupe van het Grote Europese Project.

De Duitse econoom en wetenschappelijk adviseur van zijn regering Hans-Werner Sinn heeft slecht nieuws voor de Nederlandse belastingbetaler. Hoewel De Nederlandsche Bank (DNB) maar liefst 101 miljard euro tegoed heeft van centrale banken in Zuid-Europa zien we daar waarschijnlijk geen cent van terug. “De vordering is nu al waardeloos,” stelt Sinn zelfs.

De vordering is feitelijk op de Europese Centrale Bank (ECB). Het is ook meteen de grootste post in de boeken van DNB, aldus Follow The Money. In totaal bedraagt dit bedrag maar liefst 35 procent van alle bezettingen op de balans van DNB. Dat is dus nogal wat.

Onze oosterburen hebben een nóg groter tegoed: 857 miljard euro.

Dat klinkt in principe natuurlijk hartstikke leuk, maar er is wel één klein probleem: we zien dat geld nooit meer terug. Zoals Sinn zegt:

“Uiteindelijk betalen de Nederlandse en Duitse belastingbetaler de rekening voor de financiering van Zuid-Europese overheden.”

In de Nederlandse politiek wordt Sinn voornamelijk genegeerd. De meeste politici willen namelijk helemaal niet over dit soort onderwerpen praten. Daar wordt de burger immers maar boos van. Welnee, dan is het veel beter om dit soort feitjes onder het tapijt te vegen en te hopen dat niemand er ooit over begint.

Toch zijn er uitzonderingen. Zoals wel vaker heet die uitzondering “Pieter Omtzigt”:

In Nederland vindt Sinn wel gehoor bij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Terwijl de hoogte van deze complexe claim bij de meeste Kamerleden slechts de oren doet klapperen, vroeg hij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën meerdere malen om opheldering over de miljardenclaim van DNB op de ECB…

Terwijl op de rijksbegroting iedere euro drie keer wordt omgedraaid, groeit het bedrag dat Nederland tegoed heeft van andere eurolanden. Volgens Dijsselbloem vormt dat geen aanleiding voor zorgen. ‘In de afgelopen jaren zijn veel maatregelen getroffen om de stabiliteit van de eurozone en de economische gezondheid van eurolanden te versterken,’ schrijft hij de Kamer in januari van dit jaar als antwoord op de vragen van Omtzigt.

Gelukkig is Omtzigt niet onder de indruk van die antwoorden. Daarom heeft hij vorige week opnieuw vragen gesteld. De antwoorden worden verwacht voor 10 oktober — hoewel dat bij dit kabinet wel altijd een vraag is. Als het even niet uitkomt wachten ze namelijk gewoon een paar weken of zelfs maanden langer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Bloem

  Wat zou het toch mooi zijn wanneer bewindslieden achteraf strafbaar gesteld zouden kunnen worden bij bewezen mismanagement. Waarbij ook de pluk-ze-wet voor de geleden schade van toepassing zou zijn. Dhr Zalm zou dan net als Dijsselbloem voor de rest van zijn leven aan het sociaal minimum vast zitten

 2. Ni28

  Dat is het eigenlijke probleem met onze politici en media. Zij hoeven ons niet eens voor te liegen als zij alles verzwijgen. Omtzigt is in deze een luis in de pels. Helaas als hij A vraagt krijgt hij B antwoord geheel volgens de tactiek. De ministers kunnen in zo geval zogenaamd niet goed lezen. Dus uiteindelijk veranderd er niets. Het geld blijft van het Noorden naar het Zuiden stromen en de burger wordt voor de gek gehouden.

 3. Blue monday

  De EU is goed, maar niet zuidelijker dan de lijn vlaanderen -Duitsland en niet ten oosten van Duitsland.

  Is het de katholieke volksaard of wat is er toch met dat corrupte zuiden?

 4. trampoline

  Het trieste is dat Macron en co. nog veel meer geld willen ophalen bij de Nederlandse en Duitse burger door hun plannen voor 1 EU minister van Financiën en de EU superstaat.

  Dat moeten we niet willen; stem niet op de pro EU partijen en kom daartegen in opstand.

 5. denk eens na

  Nederland komt het geld gewoon halen.we sturen gewoon ons goed bewapende leger er op af .

  1. van Urk

   Onze Eurofiele kraker Killiaan Noppen staat nu te dansen op z,n stoel.

 6. Ecoshaarlem

  Een zeer trieste zaak waar vele voor gewaarschuwd hebben maar het elite uiterst linkse kartel trok zich nergens wat van aan!
  Nog meer ellende komt er aan met Macon met al die makup, wil ook geld uit de ruif van Brussel, daar hij op een normale wijze Frankrijk niet kan herstellen van de vele fouten uit het verleden, de rekening wil hij neer leggen bij o.a. Duitsland ( met vele zeer arme mensen!) en Nederland, een zeer ongezonde situatie, en die gladjanus van een Rutte laat hier in Nederland een heel ander verhaal horen, dan in Brussel bij die alcoholist van een Junker en is hij ter wille van een baan in Brussel het schoothondje van Merkel, en maar zijn prodent lach laten zien hoe onecht hij is!p

 7. Kiliaan Noppen

  Omzigt wordt binnenkort staatsecretaris van het een of ander en dan we van zijn populistische gezever af.

  1. van Urk

   We praten over honderd miljard beste Noppen. Van dat geld had Hennis nog gezeten.

  2. Ali Yas

   “dan we van zijn populistische gezever af”

   Als er nou één Kamerlid is die doet wat hij behoort te doen, namelijk de regering controleren, dan is het Omtzigt wel. Maar onze forumverzieker ziet hem liever de mond gesnoerd. Na jou de Goelag, nietwaar Wim?

 8. nomis

  We zullen als nederlanders op een dag toch zelf,als de Catalanen,zelf een soort staatsgreep moeten plegen,is het niet voor jezelf,dan voor onze kinderen en kleinkinderen!!!
  Ik heb de tweede wo niet meegemaakt,maar begrijp het volkomen,daar we nu inDEZELFDE SITUATIE ZITTEN ALS IN 40 -45 MET NU BRUSSEL ALS HOOFDSTAD.
  De GESTAPO zit er nu,de gore landverraders zitten er nu,Timmermans,Dijselbloem,Verhofstadt,jucker,stelen,roven,over onze kapotgewerkte ruggen,met als dank:GEEN NORMAAL PENSIOEN!SPAREN WAARDELOOS! VOOR DE GEK GEHOUDEN!!!
  De grootste misdaad na wo 2tegen de europese burgers,NOOIT GEDACHT DT IK WIJ DAT OOIT ZOUDEN MEEMAKEN!!!!
  OPDAT ZE DEZELFDE STRAF KRIJGEN ALS DE NSB,ersIN 45!!!!!!!!

  1. Feit

   Ze zullen allemaal op het rechtse matje geroepen worden…

   Binnen 10 jaar.

 9. corfo

  Wat deze Duitse econoom zegt is mij volstrekt géén nieuws !
  Als een NL-“regerings-figuur” heel nadrukkelijk stelt : “Het geld komt terug mét rente !!”
  dan is het al een verloren zaak, die figuur probeert de bevolking “gerust” te stellen met sprookjes en dat wist hij zelf ook al !! We worden dagelijks besodemieterd door onze “bekwame bestuurders”.

 10. Punt50

  Toch maar eens tijd om een factuurtje te sturen dan?

  1. denk eens na

   Laten we beginnen om onze opa s fietsen terug te vragen denk dat wij daar zelfs geen kans op maken’;.

 11. Lieftinck

  Die 100 miljard willen politici niet arfschrijven, dus schuiven de rekening door, via het kopen van tijd.

  Dat kan door het Macroniseren van de Europese unie
  1. Alle Euro staatsschulden op een hoop gooien en de Eurobonds, hierdoor financiert Nederland de Italiaanse staatsschulden en andere, zoals de Franse
  2. Een tranferunie a la Macron. Elke Europeaan betaalt belasting om de werkgelegenheid te stimuleren, daar waar die hoog is (Frankrijk dus)
  3. Macron wil dat elke Europese land dezelfde belastingen (lees Franse belastingstelse) heeft zodat de gezamenlijke staatsschuld in toom gehouden kan worden (door voornamelijk ons geld)
  En Rutte gaat voor dit alles tekenen.

 12. nickname1001

  De Duitse econoom en wetenschappelijk adviseur van zijn regering Hans-Werner Sinn heeft een mening omtrent een openstaande vordering.
  Welnee, dan is het veel beter om dit soort feitjes onder het tapijt te vegen en te hopen dat niemand er ooit over begint.
  .
  Het is een feit dat dhr Sinn een mening heeft. Werkelijk niemand ontkent dat.

 13. DolleDries

  Hier spreekt een oplichter van het CDA

  https://www.youtube.com/watch?v=vEeGflJqdCQ

 14. sjun

  Ondertussen werk je in Nederland straks tot je zeventigste en heeft omo minstens drie pyjamadagen in de week. Een kwestie van politieke prioriteiten. Onder andere daarom is het tijd voor politieke verandering en de opstelling van een tweede akte van verlating.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.