En ook Buma blijft in de Tweede Kamer! Rutte III wordt kabinet met tweederangspolitici

Geen categorieokt 09 2017, 21:00
Eerder vandaag kondigde D66-leider Alexander Pechtold al aan dat hij geen minister wordt. CDA-collega Buma neemt nu dezelfde stap: ook hij blijft liever fractievoorzitter in de Tweede Kamer.
Het derde kabinet van Rutte III zal niet propvol politieke prominenten komen te zitten. Vandaag kondigde CDA-leider Buma namelijk aan dat hij gewoon Tweede Kamerlid blijft namens zijn partij. Hij zal vanuit het parlement de uitvoering van het kersverse regeerakkoord bewaken, aldus Buma, maar de ministersposten gunt hij aan partijgenoten:

"Sybrand Buma blijft als politiek leider in de Tweede Kamer. Hij gaat niet naar het kabinet om zo het CDA-profiel hoog te houden. Bovendien kan hij op die manier het kabinet aan de gemaakte afspraken in het regeerakkoord houden.

Hij maakte dit bekend op het CDA-partijbureau, waar zijn fractie urenlang heeft vergaderd over het regeerakkoord."

Daarmee is de CDA-voorman de derde kabinetsonderhandelaar die aangeeft liever in de Tweede Kamer te blijven zitten. Eerder vandaag vertelde D66'er Pechtold al hetzelfde, en in juli liet ChristenUnie-voorman Gert Jan Segers al weten gewoon Kamerlid te willen blijven.
Het betekent dat VVD'er Mark Rutte straks de enige partijleider is die zal plaatsnemen in het derde kabinet dat zijn naam mag dragen. Wat dat betekent? Eenvoudig: zelfs de onderhandelaars van Rutte III hebben er niet bijster veel vertrouwen in dat deze regeringsploeg de geschiedenis zal ingaan als één van de betere kabinetten die Nederland gekend heeft. Ze willen hun eigen politieke krediet niet verspillen aan iets waarvan ze denken dat het geen glorieuze toekomst tegemoet gaat, ondanks het door hen gekozen motto: "Vertrouwen in de toekomst".
Ik zal de woorden dan nog maar eens herhalen die ik hier van het weekend ook al liet klinken: pak alvast de agenda's maar. Dan kunnen we alvast beginnen met het inplannen van de datum van de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten