Nou, dat werd eens tijd! Nieuwe kabinet wil eindelijk dat ISIS als organisatie verboden mag worden

Nou, dat werd eens tijd! Nieuwe kabinet wil eindelijk dat ISIS als organisatie verboden mag worden

ISIS bestaat in de huidige vorm al een jaar of vijf, en is al zo'n vier jaar ook een vaste waarde onder radicale moslims in Nederland. Nu - na jaren van wegkijken - gaat Nederland deze en andere anti-democratische clubs rechtstreeks laten verbieden. Het werd eens tijd hè?

Het nieuwe kabinet gaat werk maken van een verbod op organisaties die zichzelf tot doel stellen om de Nederlandse democratie en rechtsstaat omver te werpen. Die aanpassing van het Burgerlijk Wetboek werd zo zoetjes aan wel eens tijd, nu er in Nederland al een jaar of vijf gewoon legaal ISIS-afdelingen mogen worden opgezet. Formeel kan de rechter ze wel verbieden (er moest sprake zijn van zoiets vaags als 'strijdigheid met de openbare orde'), maar in de praktijk was dat zo'n enorm lastig proces dat er doorgaans niet eens aan begonnen werd.

Rutte III maakt het verbieden van organisaties nu makkelijker, door antidemocratische neigingen gewoon direct als verbodsgrond op te laten nemen:

"De partijen hebben nu in het regeerakkoord afgesproken dat artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek wordt aangepast. Hierin staat dat de rechter een organisatie kan verbieden en ontbinden als de bezigheden en het doel in strijd zijn met de openbare orde. Dat wordt uitgebreid met antidemocratische organisaties."

Clubs die nu moeten gaan vrezen voor hun voortbestaan zijn rechtsextremisten en ISIS(-achtige) clubjes die tot dusverre door de mazen van de wet konden blijven glippen. Dat houdt nu dus op. En potverdomme: dat mocht ook wel eens een keertje. We hebben gewelddadige malloten nu lang genoeg bevochten met één arm op onze rug: hoog tijd om onszelf wat meer - juridische - wapens te gunnen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties