Forum voor Democratie over benoeming burgemeester Amsterdam: ‘Stop met die schimmige partij-politieke benoemingen!’

Thierry Baudet en Theo Hiddema vinden het belachelijk dat er achter de schermen een nieuwe burgervader benoemd wordt in Amsterdam, zonder dat inwoners van die stad daar iets over te zeggen hebben.

Forum voor Democratie opent vandaag terecht de aanval op het partijkartel dat achter de schermen hard bezig is om vandaag een nieuwe (waarnemende) burgemeester van Amsterdam te benoemen. In een echt democratisch land zouden Amsterdammers zelf daar iets over te zeggen hebben, maar helaas, Nederland is op zijn best een oligarchie. Het partijkartel maakt er de dienst uit, wat jij en ik vinden is volstrekt irrelevant.

Het belangrijkste agendapunt van Forum voor Democratie is, hoe kan het ook anders, kartelbestrijding. Of, zoals Baudet het vaak zelf verwoordt: “Het partijkartel moet worden doorbroken.” Ga maar na. Er zijn zo’n 10.000 kartelleden die continu ronddraaien in de baantjescarrousel. Deze mensen gaan van de ene bestuurdersbaan naar de andere. Zoals FVD uitlegt is dat sowieso al problematisch, maar wat het allemaal nog erger maakt is het feit dat “hun belangen vaak tegengesteld [zijn] aan de belangen van de Nederlandse bevolking.”

Eén van de meest effectieve manieren om het partijkartel te doorbreken is door de gekozen burgemeester overal in te voeren. FVD:

Iedere volwassen Nederlander moet zich kandidaat kunnen stellen. Niet alleen is dit in overeenstemming met de democratische praktijk in de rest van de wereld, het is ook een zeer effectieve manier om het partijkartel effectief open te breken. Gemeenten kunnen niet langer worden opgezadeld met kartelleden waarvoor ook nog even een baantje moet worden geregeld.

Het is volstrekt belachelijk dat we dit systeem nog niet hebben in Nederland. Daar moet dus iets aan gedaan worden. En wel meteen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Punt50

  Juist, weg met de achterkamertjes. Welkom transparantie.

 2. Guus Geluk

  Pechtold “ik weet nog wel een oplossing” was de heren van FvD al voor.

  https://www.volkskrant.nl/binnenland/nieuw-kabinet-maakt-de-weg-vrij-voor-de-gekozen-burgemeester~a4520619/

  1. Punt50

   Hou op Guus. D666 heeft alles van Hafmo aan de kant gezet.

   1. Guus Geluk

    Bijna alles.

    Het nieuwe kroonjuweel is Voltooid Leven.

  2. Bloem

   Beste heer Geluk, het schimmige clubje van Pechtold zit reeds in het kabinet! Waarom gaan we dan niet gelijk over tot de gekozen burgemeester? Of was het misschien toch niet de bedoeling en willen de heren politici eerst een shortlist voorschrijven waaruit gekozen mag worden.

   1. Guus Geluk

    Daar is een grondwetswijziging voor nodig en een meerderheid in het parlement.

  3. DutchDropveter

   Hahaha wat val jij toch door de mand Guus, waneer leer je nou eens toegeven? Nooit geleerd van je ouders?

   Dat hele burgermeester kiezen wordt in het leven geroepen om de schijn op te wekken dat we nog iets te kiezen hebben.

   Weet je wat nog veel grappiger is Guus dat jij een standpunt van D66 ondersteund zonder ook maar 1 regel gelezen te hebben. Zo kunnen “bepaalde” partijen leden naar voren schuiven om gekozen te worden. Dus semi democratie aangezien het aantal plaatsen beperkt is voor de burgermeester verkiezing.

   Dit is een grote grap Guus en jij staat te roeptoeteren alsof het allemaal wel mee valt, weet je wat mee valt Guus? Jouw houding naar anders denkende continue lopen stoken wroeten, stampen en als je feiten naar je kop krijgt ben je weg.

   Tuurlijk gekozen burgermeesters, maar eerst ff snel de baantjes uitdelen (alle grote steden zijn reeds bezet / verleng) wat een grap guus wat een grap!

   1. Guus Geluk

    De Volkskrant: “D66 pleit voor de direct gekozen burgemeester.” Kennelijk heeft de morbide Alexander Pechtold dus een direct gekozen burgemeester afgedwongen.

    Ik ben overigens geen voorstander voor een gekozen burgemeester. Wat mij betreft wijst ofwel de gemeenteraad de burgemeester aan, ofwel levert de grootste coalitiefractie de burgemeester (net zoals de grootste coalitiepartij de minister-president levert).

    1. DutchDropveter

     Het feit dat er in Almere geen PVV-er als burgermeester zitr zegt eigenlijk voldoende om over half Limburg maar te zwijgen.

     Wat D66 doet is schijndemocratie je tekent aan de ene kant voor het schrappen van de Referendumwet en aan de andere kant dit. Werkelijk iedereen ziet toch dat dit een lapmiddel is?

     “Ik ben overigens geen voorstander voor een gekozen burgemeester. Wat mij betreft wijst ofwel de gemeenteraad de burgemeester aan, ofwel levert de grootste coalitiefractie de burgemeester (net zoals de grootste coalitiepartij de minister-president levert).”
     De verkiezingen welke gewonnen zijn met bizare verkiezingsprogamma’s? waar na de formatie nog geen woord van overeind staat? Onder de noemer we moesten conesessies maken? Als iets niet in je programma stond zal het wle niet belangrijk geweest zijn en hoeft dat dus al helemaal niet in het regeer akkoord te staan. Waar waren deze punten voor de verkiezingen? Juist verzwegen! als D66 en de rest van de formerende kliek nou eens in hun verkiezingsagenda hadden neergezet dat ze het referendum gingen slopen zouden ze dan nog zoveel stemmen gehaald hebben? Ik denk van niet, of beter gezegd ik durf deze weddenschap met je aan te gaan!

     Maw kiezersbedrog in de dop maar lekker blijven juichen omdat jou dat referendum geen zak uit maakt omdat jij als persoon niet zoveel op hebt met democratie.

     1. Guus Geluk

      “De verkiezingen welke gewonnen zijn met bizare verkiezingsprogamma’s? waar na de formatie nog geen woord van overeind staat? Onder de noemer we moesten conesessies maken? Als iets niet in je programma stond zal het wle niet belangrijk geweest zijn en hoeft dat dus al helemaal niet in het regeer akkoord te staan. Waar waren deze punten voor de verkiezingen? Juist verzwegen! als D66 en de rest van de formerende kliek nou eens in hun verkiezingsagenda hadden neergezet dat ze het referendum gingen slopen zouden ze dan nog zoveel stemmen gehaald hebben? Ik denk van niet, of beter gezegd ik durf deze weddenschap met je aan te gaan!”

      Alle formerende partijen, op D66 na, waren tegen het raadgevend referendum, DutchDropveter.

     2. DutchDropveter

      Zeg Guus waarom staat het referendum dan al sinds 2008 overeind? lulkoek verhaal dus. Het komt even niet uit dus nek omdraaien voordat het voor de gevestigde orde compleet vergaat.

      Verder is het gewoon verkiezingsbedrog vermeld het in je verkiezingsagenda heb ballen heb het lef maar nee. En het aller aller ergste is dat jij dit nog verdedigd ook (zonder plausibel argument)

      We zetten alle positieve dingen op een rij maar laten de negatieve punten mooi links liggen zodat we na de verkiezingen alsnog onze zin kunnen doordrammen.

      Weet je wat dat voor een verkiezingsprogamma’s zijn? juist ja een woord za vaak zelf in de mond nemen tegen de PVV, Populistisch dus mensen trekken maar geen beleid voeren, was dat a4-tje van de PVV ineens best realistisch (ook daar had jij kritiek op)

      Ik ben van mening dat als de vvd met 76 zetels had gewonnen er opeens ook consessies gedaan moesten worden dus met of zonder extra partijen het blijft een club van list en bedrog en die personen die dat verdedigingen moeten welk betaald krijgen of hebben daar direct (gigantisch) voordeel mee anders doe je dat niet 😉

      Kijk alleen even naar de lobby de zon 3 maanden voor de verkiezingen in het leger. zijn toch zo’n 100.000 stemmen en maar blijven juichen… *facepalm*

     3. Guus Geluk

      “Het komt even niet uit dus nek omdraaien voordat het voor de gevestigde orde compleet vergaat.

      Verder is het gewoon verkiezingsbedrog vermeld het in je verkiezingsagenda heb ballen heb het lef maar nee. En het aller aller ergste is dat jij dit nog verdedigd ook (zonder plausibel argument)”

      Dutch, in het parlement zijn er verschillende partijen, die niets ophebben met referenda. Niet omdat het hen niet uitkomt, maar omdat zij waarde hechten aan de opzet van de representatieve democratie. Dit is gewoon in hun verkiezingsprogramma’s te lezen.

      -VVD TEGEN
      -CDA TEGEN
      -D66 VOOR
      -CHRISTENUNIE TEGEN.

     4. DutchDropveter

      Zo zo en het is wel geteld hoevaak in debatten tijdens de verkiezingen naar voren gekomen?

      Stuur ff een linkje van de punten want ik kan ze NIET vinden.

     5. Guus Geluk

      Kwestie van verkiezingsprogramma’s lezen. Ik kan niet alles linken (dan komt de tekstner niet door), maar hier is die van de VVD.

      https://www.vvd.nl/standpunten/referendum/

     6. DutchDropveter

      Hey Guus kijk eens heeeeeel erg goed 😉
      Ook jij wordt geflest waar je bij staat.

      Als ik jou was zou ik eens Webarchive induiken.
      Allemaal heel toevallig 😉

  4. trampoline

   Laat D66 dan zelf het goede voorbeeld geven door haar eigen mislukte politici een voltooid leven te geven.

   1. Ecoshaarlem

    Dat is een hele goede opmerking!

  5. hans-e-pans

   Misselijkmakend de uitspraak van deze pratende latex etalagepop die zich Pechtold noemt.

   1. Guus Geluk

    Ja, daar werd ik ook tamelijk misselijk van. Morbide figuur, die Pechtold.

 3. EllyD19

  Baudet en Hiddema hebben een goed punt. Goed dat dit wordt aangekaart.

 4. Ecoshaarlem

  Pechtold staat in de start blokken, met concurentie van die uiterst linkse dame Halsema, ben bang dat het kartel nog de dienst uit maakt, snel nieuwe verkiezingen, en misschien zijn vele stemmers nu wakker geworden?

  1. Pier Gerlofs Donia

   Na nieuwe verkiezingen gaat de PVDA meer zetels krijgen en dan gaat u weer huilen.
   Wederom een lange formatie en hopelijk een centrum linkse regering.

   1. DolleDries

    Hallo Doppert.

   2. Roughwood

    De PvdA is stervende, terminale fase nadert…

 5. Johan P

  Ik wil daar wel een beetje een andere opzet voor zien, maar in grote lijnen ben ik het eens met Baudet.
  Ik vind echter dat NIET iedere Nederlander boven de 18 zich verkiesbaar zou mogen stellen. Bestuursfuncties in de politiek mogen wat mij betreft alleen open staan voor diegenen die aan AL de onderstaande criteria voldoen
  – Boven de 18
  – Enkel Nederlandse nationaliteit, dus geen dubbel paspoort
  – Geen veroordelingen voor msidrijven
  – Minimaal 5 jaar (fulltime) werkervaring in een commercieel bedrijf OP EEN NIET-BESTUURSFUNCTIE.
  Vooral dat laatste is belangrijk, want de huidige kliek bestuurders heeft nog nooit de handen vuil gemaakt en heeft geen idee van de werkelijke wereld.

 6. Jan van Dunteren

  Ik acht het rechtstreeks kiezen van burgemeesters een groot risico voor een kwalitatief hoogwaardig bestuur. Als iedereen die daartoe de aandrift voelt zich kandidaat kan stellen loop je het risico dat we straks populaire volkszangers of komieken in dit belangrijke ambt moeten benoemen. Daar is geen mens mee gediend.

  De huidige procedure ondemocratisch noemen is ook veel te kort door de bocht. Feitelijk wordt de burgemeester immers gekozen door de democratisch gekozen Gemeenteraad.

  1. sjun

   In Arnhem en Rotterdam blijkt ook al geen hoogwaardig bestuur gegarandeerd te zijn. En ook in Almere en Maastricht is het weinig soeps gebleken met de benoemde achterkamertjesburgemeesters.

   1. Boezaardt

    Wat een dom gelul. Aboutaleb doet het heel goed als burgemeester en Marcouch is net begonnen.

    Over Almere en Maastricht heb ik niet gehoord dat ze niet deugen.

    De problemen beginnen pas als we PVV-brievenbuspissers als burgemeester gaan benoemen.

    1. sjun

     Die snurker versliep zich gelijk al in de eerste week bij de strandrellen. Meneer vond het niet nodig om zijn bed uit te komen. Vervolgens werd later korpschef Meiboom geslachtofferd om Abu uit de wind te houden. Die man wordt vooral gedragen door zijn ambtenaren maar een kundig bestuurder is hij niet gebleken. De luinkse pers maakt een held van hem omdat men dringende nood aan een socialistische held heeft en omdat er eindelijk eens succesjes in het verhaal van de multiculturele idylle moeten worden gescoord. Spijtig maar anders zie ik het niet met die man. En dan staat er nog zo’n 400.000.000 te AMsterdam in het zand gezet aan mislukte werkgelegenheidstrajecten waar hij als wethouder samen met Rob Oudkerk namens de PvdA voor verantwoordelijk was.

   2. Ooggetuige

    Het is nooit goed of het deugt niet. De burgemeester van Maastricht is niet lid van een partij. Dat lijkt me een interessante en positieve ontwikkeling binnen de huidige wettelijke kaders. Maar sjun veegt haar soepel op de hoop van achterkamertjesburgemeesters.

 7. Ni28

  Helemaal waar. Nederland wordt beheerst door een happy few die elkaar baantjes toeschuiven of zelf verzinnen. Loyaliteit moet beloond worden kost wat kost. De belasting betaler is de slachtoffer. Dit moet eens ophouden en zo snel mogelijk.

 8. Ni28

  Pier Gerlofs Donia = DOPPER. Opruimen graag.

  1. Pier Gerlofs Donia

   Je ziet ze vliegen, zoek hulp.

   1. Floris

    Jij ziet ze vliegen, Ni28 ziet het goed.

 9. Gerlos

  Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de hr. Baudet kandidaat is, ze willen hem wel lozen in Den Haag, schopt tegen te veel stoeltjes aan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.