Haha! Knettergekke NRC: “Oostenrijk stemt voor status-quo, geen winst voor ‘extreem-rechtse’ FPÖ”

Als je wilt weten hoe gestoord de NRC is, zoek dan niet verder.

Stel je voor dat je een extreemlinkse krant bent die ziet hoe linkse partijen overal in Europa weggevaagd worden. Hoe zou je daarmee omgaan? Zou je toegeven dat links in de problemen zit, of zou je de werkelijkheid gewoon ontkennen en een fantastiewereld voor jezelf creëren.

Het is duidelijk waar de NRC voor heeft gekozen:

Screen Shot 2017-10-16 at 10.26.25

Het is werkelijk ongelooflijk hoeveel leugens er in die paar zinnen staan — en zelfs alleen in de titel. Ten eerste heeft Oostenrijk helemaal niet voor de status-quo gestemd. De conservatieve ÖVP is de grootste en de rechts-populistische FPÖ heeft er maar liefst 6,9 procent bijgekregen, waardoor die partij nu de tweede van het land is met 27,3 procent van de stemmen. Meer dan één in vier Oostenrijkers hebben dus op de FPÖ gestemd. Samen heeft het rechts-conservatieve blok van ÖVP en FPÖ bijna zestig procent van de stemmen in de wacht gesleept. Oostenrijk heeft dus wel degelijk een ruk naar rechts gemaakt.

https://twitter.com/DCorleone63/status/919810557456371712

Ten tweede is de uitslag van de FPÖ alles behalve een tegenvaller — nou ja, niet voor aanhangers van die partij, misschien wel voor haar critici. Het was vooraf bekend dat Sebastian Kurz van de ÖVP na gisteren de grote favoriet voor het bondskanselierschap zou zijn omdat zijn partij vrijwel zeker de grootste zou worden. De FPÖ zit daar heel kort achter. Dat is geen tegenvallend resultaat, maar precies het resultaat waar de FPÖ realistisch gezien voor ging.

Ten derde, nee we zijn nog niet klaar, is de moderne FPÖ geen “extreem-rechtse” partij, maar een “rechts-populistische partij.” Ik weet dat het voor linkse fopjournalisten als De Gruyter moeilijk is om die twee te onderscheiden, maar dat komt niet doordat rechts-populisten daadwerkelijk op nazi’s lijken, maar omdat links tuig alles wat ook maar een beetje rechtser is dan Mao Zedong over één kam scheert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Vandaag op de Orwelliaanse staatsradio: “de Oostenrijkse PvdA heeft het ontzettend goed gedaan”
  Yeah right
  De groenen zijn weggevaagd en verdwijnen uit de Oostenrijkse politiek.
  De socialisten wisten daarvan niet te profiteren

  Ander saillant detail: de socialisten van Oostenrijk zijn WEL bereid om met de FPO te babbelen.
  Dit in tegenstelling tot Kartel-Land, het wingebied van Frau Merkel; genaamd Nederland.
  Het dappere land van de lemming, het schaap, de wezel, de struisvogel en de Drie Aapjes.
  Een verachtelijk land, gevuld met snowflakes en babyboomers die gretig de komende generaties slacht op het schandblok (sic) van hun onmetelijke en onbegrensde morele eigenpijperij.
  De Oostenrijkers hebben ballen en ruggengraat en als ik hen was dan zou ik toenadering zoeken met de dappere Visigrad landen want West-Europa is verloren (wellicht met een luchtbrug naar Denemarken (het enige W-Europese land waar castraten, naricstische zombies en mentale dwergen nog niet de overmacht hebben)

  1. lanex

   Een mooie rant Raaf!

 2. Ritter

  Het is zuur voor de linkse media…………..net zo zuur als de overwinning van Trump waar de gevestigde media nog steeds niet overheen is.

 3. sjun

  Er is een reden waarom het aantal betalende abonnees van het NRC Handelsblad zakt als een oude onderbroek. Ik vermoed dat het met de kwaliteit van de nieuwsvoorziening te maken heeft. Waarom zouden mensen voor verpolitiekte propaganda blijven betalen?

   1. DolleDries

    Zegt NCR.Tja

    1. Jan van Dunteren

     Heeft u afwijkende cijfers?

     1. Jormungandr

      Heb jij afwijkende hersencellen?????

     2. Zwanet

      Van Dunteren heeft dus gelijk.

   2. sjun

    Als het allemaal zo goed ging had het blad zich niet hoeven laten overnemen door wat linkse Belgen die er ook maar meteen hun zetbaasje plempten. Hooguit gaat het er nog *relatief* goed als men zichzelf vergelijkt met de Volkskrant en het Parool. Sinds 2000 ging het zienderogen achteruit met de kwaliteit van de nieuwsvoorziening in het NRC. Na het redactioneeltje van 6 mei 2002 vond ik het niet langer nodig om daar nog abonnementsgeld aan te besteden en zo mede de vrijheid van meningsondrukking van door politieke inteelt geïmbeciliseerde politiek en media te blijven financieren. Voor de oriëntatie koop ik naast raadpleging van alternatieve media nog regelmatig het FD, een krant die iets meer kost maar daarvoor betere (lees minder roodverpolitiekte en moraalclaimende) journalistiek biedt.

    1. Jan van Dunteren

     @sjun,

     Eerst beweerde u dat de oplagecijfers van het NRC omlaag gingen als een ‘oude onderbroek’. Ik wees u vervolgens op het feit dat u op dat punt niet wist waarover u sprak en nu begint u te pruttelen over de journalistieke kwaliteit van deze kwaliteitskrant die vanuit uw perspectief niet zou deugen. Dat perspectief lijkt kleingeestig volksnationalistisch en islamkritisch, dus ik begrijp dat u de NRC bekritiseert omdat ze niet opschrijven wat in uw denkraam zou kunnen passen.

     1. corfo

      @ Jan van Dunteren.
      U beschuldigt een reaguurder omdat die “gaat pruttelen over journalistieke kwaliteit”, verder beschuldigt u de betreffende man/vrouw er van dat hij/zij kleingeestig volksnationalistisch en islamkritisch zou zijn.
      Plaatst u dergelijk onzinnige reacties nu alleen maar omdat het epistel v.d. betreffende reaguurder niet in uw denkraam past ?
      Ik constateer dat een reactie, zoals door u geplaatst, álles zegt over de plaatsende reaguurder : kleinzielig, naargeestig, beperkt gezichtsveld.

 4. Jan van Dunteren

  Het lijkt me enigszins een kwestie van interpretatie. Naar mijn beoordeling is er wel sprake van een verschuiving naar rechts maar heel groot is die toch niet. De Oostenrijkers wensten een politieke verandering en het is denkbaar dat er een kabinet van ÖVP en FPÖ komt maar die zal toch niet de OOstenrijkse constitutie willen en kunnen veranderen. Bovendien zal men zich willen voegen in de beleidskaders van de EU.

  Het valt naar mijn inzicht allemaal wel mee, een marginale verschuiving, vergelijkbaar met die in de Bondsrepubliek.

  Een regering van ÖVP en FPÖ onder leidng van deze toch wel heel erg jonge kanselier lijkt me overigens een weinig stabiele situatie op te leveren met veel bedrijfsongevallen als voorspelbaar scenario.
  De ÖVP doet er wellicht veiliger aan een samenwerking met de sociaal-democraten te overwegen.

  1. buitenbeentje

   Je hebt gelijk, gewoon een kwestie van interpretatie. ÖVP + 7.6% , FPÖ (verlies volgens links NL) +5.5%
   De rechtse partijen hebben dus slechts 13.1% meer stemmen gekregen als de vorige keer (voor het gemak zeg ik dan maar dat de linkse partijen 13.1% van de stemmen verloren, kwestie van interpretatie). Tussen vandaag en gisteren liggen dus 26.2 % stemmen meer voor rechts als voor links. Dat noemen we “wel sprake van een verschuiving naar rechts maar heel groot is die toch niet”.

   Ik neem aan dat wiskunde niet je sterkste vak was.

   1. Jan van Dunteren

    Ik ben het met u eens dat de verschuiving substantieel is maar erg somber ben ik dus niet om de redenen die ik toelichtte.

    1. nogmaals

     @jvd
     Waarom zou je somber moeten zijn over een groot verlies van links? Of bent u wellicht een linkse dds-trol?

     1. glazenbol

      Dopper met nickname 2763

 5. Two Ravens Black Kettle

  NSB Handelsbad: Pro islamisme, pro totalitair EUSSR, Pro verkrachters/moordenaars en anti slachtoffers/nabestaanden, Pro middeleeuwen, anti Verlichting, Pro Identity Politics, Pro omvolking, Pro vernietiging Westen, Pro Malmo-Zweden, Pro ongebreideld doofpotten, anti Vrijheid et cetera.

  Kom ik op bezoek en bespeur ik een NSB-Handelsvod dan verlaat ik het pand. Met plezier kan ik dan ook verkondigen dat de laatste vriendin die nog een abonnement had op dit weerzinwekkend virtue signalling wc-papier een jaar of wat geleden deze dagelijkse litanie van opgedrongen zelfhaat heeft afgezworen.
  Weer wat centjes minder voor deze geestdodende inteelt-kliek.

 6. Domtoren52

  Nog nooit van dat achterlijke mokkel gehoord….

 7. F. Domela Nienhuis

  Begint bij Wenen dan toch de victorie? Want het ziet ernaar uit dat Brussel meer de rug toe wordt gekeerd en dat men in Oostenrijk gaat opschuiven richting het realisme van hun oostelijk gelegen buurstaten.

 8. Kees

  NRC lezers kun je alles wijsmaken.

 9. Ecoshaarlem

  NRC Nationale Reclamebureau voor links!
  Oostenrijk heeft duidelijk voor rechts gekozen, maar het reclamebureau wil graag iets anders zien, Nieuwe bril kopen, en de lezers de waarheid vertellen, misschien dat er dan niet nog meer hun abonnement gaan opzeggen!

 10. Ni28

  Je kunt een overwinning bagatelliseren maar het blijft toch een overwinning. Een soort pleister voor de wonden. Jammer, he?

 11. Ni28

  Mogelijk het begin van grote veranderingen in de unie. Gaat men toch eindelijk nadenken en iets goeds doen of blijft het bij het oude? De verschuiving naar rechts is duidelijk en wordt naarmate sterker als de EU bij huidige capriolen blijft. Het is overal de massa immigratie en islamisering die mensen naar rechts drijft.

 12. Florissa

  De euforie zou overweldigend zijn ,mocht links deze meerderheid behalen ,maar gelukkig kunnen ze daar alleen maar van dromen bij dit ambtenaren krantje. Uiteindelijk heffen ze zichzelf op ,met het brengen van meningen ,en niet de realiteit onder ogen te willen zien .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.