Hoogleraar Vanesse Evers: ‘Seksuele intimidatie gebeurt niet alleen in Hollywood maar ook in de wetenschap’

De boven ons gestelden van de linkse academische wereld zijn heel erg dol op vrouwen. Het misbruiken ervan, welteverstaan.

Hoogleraar Vanessa Evers is boos. Heel boos. Ze vindt het natuurlijk vreselijk voor al die Amerikaanse actrices dat ze seksueel geïntimideerd en misbruikt zijn, maar, zegt ze, er zijn veel meer vrouwen als zij; vrouwen die weinig tot geen aandacht krijgen terwijl ook zij geslachtofferd worden door mannelijke collega’s.

In welke industrie dan? Nou, in de academische wereld waar Evers deel van uitmaakt.

“Ik dacht: verdomme, dit gebeurt niet alleen bij knappe actrices in Hollywood, maar ook bij mensen zoals ik.”

Op de website van haar werkgever schrijft Evers dat ze “bang” is “voor de kritiek die ik ga krijgen op dit verhaal.” Vervolgens legt mevrouw de hoogleraar in Human Media Interactie in maar liefst duizend woorden uit wat ze allemaal heeft meegemaakt. Het is een lang relaas over porno op haar computer, professoren die geen ‘nee’ willen horen, en suggestieve seksuele mailtjes van collega’s.

Die seksuele intimidatie was echt serieus, schrijft ze. Maar al te vaak waren de daders mannen in een hogere functie dan zij. “In mijn geval ging het om een vice-president bij de Boston Consulting Group waar ik werkte in het begin van mijn carrière. Tijdens een etentje kwam van hem de vraag of ik mij wel scheerde onder mijn oksels? Vervolgens, terwijl de hele tafel hartelijk meelachte om de grap, trok hij mijn top naar beneden om te kijken hoe het zat.”

“Seksuele intimidatie gebeurt in alle werelden,” zegt ze verder. Niet alleen in Hollywood, maar dus ook in wetenschappelijke kringen. Zo werd ze misbruikt door een medestudent in haar studiejaren, nodigde een robotica hoogleraar uit Amerika haar uit voor een ‘massage,’ was er een andere professor die er bewust voor zorgde dat hij na een feest ‘niet meer naar huis kon’ en dus moest blijven slapen. En zo gaat het maar door.

Toch noemt Evers geen namen. “Om de carrières en privélevens van bovengenoemde eikels te beschermen, helaas,” schrijft ze daarover.

En daar zit natuurlijk precies het probleem. Als die mannen zich daadwerkelijk misdragen hebben moeten ze met naam en rugnummer genoemd worden. Dat is ook zo eerlijk; op die manier kunnen ze zich immers verdedigen als haar verhaal niet klopt. Nu wordt elke man impliciet opgezadeld met het asociale gedrag van deze viezeriken. Dit terwijl — ik spreek uit ervaring, ik ben namelijk man — echt niet elke man zo is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. swetsnek

  Bewijzen kom met bewijzen meid iedereen begint zo maar te roep toeteren eerst zien dan geloven

  1. Roughwood

   ????? Wat had ze als reactie moeten doen dan? Vragen aan de vice-president en betrokken collega(‘s) ‘schiet effe een filmpje en een paar plaatjes van mijn naar beneden getrokken top en (niet) geschoren oksels’? En zet die ‘vieze’-president er ook even goed op? Tjonge jonge, u doet in dit geval uw naam echt eer aan, denk eens na joh.

 2. Ni28

  Vrouwen hebben een aantrekkingskracht voor mannen. Hoe zou dat komen? Sommige vrouwen bouwen daar hun carrière mee op.

  1. Tineke Doldersum

   Het is niet aantrekkingskracht ‘voor’ maar aantrekkingskracht ‘op’.

   Ben je een allochtoon?

   1. Ni28

    Dopper, je hebt nu de bodem van menselijke waardigheid al bereikt. Inhoudelijk lukt het niet dus draai je op de vorm. En weet je wat je ook bent? Een allochtonenhater terwijl je hier anderen op aanspreekt en van grove benamingen voorziet. Je verschuilt je achter verschillende namen en zelfs sekse maar bent zo dom om de stijl niet aan te passen. Je bent al een hele tijd op vlucht voor de realiteit en de DDS redactie. Je bent eigenlijk een eeuwige vluchteling. Ik heb je al eerder verzocht om je aan het wetenschap te overleveren. Klein stapje voor jou maar groot stap voor de mensheid en vooral psychiatrie.

  2. DolleDries

   Een man die zwijgt, weigert. Een vrouw die zwijgt stemt toe.

 3. Nog1

  Human Media Interactie? Geen Engels en geen Nederlands en eigenlijk ook geen wetenschap. Gezien de niet onderbouwde beschuldigingen zonder schuldige is ze hoogleraar aandacht zoeken.

  En de Boston Consulting Group is gewoon een detacheringsbedrijf voor managers. Niet links en zeker geen inderdeel van de academische wereld.

  Michael zou eens moeten gaan studeren, dan komt hij er snel achter dat het aantal linkse mensen op een Universiteit meevalt en zelfs kleiner is dan de groep rechtse mensen. Studeren is altijd iets voor de elite geweest en die zijn over het algemeen niet zo links.

  Zo zijn de grootste studentenverenigingen de corps, en die zijn toch echt rechts.

 4. Marija

  Natuurlijk is dat zo Michael, niet iedere man is een viespeuk en ik denk dat vrouwen het ook niet leuk zouden vinden géén belangstelling/aandacht meer te krijgen van mannen.
  Daar moet de man dan een soort van *gulden middenweg* weten te vinden en niet iedere man is zo fijnbesnaard dat te kunnen. Het vogeltje zingt zoals het gebekt is.
  Bovendien moeten de dames het niet *aandikken* en op alle slakken zout leggen.
  Vooral geen Fleurtjes of Simonsjes worden, bedoel ik maar.

  Het moet ophouden mannen bij voorbaat als pedofielen of seksbeluste idioten te zien.

  1. swetsnek

   Mooi zo eindelijk iemand die weet dat er ook wel eerlijke mannen rondlopen .
   Vind nu wel dat er wel erg overdreven gereageerd word door alles en iedereen

   1. Rosasolis

    @swetsnek. Ik ben me je eens. Hoewel er zijn sommige wolven in ons maatschappij die op vrouwen jagen, en ook mannen die niet vrouwelijke collega’s waarderen, dit is niet het normale beeld van Nederland. Inderdaad is er,
    naar Amerikaanse voorbeeld, erg overdreven. Maar waar er echt problemen
    zijn op werk, of in het openbaar moeten die wel besproken worden. Salarissen van
    vrouwen moeten hetzelfde zijn als hun mannelijk collega’s. Waar er gestudeerd
    wordt, examens gedaan en diploma’s gehaald na jarenlange studie, zijn alle studenten gelijk. En dan op werk moet dit gewoon doorgaan—gelijke collega’s
    met dezelfde kansen en ook dezelfde verplichtingen. De samenwerking tussen
    mensen zonder seksuele discriminatie, is nu heel duidelijk in veel vakken: politie,
    militaire, ziekenhuizen, justitie, onderwijs, politiek, wetenschap en cultuur.

  2. Rosasolis

   @Marija. Natuurlijk zijn er ook fijne, eerlijk, en oprechte mannen. Maar eindelijk is
   het zo ver dat beroepsvrouwen durven te vertellen over discriminatie tijdens hun werk,
   en ook in het openbaar. Inderdaad moeten wij het niet dik aanleggen! Alleen als het
   werkelijk heel erg is. Dan moeten wij advocaten erbij halen, en naar de rechtbank gaan.
   En ook mag de media op de hoogte gesteld worden…als het gaat over een ernstige
   aanval. Er zijn vele minder goede zakken in ons huidige maatschappij. Maar als het vrouwen discriminatie wordt te vaak “overschat”, zou dit kunnen leiden tot mannen die
   niet langer durven een vrouw te spreken, en ook bang zijn om een vrouw uit te nodigen
   voor een leuke avondje uit. Wellicht zouden onze mannen en jongens kunnen gaan lijken als die strenge Salafistische moslim mannen, die een mannencultuur hebben binnen en buiten de moskee, waar zij mogen niet eens de hand van een vrouw aanreiken.
   Niet alle mannen zijn wilde wolven op jaagt naar vrouwen. Ja, wij moeten inderdaad
   uitkijken naar deze typen, maar wij kunnen ook onze waardering tonen van de meeste
   fijne, vertrouwelijk kerels die wij kennen.

 5. Punt50

  De vrouwen die er op hun rug komen hoor je niet protesteren.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Euh

  Wetenschap

  “hoogleraar in Human Media Interactie”

  Hoogleraar in duimzuigkunde.
  Hoe bestaat het toch dat dit soort Identity Politics fop studies met belastinggeld betaald moeten worden.

  Er is harde science.
  En die tak verdient steun, meer steun dan dat ze nu krijgen
  Ik schat dat zo’n 20% van de studenten bezig zijn met hard science.

  De rest is hobby’n of Politiek correct abacadabra.

 7. Rosasolis

  Discriminatie tegen vrouwen bestaat in ieder vaak. En er zijn verschillende vormen hiervan, niet alleen seksueel. Het allerergste vorm gebeurt in de wereld van de showbusiness. Achter de toneel van opera worden dames in costume vaak lastig gevallen door mannelijke collega’s. Dit was mijn ervaring gedurende een paar jaar
  te hebben gezongen in een aantal opera’s. En een van redenen dat ik heb besloten
  vaarwel te zeggen tegen dit harde vaak, en nog meer beledigingen en avances van al die bezeten “big bad wolves” te moeten meemaken.
  Toen ik later les gaf op een muziek school, had ik ontdekt dat mijn salaris
  minder was dan dat van mijn mannelijk collega’s…hoewel mijn diploma’s waren veel
  hoger dan die van hen. En ik vond het altijd onterecht dat, als er een vergadering was voor de docenten, ik moest altijd de koffie zetten, en serveren, terwijl ik van veren
  moesten komen. Geen van mijn mannelijk collega’s die in de staat woonden en dus eerder aanwezig waren, was bereid om zelfs EEN keer een baak koffie te zetten!
  De rotzooi die zij achterlieten na de vergaderingen, heb ik geweigerd op te ruimen!
  Maar deze kerels waren ook behoorlijk jaloers, omdat ik nog steeds uitnodigingen
  kreeg om als solist op te treden.

 8. Ernst Quispel

  Ik krijg de indruk dat hier een omvangrijk maatschappelijk probleem nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.
  We hebben in de Westerse wereld een ernstig probleem als het gaat om de positie van vrouwen. Dagelijks vinden vele verkrachtingen plaats. In een land als Nederland zijn er 24 aangiften van verkrachting per week! Uiteraard is dit slechts het topje van een ijsberg, laat staan alle mildere vormen van seksuele intimidatie en discriminatie die het nooit tot een formele aangifte brengen..

  https://www.ad.nl/binnenland/elke-week-24-aangiften-wegens-verkrachting~a9c3be53/

  We moeten dit niet wegwuiven maar serieus nemen: dit is een beschavingsprobleem van de eerste orde.

  1. IJscoman

   Dopper, leer je het nou nooit? Ik had nog zo gezegd: simpele nicks zodat je onder de radar blijft.

   Hoewel….. iedereen die je obsessieve prevelementje leest, weet meteen hoe de vlag erbij hangt. Ditzelfde verhaal met dezelfde feiten en cijfers heb je hier al vaker dan 10 keer gespuid.

 9. Pjotter

  Marija, bedankt voor je uitleg, het geheel is samen te vatten in respect voor een vrouw (die het verdiend) en een flinke hap echte liefde en fleur en alles zal rech kom. (afr.)

 10. DolleDries

  Maar hoe zit het in de politiek met de D66 troetelduif die de kamer uit vluchtte naar de USA omdat de geruchten gingen dat Pechtholt er opgewonden van was na zijn scheiding of voor de scheiding dat kan ook.

 11. Parestado4

  Verwonderd mij niets:Amerika is de god van Nederland!

  1. PMG

   Was dat maar waar dan liepen er nu heel wat minder gevaarlijke idioten over straat en zaten de grenzen potdicht en kwam er geen moslim meer in!

 12. PMG

  Het leven is niet eerlijk en dat het wel eerlijk zou zijn heeft nooit iemand ons beloofd. Ik wil niet zeggen dat je de beveiliging van je punt 50 moet halen als de voordeurbel gaat maar het scheelt niet meer heel veel! De wereld wordt steeds brutaler en afstandelijker. Alles moet kunnen dus dames, verwacht ‘de aanval’ en zorg ervoor een passend antwoord klaar te hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.