IS is bijna verslagen in Raqqa en dan gaat het gevecht pas echt beginnen.

Geen categorieokt 14 2017, 18:00
Raqqa, waar het kalifaat van Islamitische Staat werd uitgeroepen, is bijna ingenomen door de Internationale Coalitie, geleid door de Verenigde Staten. Hiermee komt er bijna een einde aan de fysieke plaag van het kalifaat van IS in het Midden-Oosten.
Is het daarmee gedaan? Nee, natuurlijk niet. De mensen die net doen alsof dat wel zo is, zoals Donald Trump, hebben het volstrekt bij het verkeerde eind. Neen, het is dan verre van klaar, want de ideologie heeft zich over de hele wereld uitgestrekt. In zeker zin zou je zelfs kunnen zeggen dat de oorlog tegen IS (ja zo noem ik het toch maar) ervoor heeft gezorgd dat er nog meer aanhangers zijn. IS kan aangeven dat ze altijd gelijk hebben gehad en het Westen de islam willen vernietigen.
Heeft de Internationale Coalitie dan schuld? Nee, dat niet, het is goed dat het kalifaat is aangepakt, maar we moeten ook erkennen dat dit één van de gevolgen is van militair ingrijpen. Daarmee heeft de globalisering en de digitalisering meegeholpen met het verspreiden van het gedachtegoed van IS.
IS is daarbij dus verre van verslagen, als de Internationale Coalitie de organisatie fysiek heeft verdreven. Het gedachtegoed is nog springlevend en dadelijk nog meer verspreid en gefragmenteerd dan eerst. Een gecentraliseerde machtsstructuur is misschien verdreven, maar dat heb je niet nodig voor zoverre het gaat om terrorisme. De mensen kan je doden, ideeën niet. We zijn er nog lang niet.
https://www.youtube.com/watch?v=8WZ0XSf23rs
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten