IS is bijna verslagen in Raqqa en dan gaat het gevecht pas echt beginnen.

Raqqa, waar het kalifaat van Islamitische Staat werd uitgeroepen, is bijna ingenomen door de Internationale Coalitie, geleid door de Verenigde Staten. Hiermee komt er bijna een einde aan de fysieke plaag van het kalifaat van IS in het Midden-Oosten.

Is het daarmee gedaan? Nee, natuurlijk niet. De mensen die net doen alsof dat wel zo is, zoals Donald Trump, hebben het volstrekt bij het verkeerde eind. Neen, het is dan verre van klaar, want de ideologie heeft zich over de hele wereld uitgestrekt. In zeker zin zou je zelfs kunnen zeggen dat de oorlog tegen IS (ja zo noem ik het toch maar) ervoor heeft gezorgd dat er nog meer aanhangers zijn. IS kan aangeven dat ze altijd gelijk hebben gehad en het Westen de islam willen vernietigen.

Heeft de Internationale Coalitie dan schuld? Nee, dat niet, het is goed dat het kalifaat is aangepakt, maar we moeten ook erkennen dat dit één van de gevolgen is van militair ingrijpen. Daarmee heeft de globalisering en de digitalisering meegeholpen met het verspreiden van het gedachtegoed van IS.

IS is daarbij dus verre van verslagen, als de Internationale Coalitie de organisatie fysiek heeft verdreven. Het gedachtegoed is nog springlevend en dadelijk nog meer verspreid en gefragmenteerd dan eerst. Een gecentraliseerde machtsstructuur is misschien verdreven, maar dat heb je niet nodig voor zoverre het gaat om terrorisme. De mensen kan je doden, ideeën niet. We zijn er nog lang niet.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ritter

  Onder Trump word ISIS hard aangepakt en de successen zijn er dan ook naar.

  Niet alleen dat. Trump is een van de weinige politici die de woorden “islamitische terrorisme” uitspreekt. Andere politici durven de feiten niet te benoemen.

  Dat was onder Obama wel anders. Die weigerde hard op te treden tegen de jihadisten.

  Laten we niet vergeten dat ISIS hard kon groeien omdat Obama in 2012, tegen waarschuwingen in, alle troepen terug trok uit Irak. Obama werd hiervoor gewaarschuwd maar negeerde de waarschuwingen. Daardoor kom ISIS snel groeien en de regio destabiliseren.

  Zoals de Ambassadeur zegt in onderstaand interview; Obama was gewaarschuwd over ISIS maar deed niets.
  —————–

  Ambassador: Obama admin warned about ISIS, they did nothing
  http://video.foxnews.com/v/3865835775001/?#sp=show-clips

  1. corfo

   @ Ritter.
   Ik mis de reacties van de ons bekende extreem linkse garde; u ook ?

 2. Ritter

  De islam is een politieke ideologie, die al 1400 jaar streeft naar wereldheerschappij (’De heerschappij is alleen voor Allah.’ – Koran:12:40)… Na 14 eeuwen durende vergeefse aanvalsoorlogen tegen Europa zien we nu de meest succesvolle aanval. Vandaag de dag wordt de jihad niet meer gevoerd door staten met legers. Dat zou ook niet kunnen. Zodra een islamitische overheid openlijk een oorlog tegen het Westen zou beginnen, zou zij door westerse legers worden vernietigd. De tactiek van de jihad is dan ook gewijzigd. Door het islamitische concept van de migratie – Al Hijra genaamd – staat Europa op het punt Eurabia te worden. Jihad kent vele facetten, waarvan “jihad door het zwaard” er slechts één is. En ‘Al–Hijra’(migratie of kolonisatie/de vestiging van de islamitische heerschappij) is er ook een.

  Er wonen nu meer moslims in Europa dan ooit tevoren. Zeventig jaar geleden waren er in West-Europa minder dan 1 miljoen moslims, nu zijn dat er al meer dan 30 miljoen. In grote steden als Marseille, Lyon, Parijs, Lille, Brussel, Antwerpen, Londen, Rotterdam, Amsterdam, Bremen of Hamburg zijn al wijken waar de sharia, het islamitisch recht, wordt gehanteerd en waar de westerse overheid niet meer durft in te grijpen. Moskeeën, hoofddoekjes en minaretten domineren in steeds meer wijken het straatbeeld. De oorspronkelijke bevolking vlucht weg en de islam komt er voor in de plaats. In de islam is geen plaats voor iets anders dan de islam. .

  Islamisering van Oostenrijk (8,5% islam)
  https://youtu.be/aCWFdCVWr28

 3. Ni28

  Als je de militairen van IS hebt verslagen bent je er zeker niet. De strijd tegen de minder zichtbare of zelf onzichtbare vijand zal moeilijker zijn. Zeker met de gelatenheid van de politiek die het niet wilt zien en om nog meer asielzoekers roept. Dat gaat zich goed wreken. Maar het is weer de burger die de klos zal zijn. Politiek wast haar handen in onschuld.

  1. sjun

   Niettemin kan ook die strijd van openbaarmaking gewonnen worden. Het vraagt alleen bereidheid van ieder om alvast de eigen naasten (familie, vrienden, collega’s, buren) en indien mogelijk ook bekenden en ombekenden voor te gaan lichten. Moeilijk is dat niet maar het kost tijd en levert zo nu en dan sociale afkeuring op van mensen die zich liever als goed mens willen laten kennen dan dat zij zich eens in de materie inlezen.

   Alvast wat verhelderende inzichten over de termen “islamofobie” en “haat”spraak:
   http://tinyurl.com/ycbt6boz

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.