Jean-Claude Juncker tegen de Catalanen: ”Stop met de onafhankelijkheid willen. Ik wil geen EU van 98 staten.”

Met elke internationale crisis binnen de Europese Unie is het altijd wachten tot de heer Juncker zich ermee gaat bemoeien en alles op zijn kop gooit met een belachelijk uitspraak. Nu heeft die de Catalanen flink beledigd door aan te geven dat die geen zin heeft in een Europese Unie van 98 staten en de Catalanen daarom moeten stoppen met het pad naar onafhankelijkheid.

Een andere domme uitspraak ging over het Oekraïnereferendum, waarin hij in een interview verklaarde dat als de Nederlandse ‘Nee’ zeiden, het een continentale crisis zou veroorzaken. Over drama gesproken. Enfin, de uitspraak:

“Ik zou niet graag zien dat de Europese Unie over vijftien jaar bestaat uit 98 staten”, zei Juncker in een toespraak op de Universiteit van Luxemburg. “Het is al aardig ingewikkeld met 28 staten”, voegde hij eraan toe.

Hij is bang dat de Catalaanse onafhankelijkheid zal zorgen voor meer frictie en motivatie in andere gebieden die onafhankelijk willen worden, bijvoorbeeld Baskenland, ook een onderdeel van Spanje en van Frankrijk.

Natuurlijk, praktisch gezien wordt het een heel stuk moeilijker binnen de Europese Unie, als die ‘nieuwe naties’ überhaupt bij de Europese Unie willen horen natuurlijk. Het is en blijft ook geen praktische zaak. Ik heb al vaker gesprekken gehad met mensen die zeggen dat het economisch gezien geen goed idee zou zijn, maar het gaat voor een groot deel niet meer over dit soort praktische aspecten. Het gaat over cohesie, saamhorigheid, en identiteit.

Het zijn nogal enge concepten voor de progressieve globalisten en kosmopolieten en eurofielen, want het suggereert een vorm van nationalisme en dat is natuurlijk volgens hen de wortel van al het kwaad. In dit waardenloze tijdperk waarin grenzen als een soort statische oneindigheid zijn gemaakt, valt het ook moeilijk te bedenken dat grenzen kunnen veranderen, of landen kunnen veranderen. Toch moeten we kijken naar het recht van elke bevolkingsgroep om een eigen natie te willen creëren. Het is een diepgewortelde behoefte en die kan je er niet uitslaan of belachelijk maken, of reduceren tot een praktisch of economisch probleem. Dat zouden veel meer mensen in hun achterhoofd moeten houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. denk eens na

  Ik zelf prefereer meer een unie met vijfhonderd milj individuen .

  1. hans-e-pans

   Hij wil?

 2. Kodi

  Wellicht willen wij liever helemaal geen EU met dictaten uit Brussel.

 3. Ni28

  Grappig, die Juncker. Vooral als ie gedronken heeft.

  1. denk eens na

   slaping en kissing en fuck ruttes ( @ )

 4. toetssteen

  Een rijk….. kweenie hoor, maar dat liep in alle gevallen niet goed af.

 5. corfo

  Wat heeft die zuiperd eigenlijk te willen ?
  Nóg duidelijker bewijs van een dictatuur lijkt mij niet mogelijk !
  (zelfs met “maar” 28 staten lukt er niks; maar 28 is al 28 teveel !)

 6. HaZ

  Over grenzen gesproken…….

  Zes EU-landen willen langer paspoortcontroles

  LUXEMBURG – Zes Europese landen willen nog een half jaar paspoort- en andere controles houden aan hun binnengrenzen. Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en Frankrijk hebben dit de Europese Commissie laten weten, zei commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie en Binnenlandse Zaken) in Luxemburg.

 7. Punt50

  D’n Sjan-Kloot heeft niks te willen, daar gaat hij niet over. Toch?

 8. Ali Yas

  Le roi Claude wil eigenlijk één EU en *nul* staten. De burgers van die superstaat zullen nog minder autonomie hebben dan de Catalanen in Spanje, maar in tegenstelling tot de Catalanen vinden Nederlanders nog weinig wat hen bindt. We hoeven niet meewarig te doen, eerder jaloers. De Catalanen gaan op zijn slechtst vechtend ten onder, wij laten ons geweldloos naar de slachtbank leiden. Waarom is Rutte niet bang voor de Nederlanders? Omdat hij zo stoer is?

 9. Ikbenhetbeu

  De koning van de EU heeft gesproken, zucht. Hij wil…. en wat willen anderen?

 10. Ruud562

  Ik wil een soeverein land, met dichte grenzen en een politiek gericht op het welzijn van het eigen volk.

 11. Ecoshaarlem

  Is Juncker weer ontslagen uit de alcohol kliniek?
  Heeft geen resultaten opgeleverd, dus maar weer aan de fles en de Catalanen de les leren, en beledigen!

 12. Kiliaan Noppen

  Juncker heeft natuurlijk gelijk. Het Catalaanse streven naar afscheiding is te idioot voor woorden en de EU zit niet te wachten op een ministaatjes dat 8 jaar bezig is met de vraag of ze wel of niet mag toetreden tot de EU om vervolgens om miljardensteun te vragen omdat het economisch totaal aan de grond zit.

 13. Kiliaan Noppen

  Voor de simpele zielen hier die de onafhankelijkheid van Catalonië een reuze goed idee vinden: https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/bedrijven-en-banken-ontvluchten-catalonie-massaal-ze-zijn-in-paniek

  Net als de boeven Farage en Johnson die de Britten verleidden tot een rampzalige Brexit dreigen leeghoofdige populisten Catalonië naar de afgrond te voeren.

  Deze les is ook voor ons relevant; ook hier lopen er idioten rond die menen dat Nederland als de wiedeweerga uit de EU moet stappen.

  1. PMG

   Je bent een vreselijk misselijk en naar figuur en helaas een voorbeeld van meer van dit soort vreselijke misselijke nare figuren die allemaal vreselijke misselijke nare leugens gebruiken om hun vreselijke misselijke nare standpunten er door te drukken. Gewoon de tent bij elkaar liegen omdat het zo leuk staat als je het goede voor hebt met de medemens. Hopelijk woon je in een flat met 4 moslimgezinnen boven, onder en naast je!

 14. Christina

  Neem jij je borrel nu maar zatlap, jij hebt niets te willen.
  En wij willen een Nexit!!

 15. Babaji538

  Er waren de verlorenen.
  Zij hadden niets en niks te willen. Ze hebben nooit
  maar dan ook nooit ìets gewild.
  Bij gebrek aan daadwerkelijke wilskracht.
  Een kwestie van karakter.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.